Отиди на
Форум "Наука"

Видове икономически единици


profesora

Recommended Posts

  • Потребител

Може заглавието ми да не е правилно но искам да попитам ако моете да ми дадете повече информоция за видовете икономически единици

като ЕТ ООД ЕООД и така нататък

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Търговските дружества - субект на стопанската дейност. Видове търговски дружества и особености на техните финанси. Корпоративни финанси. Обществено-полезната дейност може да се разграничи на:

Икономическа, стопанска, търговскаНе икономическа, нетърговска, социалнаФирмите обикновено се свързват със стопанската и търговската дейност на физическите и юридическите лица. Фирма е наименованието под, което търговецът упражнява занятието си и се подписва. По Търговския закон предприятието е съвкупност от права и задължения и фактически отношения. Фирмата се свързва с търговската дейност на физическите или юридическите лица, но не се отъждествява със стопанската дейност. Не всички лица, които осъществяват стопанска дейност са търговци. Примерно лица, който се занимават със селскостопанска дейност, занаятчиите, лицата извършващи услуги с личен труд не са търговци.

За търговци се смятат всички физически или юридически лица, който са образували предприятия или осъществяват поне една от дейностите указани от Търговския закон под определено наименование или фирма.

Едноличен търговец е всяко дееспособно физическо лице с местожителство в страната. Не може да бъде ЕТ лице, което е в производство за обявяване в несъстоятелност, е не възстановен в правата си несъстоятелен, е осъдено за банкрут.

Едно лице може да регистрира само една фирма като ЕТ. ЕТ се регистрира въз основа на заявление регистрира се в Окръжния съд и се обнародва в държавен вестник.

Стопански субект:

Търговско предприятие е стопанска единица, притежава обособена част от имуществото на търговеца и притежава определена самостоятелност.

Материална отговорност има.

Цел - печалба.

Да взима самостоятелни решения, без да нарушава закона. Да се прави план на фирмено равнище - зависим от макро и микро средата. Способност да поема рискове. Търговските дружества са юридически лица: може да се учреди от едно лице: обединяване на две или повече лица за извършване на търговски сделки, с общи средства.

Търговските дружества биват:

С оглед на личността - СД и КД. С оглед на капитала - ООД, АД и КДА.

Събирателно дружество - образува се най-малко от две лица съдружници, които отговарят солидарно неограничено. Не се изисква фиксиране на основния капитал. Дружество с оглед на личността.

Командитно дружество - образува се чрез образуването на две или повече лица, чийто взаимоотношения се уреждат с договор. Един или повече от сътрудниците са солидарно и неограничено отговорни за задълженията на дружеството, а останалите са отговорни до размера на уговорената вноска. Няма изисквания за минимален капитал. Дружество с оглед на личността.

Командитно дружество с акции - се образува с договор като за вноските на ограничено отговорните съдружници се дават акции. Броят на ограничено отговорните съдружници не може да е по-малко от три. За КДА се прилагат същите разпоредби като за АД.

ООД - образува се от едно или повече лица, минималната сума на капитала е 5000 лв. съдружниците отговарят за задълженията на дружеството според дяловата си вноска. Върху тези дялови вноски се разпределя и печалбата. Това дружество е с ограничена отговорност на съдружниците. Дружеството отговаря и със своето имущество докато съдружниците отговарят ограничено до размера на дяловите си вноски. Той е капиталово корпоративно дружество.Съдружниците не могат да искат дяловете си докато съществува дружеството. Те имат право само на част от печалбата съразмерно с дяловете, ако друго не е уговорено. Не може да се уговарят лихви върху дяловете на съдружниците. По решение на Общото събрание за покриване на загуби или временна необходимост от парични средства съдружниците могат да бъдат задължени да внасят допълнителни вноски за определен срок. Допълнителните вноски са съразмерни с дяловете. За не внасяне в определен срок на допълнителни вноски се дължи лихва. Допълнителните вноски не се отразяват в капитала на дружеството. За тях може да се договори да се плаща лихва.

Увеличение на капитала;

Увеличаване на дяловете;

Записване на нови дялове;

Приемане на нови съдружници.

Намаляване на капитала:

Намаляване на стойността на дяла в капитала и др. Всеки съдружник има право на дял от имуществото на Дружеството съразмерен с дела му в капитала, ако не е уговорено друго.

АД - образува се от две или от едно лице /ЕАД-еднолично дружество с държавно имущество/ учредители и членове могат да бъдат както физически така и юридически лица. Минималния капитал на АД е 50 000 лв. Акциите биват поименни и на преносител, обикновени и привилигировани, които осигуряват допълнителен или гарантиран дивидент.

Увеличението на капитала на АД може да стане за сметка на :

Пускане на нови акции;

Увеличаване на номиналната стойност на акциите;

Превръщането на облигации в акции;

Превръщането на част от печалбата в капитал;

Намаляването на капитала на АД става чрез:

Намаляване на номиналната стойност на акциите;

Обезсилване на акциите.

Друга специфична форма за осъществяване на стопанската дейност е Кооперацията. Кооперацията е доброволно сдружение на физически лица с променлив капитал и променлив брой членове, които чрез взаимно сътрудничество извършват стопанска дейност за задоволяване на интересите си. Източници на финансови средства са вноските на кооператорите, които биват встъпителни, дялови, допълнителни. Дяловите вноски образуват дяловия капитал на кооперациите. Независимо от различните дялови вноски всеки дял носи един глас. Аналогично на АД и кооперациите образуват фонд "резервен". Той не може да бъде по-малко от 20% от размера на дяловия капитал. Стопанската дейност се организира и осъществява от дружества или сдружения. Финансовата им дейност се съобразява с действащото законодателство, но и от сключеният между членовете на сдружението договор.

За повече - тук:

http://209.85.129.104/search?q=cache:DQj_i...;cd=3&gl=bg

Present_Glava4_04.ppt

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...