Отиди на
Форум "Наука"

Андрей Куртенков

Потребители
  • Брой отговори

    564
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Андрей Куртенков last won the day on Май 14 2011

Андрей Куртенков има най-харесвано съдържание!

Всичко за Андрей Куртенков

Contact Methods

  • Website URL
    https://sites.google.com/site/bgsapiens/
  • ICQ
    234818588
  • Skype
    andrey.kurtenkov

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    ЛТУ

Последни посетители

18959 прегледа на профила

Андрей Куртенков's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Very Popular Rare

Recent Badges

238

Репутация

  1. След като още не знаем дори дали има кръстосан имунитет между двата варианта на COVID-19, явно е още много рано за подобни отговори. Иначе, фалшивите положителни резултати си ги има винаги - нали точно това е един от доводите на противниците на "бързите" тестове - в частност, самият Мутафчийски каза като довод защо не ги иска - 20% фалшиви положителни и 20% фалшиви отрицателни резултати - това беше отдавна, преди повече от седмица, още в началото на кризата.
  2. Току-що писах в друга тема за тая новина около БЦЖ-то с линк към оригиналната научна статия. Skubi, човека иронизира - демек - всичко що умре го пишем умряло от коронавирус. laplandetza, и в България ще се удължи с още месец - т.е., до 13-ти май.
  3. Това малко като от цикъла "Нарочно не придумаешь" - проваксерите допускат абсолютно същата грешка като атниваксерите (виж последния ми пост малко по-горе) - т.е., открили са корелация, оформили са установеното от тях като научна публикация (нищо лошо!), но после съответните среди подемат по медиите кампания как тази корелация значи причинност, а авторите на научната статия си мълчат - което оставя съмнения в тяхната доброъвестност: https://www.researchgate.net/publication/340263333_Correlation_between_universal_BCG_vaccination_policy_and_reduced_morbidity_and_mortality_for_COVID-19_an_epidemiological_study _________________________ fixxxsers, сега виждам въпроса ти, мисля че съм достатъчно ясен - аз не виждам основания да оспорваме ваксиналния принцип като такъв, още повече, че той е откровено хомеопатичен ("Подобното се лекува с подобно") - нали съм го написа в по-предния си пост - това в скобките накрая - цитирам - (За да няма неясноти - не съм антиваксър, но смятам, че възраженията на антиваксърите трябва да се приемат съвсем сериозно и че проваксърите (в тяхната родна научнорационалнокритичномислеща разновидност) са по-вредни от антиваксърите.) - т.е., тези, които се групират по мрежата само за да се подиграват на другите колко са тъпи, определно са обществено по-вредни от антиваксърите - нали съм дал примера с доцент Мангъров, който беше техния герой, а сега изведнъж стана обект за подигравки - т.е., целта на тия борци срещу псевдонауката е просто като се събират и се родиграват някому да усетят собтвеното си величие - никаква разлика с футболните фенове, за които груповото скандиране на обиди на стадиона е висше щастие. Все пак, имаме вече доста примери за доводи на антиваксерите, които впосведстиве са приети от официалната наука (напр. отпадането на една от реваксинациите с БЦЖ у нас от тази година), също така, отлично знаеш, че със ЗВД (чл.49, ал.1) свме забранили профилактичните ваксинации срещу оссобено опасните заразни болести по животните (с три изключения - бяс по канините, псевдочува по птиците, грип по конете) - защото имаме консенсус, че с ваксини не можем да ликвидираме заболяванията, а нашата цел е това - да ги унищожим. Разбира се, че при антиваксерите могат да се прочетат големи тъпотии - точно и като при научнокритичномислещите - и последните са по-смешни, понеже излизат с претенциите на всезнаещи, а често пишат глупости. _______________________________ По отношение на широкообсъжданата тема за ваксина рещу новия коронавирус - това няма никакво отношение към сегашната епидемиологична ситуация - т.е., дори и в момента да имахме ваксина, ние нямаше да ваксинираме - трябва пъво да изчакаме да отмре епидемичния взрив - и тогава (евентуално).
  4. Този въпрос е не толкова към вирусолози, колкото към тези, които взимат пробата на терен - лекари (или ветеринарни лекари, какъвто е моя случай) - затова си имаме общоприета процедура, по която да взимаме и изпращаме проба в лабораторията, която следва стриктно да се спазва - иначе всико по-нататък се обезсмисля. "Количеството вирус" има пряко значение дали ще се разболееш или не - при "лигавичните вируси", какъвто типичен е прословутия коронавирус, още като попаднат на лигавицата, вирусните частици са пресрещнати от съответните защитни механизми - в частност, там има едни други имонуглобулини, не са тези, дето се откриват при "бързите тестове" - близко е до ума, че тия възможности на лигавицата са до определен предел - и дали ще се надмине - то зависи до голяма степен от количетвото вирус, което ни атакува. Мисля че преди много години съм попадал на такива публикации дори за СПИН-а - в частност - относно възможността мъж да се зарази от болна от СПИН жена при вагинален коитус без презерватив - идеята беше, че зависи точно от количеството вирус.
  5. Видеото, което е изтрито, в което се вижда как на публично закрито място, Мутафчийски си хваща маската с ръка и я придърпва надолу, след което целува икона и отново си намества маската с ръка, не носи ли информация? А именно - че този, който налага ограниченията, сам не ги спазва. Нека това видео се разпространява, защото то е точно по темата - по темата е да се демонстрира как човекът, който ръководи забраните, публично демонстрира несъобразяване с тях - това е важно от гледна точка на цялостната оценка на налаганите ограничения. Защо се приема, че това видео не носи важна информация? Нима това, което ни демонстрира Мутафчийски с поведението си в този случай не е важно? Ако някому не е харесало определението, което съм дал там на Мутафчийски - защо не е изтрил само него - защо е изтрито видеото? Какво обидно може да има в едно нередактирано по никакъв начин видео?
  6. Във връзка точно с "Бъдещето след коронавируса" - как смятате, следва ли наистина да подпомагаме наред всички пострадали от кризата (както излиза според досега обявените правителствени мерки)? Разбира се, би било прекрасно, но общественият ресурс е ограничен и всяко прекомерно харчене сега, може да се обърне срещу нас още много скоро. На първо място като бизнеси, които бихме могли да гледаме (сравнително) хладнокръвно как се спасяват сами, бих посочил ресторантьорството, хотелиерството и сценичните изкуства. Нали от дълги години ревем, че имало презастрояване по курортите и др.под. - ми ето сега - защо трябва да спасяваме презастрояването? Преди доста години театралите си извоюваха една изключително щедра схема за подпомагане - грубо казано - когато си купувате билет за дадена сума, веднага още толкова държавата им превежда от общите пари - като отчитам, че София се пренасели с театри, не виждам какъв е проблема ако два-три (поне) от тях изчезнат - разбира се, трябва на всяка цена да бъдат спасени Националната опера, Музикалния театър и др. емблематични места, доказали качеството си през десетилетията - и дотам. Повече резон виждам да се налеят пари в читалищата по места - особено в селата и малките градове - които без съмнение също са ударени от сегашната криза, но не са толкова гласовити като близките до властта артистки. Да напомня и че цирковете никога през прехода не са подпомагани от държавата, но успяват да оцелеят без никаква помощ. По скоро те заслужават сега подкрепа - като малка компенсация, че досега държавата оставяше цирковото изкуство на самотек, че дори им пречеше (чрез разни нелогични възпрепятстващи ги забрани). Нека държавата да се съсредоточи върху реалното производство - щото изчезнат ли фермите и фабриките - догодина няма да има и театри, и кръчми.
  7. То така е и станало - двама са го спуснали с въже и въжето е олекнало буквално още след секунди - т.е., задушил се е на мига. От една страна -върховна глупост - от друга страна - как да ги виниш хората -- изкарват .си прехраната - нали точно срещу това пренебрежение към малките потребности на обикновения човек аз недоволствам в тази тема. А върховете си правят каквто им скимне в това вдреме - ето, сега чета, вчера Прездентът Румен Радев е бил в Благоевград на... заседание на Общинския кризисен щаб. Абсолтно безобразие - за нас всевъзможни мерки, за да не пътуваме, а самият Президент (това значи - поне още 30 човека заедно с него) - пътуват от София до Благоевград и обратно за едно мероприятие на някакъв си общински орган. Иначе, хубави неща е говорил - едно към едно това дето аз го пиша тук от самото нчало на кризата - че мерките срещу коронавируса ще убият помече хора от самия коронавирус - ама не е ли по-важно да го гледаме какво прави, не какво говори.
  8. Така де, то логично за един медицински специалист най-важното е не някакви фини характеристики на маската, колкото да се сменя често. А за "редовите" граждани, голяма полза от маската няма, при положение, че очите са незащитени - и при положение, че непрекъснато маските се пипат с ръка - то иначе в ежедневието няма как - това не е медицински кабинет. Впрочем, самият генерал-майор професор Мутафчийски ни даде прекрасен пример, онзи ден мисля беше, когато при посещение в Светия Синод си придърпа с ръка маската и целуна икона - след тази зверска демонстарция на незачитане на правилата от самия вожд на антикоронапропагандата и нов любимец на българската домакиня - мисля всякаква патетитка по отношени на маските следва да се оцени като несериозна. Иначе, преди почти година, имахме изключително зловещ инцидент - един работник загина задушен от газове при влизане за ремонтна дейност в торова яма - ето за такива ситуации е нужна професионална маска с активен въглен - ако имаше, може би щеше да оцелее - в смисъл - да запази съзнание и да успее да изпълзи обратно.
  9. Защо наблягате по-горе в разговора на активния въглен? - според мен, той няма никакво отношение към спирането на аеролозните частици, които носят какъвто и да е инфекциозен агент. Т.е., възможно най-неактивния въглен или коя да е друга съставка с подобни чисто механични свойства, ще има абсолютно същото значение за предпазване, както активния въглен. Говорим за стандартните условия, при които е поставен един медицинки специалист. Положителният ефект на активиня въглен, заради което той е ценене в редица ситуации са две - адсорбция на газове и каталитично окисление - те нямат абсолютно никакво отношение към задържането на аерозолните частици от маската. Тия маски от бутилки от минерална вода, дето може да видите на снимки разпространявани из Интерннет, днес са по-полезни от маска с активен въглен - понеже пазят и очите (е, очевидно са неподходящи за работа на медицнски специалист, де). А това да се възприема собствения телефон като нещо заразно, при положение, че не ми излиза от джоба, за мен е откровено психясване. Подобен подход изобщо не помага за борбата с пандемията.
  10. За Италия изнасяме предимно съвсем малки агнета - т.е., точно сега би трябвало да приключва износа, ако го има, тази година естествено всичко е блокирано, но не изключвам някой и да е реализирал два-три камиона. Типичните "великденски" агнета нашите производители ги реализират у нас и в Гърция. После има години с добър износ на шилета за Фланция, на възрасстни овце и кочове - за арабските страни, и др., всяка година е различно - ние сме малък производител и това ни е и плюс и минусс - в смисъл - плюс е, че реагираме бързо на изменена международна ситуация, а минус е, че при такива малки обеми никога не можем да достигнем най-добри цени. При овцете е малко като с работната сила - трудно се вазтановяват веднъж затрити стада - това не са кокошки или прасета - затова наистина е важно тази година да опазим поголовието - пък натам ще видим.
  11. Хиля си се с глас - Ананиев отменил тъпата си заповед за маските (Още я нама качена на сайта им, иначе щях да я пусна и тук - заповедта за отмяна на заповедта имам предвид.) По-объркано, безпомощно и вредно управление не сме имало от повече от сто години - при всички видове земеделщини, фашисти и комунисти, е имало повече разум, отколото при сегашната куха гербаджийско-патриотска власт. А днес бях в София, току-що се прибрах. Не бях слизал почти седмица до града. Не минавам през никакви КПП-та - по горски пътища, дето джандарите ги мързи да вардят. Но в града бях с маска (еднократни нямам, имам от едно време за многократна употреба, дето по принцип ги автоклавират, но може и да се перат, просто бързо се амортизират от прането). Примерно 80% от хората - също бяха с маски - но ги ползваха безобразно - точно както по-горе съм дал примери - носът стърчи навънка, или пък маската се изсулва, или пък постоянно си я намества (не бива изобщо да се пипа с ръце!), или като говори по телефона я маха, или за да попита някого на спирката нещо я маха, или като пазарува и за да каже на продавача какво иска я маха, и др.под.
  12. Отрпускат 3500000 лева на кланиците за дребни преживни: https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/otpuskat-se-35-mln-lv-za-realizaciya-na-ro/ Мен лично най-много ме впечатлява краткия срок на изплащане - 30.06.2020 - очевидно властта бърза да налее пари в наелението, защото усеща, че напрежението е огромно и при първия по-сериозен инцидент може да има безредици - а точно производството на агешко у нас е типично "разпръснато" производсство и би трябвало парите (косвено) да стигнат до "широки народни маси". Иначе, схемата по която се дават парите, не е просто така дошла - продукт е на дългогодишни мятания насам-натам в това как точно да се подпомагат овцевъдите.
  13. Текстът на заповедта е ясен - "защитна маска за лице" - ти може да смяташ, че шал върши същата работа - но полицаят тихо и сспокойно ще ти обясни, че шалът не е маска и си нарушител. Абе, всички ли живеете в чужбина, няма ли тука българи от България, дето да са нясно каква е българската действителност?!
  14. А за посещенията на паркове, че и на планини, що нямаше такива неща? Откъде си сигурен, че сега ще има?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...