Отиди на
Форум "Наука"

Хоризонталният пренос на гени


Recommended Posts

  • Потребители

В смисъла, в който бих желал да говорим за хоризонталния пренос на гени в тази тема, става дума само за преноса между еукариоти - преносът на гени между прокариоти е не само нещо отдавна известно и детайлно проучено, но и, всъщност, някога точно чрез това явление са доказали, че именно ДНК е носителят на наследствената информация.

Както и да е - сега ще говорим само за еукариоти.

Трудно ми е да кажа кога точно е открито явлението, но аз за пръв път чух за него от моя професор (отдавна пенсионер), чак когато вече бях станал асистент точно по Генетика и развъждане. И много се учудих - понеже това нещо звучи не просто странно, а и налага един съвсем нов поглед върху еволюционната теория (дори креационистите (във въодушевлението на своето невежество) сега сочат явлението като доказателство срещу дарвинизма - а то не е - ама върви им обяснявай - то е все едно да говореш с радиото). Постепенно, с течение на годините, по научни и популярни издания словосъчетанието започна да се появява все по-често и по-често и май наистина е време понятието да влезне и в учебниците (а някъде по света може би вече е и влезнало?).

Съвсем елементарно казано, за какво става въпрос - живурка си бактерията в даден организъм, като става така, че включва в своя геном негови гени; после, нейните потомци, нещеш ли, прехвърлят въпросните гени в генома на някой нов гостоприемник - който при това може даже да е от друг вид!

Излиза, че еволюцията не е разклонено дърво (както е според знаменитата рисунка на Чарлз Дарвин - единствената илюстрация във великия му труд - "Произход на видовете"), а мрежа.

Та, как, до каква степен и т.н., според вас, ще трябва да пренапишем учебниците по биология сред като вече е ясно, че такова явление има? Не претендирам за детайлно запознат с въпроса - основният ми източник е Интерен, през последните седмици имам малко повечко свободно време, та попрочетох туй-онуй; ето как се пише явлението на някои езици:

- руски - Горизонтальный перенос генов;

- английски - Lateral gene transfer или Horizontal gene transfer;

- немски - по същия начин - Lateraler Gentransfer или Horizontaler Gentransfer;

- испански - Transferencia de genes horizontal;

- украински - Горизонтальний перенос генів.

- френски - Тransfer lateral des genes

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...