Отиди на
Форум "Наука"
ISTORIK

Играта “камък-ножица-хартия”

Recommended Posts

Учени изведоха печелившата формула в популярната игра “камък-ножица-хартия”

Психологически изследвания, проучени от специализираното издание New Scientist, показали, че най-печелившата стратегия в популярната в западния свят игра “камък-ножица-хартия”, е да показваш “ножица”. Правилата на играта, която е известна в цял свят, са прости – “камъкът” чупи “ножицата”, “ножицата” реже “хартията”, а “хартията” покрива “камъка”. Тайната за успеха на “ножицата” се крие в това, че най-често противникът подсъзнателно очаква жеста “камък” и показва “хартия”.

Любопитен факт е, че познаването на този психологически закон през 2005 г. помогнало на аукционната къща Christie's да спечели голям търг от основния си съпреник, аукциона Sotheby's. Японска клиентка не могла да реши посредством кой аукцион иска да продаде колекцията си от картини на импресионисти и предложила на представителите на двете къщи да изиграят играта, за да решат спора. Представителят на Christie's се съобразил със съвета на 11-годишната дъщеря на директора на къщата, че “всички ще очакват да видят “камък” и спечелил търга, който донесъл печалба от 10 млн. паунда. Друга установена закономерност в играта е, че във втория тур човек подсъзнателно посочва символа, който е можело да го победи на първия тур. Така че, ако при първото разиграване противникът е показал “камък”, отново спокойно можете да заложите на “ножицата”, тъй като той най-вероятно ще избере “хартия”.

post-471-1199524718_thumb.jpg

post-471-1199524733.jpg

post-471-1199524826_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

В този ход на мисли, бих продължил, че тъй като ми е известно, че на моя противник му е известно, че ножицата е най-печелившата стратегия, аз ще избера "камък"; е да де, ама понеже той ще се досети, че тъй като на мен това ми е известно и ще избера "камък", може пък да избере "хартия" - от друга страна - и моят противник може да разсъждава по абсолютно същия начин, поради което той може да направи за мен същите предположения, каквито аз правя за него - и т.н. - до безкрайност :bleh:

То е също като със случая, когато биещият дузпа усилено гледа в даден ъгъл преди изпълнението - може нарочно да гледа там, за да си помисли врататят, че ще бие в този ъгъл; но може да гледа натам, за да си помисли вратарят, че иска да го излъже, за да бие в другия ъгъл; но може нарочно да гледа натам, за да излъже двойно - съответно - и тройно - и т.н. - пак до безкрайност. Затова Пеле казва - дузпа се бие така, че да вкараш топката вътре заедно с вратаря! :biggrin:

Или пък - както е с познавачите по тълкуването на сънища, които няма как да тълкуват собствените си сънища по важащите за другите правила, понеже при тях, именно поради факта, че мозъкът им е отлично запознат със символното значение на разните неща, тези символни значения вече не важат.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това, което казваш е напълно вярно. Тази игра на надлъгване до безкрайност няма никакъв смисъл, тъй че няма никаква печеливша формула за играта “камък-ножица-хартия”. Затова в такива игри се разчита само на късмет! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...