Отиди на
Форум "Наука"

Андрей Куртенков

Потребители
 • Брой отговори

  469
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Андрей Куртенков last won the day on Май 14 2011

Андрей Куртенков had the most liked content!

Репутация

146 Ученик

Всичко за Андрей Куртенков

Contact Methods

 • Website URL
  https://sites.google.com/site/bgsapiens/
 • ICQ
  234818588
 • Skype
  andrey.kurtenkov

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  ЛТУ

Последни посетители

17545 прегледа на профила
 1. Всъщност, това за командировката в Швейцария е много на място - колкото и шокиращо да звучи за вярващите във великия морал на хората на наука, но основна причина за една от законовите промени (а именно - че вече точките за публикация не се дават на всеки автор, а се дели на боря на авторите), беше лудата завист на едни физици към тия, дето се уредиха в проекта ЦЕРН (щото церновските публикации са с по страница и половина автори, пък - логично - носят страшно много точки). Ако простите българки труженици си имаха представа какво представлява българската наука - щяха незабавно да потеглят със сопи и търнокопи към София и да не оставят здрав институт или университет.
 2. Постановката, че трябва да се съсредоточаваме как "да привлечем повече средства от ЕС" е из основи сбъркана и вредна (без значение дали става въпрос за наука, селско стопанство, железници, или каквото и да е друго там). Ние трябва просто да развиваме реална и обществено полезна научна дейност - и парите ще дойдат от само себе си. Уви, ситуацията в днешната българска наука е отчайваща, особено - след като най-сетне кръжеца на високоимпактните физици и химици наложи своите кукувщини в нормативната уредба. Понеже споменахте клишето "млади учени", ще си позволя да добавя - в момента тече конкурс за асистент при мен - и аз съвсем честно си казвам, че е невъзможно той да защити за четири години и евентуално назначеният, след четири години просто ще трябва да напусне университета (или да го преназначим на някоя неакадемична длъжност при нас). Това е пряк резултат от последните промени в нормативната уредба. Та не ми е ясно за какво му са на младия учен тия пари на ЕС, като така или иначе той след четири години ще си загуби статута на учен.
 3. В историята на науката има много примери за учени, допринесли за развитие на области, в която нямат формално образование. Но, при всички случаи, те са го правили като част от съответната научна общност, т.е., приемайки съответните методики и пр. В края на краищата, двете титанични фигури - Дарвин и Фишер - на които дължим съвременните ни представи за еволюцията, нямат формално биологично образование. Никакво. Но не са си позволявали да начукват манерката на биолозите колко са тъпи, а - напротив - търсили са признание от съответните научни общности - и - Слава на Бога! - са го получавали. Случаят с този автор очевидно не е такъв.
 4. Сега изгледах и видеото (предният ми коментар беше по адрес на линка даден от Пандора; между другото, благодаря на ISTORIK за остроумното му редактиране). Личи си липсата на академизъм у автора. Чуйте примерно този израз: "Изследването на гените няма нищо общо с изследването на народите, гените са много по-древни". Идеята е ясна и е правилна (според мен). Но изказът е отвратителен и далеч от прецизността, необходима за човек с такива претенции. Иначе, очевидно клони към "чисто" автохтонство, което е твърде уязвимо. Примерно, не ми стана ясно, след като основоположници на европейската цивилизация е цялото това население от понтийско-кавказкия регион, защо обявяваме за такива само себе си? - Във въпросния регион към момента живеят сигурно над сто етноса, а сигурно още толкова са и изчезналите. Същата логика и като говори за "Балканска неолитна стара култура", която дисперсира из цяла Европа - ами, да не сме само ние Балканите, че себе си обявяваме за основоположници на човешката цивилизация. Като взе да говори как можело да каже на всеки кога и откъде предците му са дошли в този регион - това вече са глупости. Но симпатизирам на подобни инициативи. Нека пише, нека издава, излишни книги няма. (Стига да не вземе да иска финансиране от държавата в даден момент - което е много вероятно, мисля.) Приветствам и това как набляга, че всички на Балканите сме изключително сходни и много хомогенизирани. Най-слабият момент е накрая - като започна с русофобските клишета за заговора дето иска да ни изкара славяни. Затова си мисля, че е въпрос на време да поиска и финансиране от държавата. И ще го получи. Кеф ти ФНИ, кеф ти МК.
 5. цитат: "... ще сподели интересни открития, направени през последните години, останали извън полезрението на българската научната общност..." Их, тая невежа научна общност, дето нищо не чете, от нищо не се интересува, само чака някой "успял българин в чужбина" да ѝ начука манерката как за нищо не става... Ей, Амазонски, къде си? - сега пак ли ще ми кажеш, че това отношение към нас от страна на миячите на епруветки било само "проблем между двама души, решавайте си го помежду си"?
 6. Не, Амазонски, точно у нашите изселници в Турция съм виждал такъв чист патриотизъм, както у никой друг българин - точно те са мои сънародници, а тия от Чикаго, Бризбейн и Лъндън - не. В Турция аз съм като у дома си (както почти навсякъде из Балканите, че и малко нагоре също, а и малко надясно, разбира се) - докато в Брюксел не съм. Не аз искам да отнемам избирателните права на българските граждани зад граница - те самите би трябвало да се откажат от тях, ако са почтени хора - и знам такива, които съвсем убедено не гласуват и се възмущават как може други в тяхното положение да гласуват в наши избори. Всеки народ има право да избира управляващите се. Азбучно правило. Другата гледна точка я защитават точно самовлюбените снежинки, щото смятат че (като прекрасни, идеални и съвършени) са в правото си да се разпореждат със съдбините на всички хора по света. Или да го кажа така - за един "успял българин в чужбина" е голям проблем кой от двама ни е по-прав, по-съвършен, по-близко до Истината, и пр. - за мен, както и за типичният неуспял българин в България - туй изобще не е проблем (да си се кефят колко са велики, щом това ги прави щастливи, ради Бога) - просто си искаме обещаното равноправие, мечтаната справедливост, и други такива дребни нещица, дето нещо никакви ги няма, май. Около всеки избори (без местните, по понятни причини) все най-най-големият ни проблем е кака щели били да гласуват българите зад граница. Държавата харчи огромни суми, за да им осигури тази възможност. Българските училища в България се изпозакриха от държавата (и сградите им се разпродадоха на цени от порядъка на пет до десет хиляди лева), а същата тази държава харчи сериозни суми за откриване и поддържане на училища зад граница за "успелите българи в чужбина" (дето уж ни хранят, ама идват да просят парички за откриване на училища зад граница). Мечтая за управляващи, които ще мислят за мен, така както сега обгрижват "успелите българи зад граница". Няма такава политическа сила към момента. Всички умират да се подмазват на чужбинските българи. Ами, да - яд ме е. Що пък да не ме е яд? Аз съм нормален човек, не съм прекрасен и съвършен като "успелите българи в чужбина". Ама ти пък тъжиш за машинописките, че останаха без работа, щото вече няма пишещи машини... Съчувствам. И на теб, и на тях. На мен, като на неуспял българин в България няма кой да ми съчувства. А и не искам.
 7. Ей тва ми напълни душата: "Въпреки своята чувствителност обаче те не се отказват от прякото насилие, а просто го делегират на друг. Те са твърде склонни към подигравки и издевателства, когато са убедени в своята безопасност. Насилието което трябва да обезпечи тяхната защитеност, това е прекрасно, правилно насилие. Просто с това трябва да се заеме някой друг. И тук свободата определено не се явява за снежинките приоритет. Особено когато свободата се ползва от тези които не са съгласни със снежинките." Майтапи, ирония, дори откровени подигравки - няма нищо лошо. Но при Интернетските всезнайковци подигравката стана същност. При това - често много грозна - например подигравките спрямо родители на деца с увреждания, които смятат, че те са получили тези увреждания заради ваксини. Едно време се надсмивахме на Запада, че младите германци, англичани, и пр., ги мързи да учат тежки специалности и всички искат да стават адвокати и меринджей - та лекари и инженери стават негри, турци и араби. Е, днес ние я стигнахме тази фаза - нашите деца ги мързи да учат тежки специалности. И за да имаме все пак някакво възпроизводство на лекари, инженери, и пр. - длъжни сме да бутаме напред не особено знаещи и интелигентни деца. Ето ви един конкретен проблем (според мен - ОГРОМЕН проблем) за нас, който непосредствена следва от описаното в материала - сиреч - това не е просто рев на дядовци и баби колко са лоши днешните млади - наистина работите отиват на зле. Не можете да си представите на какви прости абсолвенти по медицина съм попадал. Шото умните са записали психология, европеистика или някаква друга щуротия. makebulgar : "... Още по-назад във времето е било същото и аристокрацията се е деляла от простолюдието..." Абе, не е баш тъй. Бях попаднал преди време на една много интересна статистика за процента аристократи в армията на Российската империя. Ако при Наполеоновите войни е било самоподразбиращо се всеки дворянин да сложи мундир (за по-кратко или по-дълго време), то този процент върви прогресивно надолу с всяка следваща война и през ПСВ вече на прости селяни им се налага да командват, докато аристократите се забавляват по кръчмите в Москаа и Петроград. Amazonski : "Това че някой можел да работи навсякъде, не го прави национален предател." Не става въпрос за предателство - разбира се, че в днешния отворен свят всеки може да си избира родината - ама като са си избрали нова - да бъдат така добри да си гледат новата родина и да не ми начукват непрекъснато манерката колко съм тъп и те колко са висши. И да не гласуват на избори за български парламент и български президент! Що за наглост да живееш на другия край на Земята и да си мислиш, че си в правото си да решаваш мен кой да ме управлява. Решили са да не са повече българи - ради Бога. Ама поне да си мълчат и да не ми вменяват във вина, че аз искам да съм си българин. (За да предваря довода как "успелите българи в чужбина" ни хранят - превежданите от тях пари у нас са малко над един процент от БВП(сиреч - ние - неуспелите българи в България - сме тези, които реално създават БВП на страната - превежданото от миячите на епруветки на техни роднини са трохи в сравнение със създаваното от нас) - за сравнение - за Украйна този процент е единадесет - или точно ДЕСЕТ ПЪТИ повече.)
 8. Не че се хващам за думата, ама как може да сме християни и да се съмняваме в познаваемостта на Бога, при положение че Библията е пълна с изрази от типа "Ще познаеш Бога" (напр. Осия 2:20, Исая 43:10, Ефесяни 1:17, и др)? Или сме стриктно по Божието Слово, или не сме никакви Деца Божии!
 9. Не е много сигурно. Популярният у нас с нескопосаните си всезнайковци-докторанти ПУ наскоро проведе цяла научна конференция по случая - финансирана от ФНИ, разбира се: https://uni-plovdiv.bg/events/event/447 Ето и конкретно една доста скромно озаглавена статия от мероприятието, доказваща съществуванието на Бога (не мога да не се сдържа да израза учудването си, че иначе много активни научнокритичномислещи интернетски борци срещу псевдонауката не реагират, когато подобни научни доклади се изнасят и публикуват под егидата на собствения им университет - ама то гаче голямо откритие е констатацията, че научнокритичното мислене по нашенскому е лайно, а не мислене). https://zadrugata.com/2019/08/03/опит-за-представяне-на-научен-аргумен/?fbclid=IwAR12HqN9YFf-woV_JxI0OYyJ61RTcJ5foY5OD_STDz5R8X4A9hWJBO8hoLg Докато умните се наумуват - лудите се налудуват. Богословски факултети (или катедри, или каквито и да са други структури) НЯМАТ място в нашите държавни университети. Което не значи, че по някакъв начин вероизповеданията трябва да бъдат ограничавани. Но, за Бога, това НЕ Е наука!
 10. Имаме си действащ стандарт за целта от времето на дълбокия соц - http://www.bds-bg.org/bg/standard/?natstandard_document_id=5780 - доколкото става въпрос за класически метод, не вярвам нещо да се е изменило. Ето и една стара тема от форума -
 11. Има един проблем, с който в някаква степен се сблъсква всеки, който е започнал да учи Есперанто (ако не е израсъл в семейство, където това е основен език - има и такива семейства - у тях се говори само на Есперанто и за децата това е майчин език де факто) - а именно - в началото ти е много леко и приятно, бързо напредваш - и като дойде момента за общуване с други хора - и по-опитните почват да ти начукват манерката в тона "Така не се говори!" - ама чакайте бе, хора, що да не се говори, нали спазвам правилата - "Абе, по правилата е, ама така не се говори!". Т.е., оформилата се през годините есперантистка общност си е надградила едни свои правила до степен, че езикът вече е придобил чертите на "естествен". Не виждам как който и да е изкуствен език ще преодолее този проблем. Иначе си оставам фен на Есперанто-то
 12. Стига де, почнаха вече писания в стил "Гатака", това са откровени глупости, съжалявам. Имам спомен, че съм писал тук нещо в този дух - че големият проблем на тези изследвания е че трябва да се вземе някаква отправна точка - и оттам нататък да започнат сметките - заради което е необходимо абсолютно всички етноси (народности или какъвто и друг термин да употребите) да са се пръкнали в един-единствен момент. Доколкото това очевидно не е така, няма как така лековато да се борави с термини като "скитски", "тракийски", "прабългарски", и пр. гени (в сравнение; защото очевидно едно е било "тракийски гени" през гръкоперсийските войни, съвсем друго - към началото на Кубратовото господство). А разни заглавия от типа "Ние сме 40 % траки, 35 % прабългари и само 5 % славяни !!!!" , са връх на глупостта - без преувеличение. Не поставям под съмнение ползата от тези изследвания - но тия гръмки заглавия на всеки два-три месеца са несериозни. Малко като историята с ЦЕРН - и ония на всеки два-три месеца пускаха прессъобщение, че са направили откритие, което ще промени представите ни за света. После мирясаха, явно се усетиха, че е смешно. Не че изследванията им не са ценни - ама аре малко по-полека с крещящите заглавия - както в случая. А за чисто практическата медицинска полза за човека не ми говорете въобще - аз живе в държава, където лекарите вкарват на болните физраствор и продават безплатните им лекарства на черно. Всеки месец ми удържат осем процента от доходите, без да получавам нищо в замяна - и това години наред. Щото не мога да се вреда при джипито си от тълпа злобни бабички. (Сменях го няколко пъти и се отказах - все едно и също е.) Така че ми е през оная работа каква ще е ползата за човешкото здраве - нито аз, нито моите близки някога ще се възползваме от тази полза - тя завинаги ще е само за богатите. Формирането, както на етносите, така и (особено!) на нациите е сложен процес, в който генетиката присъства само като някакъв съвсем незначителен фон. И това не подлежи на спор. Да напомня, че когато Гълъбов почна да раздава наляво-надясно интервюта под лозунга "Не сме славяни!", северномакедонците (тогава ве още фиромци) се изкефиха страхотно. Но дори и те се зачудиха, как може въз основа на едно изследване правено при военнослужещи да ссе правят такива изводи, особено на базата на сравнения с изследвания правени по съвссем други методики (включително и с данни, резултат на доброволно изпращане на материал за изследване - т.е., при тях няма и най-малка идея за коректност или представителност). Впрочем, изобщо самата идея, въз основа на тези изследвания да обявиш "Не сме славяни!" е неразбираема. Та, отговарям на въпроса на Karan, какъв е смиъла от тези изследвания - ссмисъла е като на вссяко друго научно изсследване - бичене на публикации. Съвременният всестранен технологичен прогрес на човечеството в много много много малка степен се дължи на хората с много буквички преди и след името, уви. Абе, задайте си такива простички въпроси - като, да речем - какво значи, примерно "гагаузки гени"?
 13. По-скоро в Библията (а и в Корана) всеки може да намери цитати в полза на своето твърдение, каквото и да е то. Много сходна ситуация с трудовете на класиците на марксизъма-ленинизъма преди време, между другото.
 14. Действително, ако допуснем че вкаменелостите са ни подхвърлени от Сатаната, те няма как да са доказателство. И не само те - замръзналите мамути, дето ги намират в Русия - и за тях същото важи. По логиката на подобни възражения, доказателство за еволюция би било единствено само ако намерим друга планета, която да прилича на нашата каквато е била преди 3-4 млрд. години и в продължение на такъв период да наблюдаваме протичаща еволюция. Готов съм да приема подобна логика, единствено ако преди това признаем, че почти цялата хуманитаристика е псевдонаука (начело с психологията, която за мен си е баш-псевдонаука) - понеже там пък съвсем няма доказателства от типа на исканите от креационистите. За мен лично, дори само доказателствата от селското стопанство и от лабораториите са достатъчни, за да ме убедят (по аналогия), че и в дивата природа протича Дарвинистка еволюция - не напразно самият Дарвин започва "Произход на видовете" с подробни разсъждения за селското стопанство. Или когато някой отрича еволюцията като факт - вече само вдигам рамене в недоумение. Когато някой отрича общоприети положения в съвременния дарвинизъм - винаги проявявам интерес и съм готов да чуя съответните съображения. За мен лично, Дарвин е най-великата фигура в биология и съвременният дарвинизъм е пряко следствие от неговото творчество, въпреки че сме отхвърлили поне две негови важни твърдения за еволюцията. То затова съвременния дарвинизъм е верен - защото едно време Дарвин е създал теория податлива на корекции, а не някаква стройна и непоклатима схема. А захващането за понятието "вид" е хитър ход. С течение на времето все повече се ориентирам към позицията, че видовете не съществуват реално и това понятие е само "удобно приспособление" (по сполучливия израз на самия Дарвин). Естествено, нямам си представа как звучат на оригинален език съответните пасажи в Битие и дали има някакво основание да ги свързваме със съвременното научно понятие "вид".

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...