Отиди на
Форум "Наука"

Ханзата - подобна ли е на Венеция?


Recommended Posts

  • Потребител

Потърсих информация за Ханзата в интернет. Научих, че тя е съюз на северно-германските градове, стигащи до Дания, че е основана през XII век, достига най-голяма мощ през XIV-първата половина на XV век и запада през XVII век. Според вас можем ли да наречем Северната Венеция, която по подобие на Венецианската република играе важна роля в Северна Европа. Между другото откриването на Америка ли довежда до нейния упадък?

Бележка на модератора:

Пламене, моля те, уточни за кое питаш дали може да бъде наречено "северна Венеция":

- Ханзата

- Холандия

- Амстердам, Антверпен...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Определено не. То е като да наречем ЕС - Япония. Ханзата е търговски съюз от германските мини-държавици, а венеция си е република начело с княз (дож, дук) и сенат. Ханзата е нещо като Европейските икономически общности и СИВ, а Венеция си е държава. Общото им е, че доста наблягат на търговията за своя стопански просперитет.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има обаче нещо общо - и двете, макар да са субекти с различна политическа организация, са изградени на ИКОНОМИЧЕСКА основа, търговска, по-точно, в условията на един иначе феодален свят. Въобще, този период и този регион са нещо по-сложно от "обикновен" феодализъм, което пък обуславя бъдещото западно възприемане на демокрацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, може би не е точно моето сравнение, но нали и Венеция е република. Може би прилича Ханза и на Холандия през следващите векове. Предполагам, че близостта на двата региона е изиграла нещо като приемственост между двете обединения.

КГ, не знам дали е точно това мое питане, но Ханзата за да се задържи за такъв период и да води война с Дания трябва да е търгувала с някаква важна стока, от която да черпи сила. Но коя е тази стока? Може би някакъв вид метал или пък платове от Фландрия. Съгласен съм с теб, че това е някакъв преход към демокрация на Запад, но е забележителен фактът, че тя успява да се запази толкова време.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Холандците построяват диги и канали и отвоюват от морето обширни територии обработваема земя.

През 1609 г. в Амстердам се открива банка, която става главен кредитен институт в Европа. Появяват се и първите акционерни дружества. Търговският флот на Холандия (15 000 кораба) е най-големият в Европа по това време. Страната става световен посредник в търговията. През 1619 г. е създадена Източноиндийската търговска компания, а през 1621 г. - Западноиндийаката търговска компания. Холандците установяват контакти с Русия, Индия, Китай, Япония, а също така, създали свои колонии в Ю. Америка, Сев. Америка, Ю. Африка и на остров Цейлон. Търгували с лалета, захар, тютюн, животински кожи, пипер, канела, карамфил, индийско орехче, роби...

Антверпен и Амстердам се превръщат в най-големите европейски пристанища, където пристигат стоки от цяла Европа, от Америка, от Азия и от Африка. От "гората" образувана от корабните мачти в тези две пристанища не се виждало Слънцето.

Холандия или поне Амстердам спокойно може да бъде наречен/а "северна Венеция".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сравнения с Нидерландия биха били меко казано неуместни....поне по мое наблюдение, в Европейската история няма точен еквивалент на феномена "Нидерландия" Иначе, както каза Галахад, да се сравняват Ханзата и Венеция е малко неправилно. Най-малкото размахът на венецианската търговия надхвърля този на Ханзата в пъти. Иначе Венеция е един централизиран механизъм, който работи достатъчно, та тази държава на пирати и търговци да се запази като средиземноморска сила чак до 17ти век. Колкото до Ханзата, тя е търговски и по-малко политически съюз, който разчита на датските крале, когато става дума за военна поддръжка на интересите. В последна сметка, именно Нидерландия е тази, която "разрушава" Ханзата, като ликвидира пазарите им и се настанява на тяхно място в търговията в Северно и Балтийско море. Нидерландия съчетава мащабността на венецианските пазари(като разбира се я надхвърля многократно), както и централизираността й, с гъвкавото вътрешнополитическо балансиране, характерно за Ханзата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, извинявам се за грешката. Прав си не отбелязах за кое се отнася сравнението като за Северна Венеция. Имах предвид дали можем да сравняваме Ханзата с Венеция.

Но според мен има едно друго нещо, по което двете страни, да кажем, си приличат. Както КГ каза тези страни не са изградени на принципа на средновековните монархии. Пък и се стремят да завладеят не толкова територии като количество, колкото важни като географско положение. Те владеят крайбрежията, където се съсредоточава търговията. Но това е нормално, имайки предвид флота им. Сега се сещам за още една прилика. Не знам дали е точно казано, но правилно ли е да се каже, че двете страни - Ханза и Венеция нямат сухопътна армия?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Както КГ каза тези страни не са изградени на принципа на средновековните монархии. Пък и се стремят да завладеят не толкова територии като количество, колкото важни като географско положение. Те владеят крайбрежията, където се съсредоточава търговията. Но това е нормално, имайки предвид флота им. Сега се сещам за още една прилика. Не знам дали е точно казано, но правилно ли е да се каже, че двете страни - Ханза и Венеция нямат сухопътна армия?

Венеция всъщност води доста завоевателна и агресивна политика. Поставя под контрол ред острови и селища в региона между Балканите и Мала Азия, помага на кръстоносците да превземат Константинопол, пак с тях завзема владяната от Унгария Зара... Тя е сред държаните, които най-усърдно се съпротивяват срещу турците, но въпраки това падането на Константинопол и откриването на Америка водят до залеза на Венеция и Генуа.

Ханзата е съюз от свободни градове, каквито са също Венеция и Генуа. Ханзата е нещо като "Свещената лига" в която участва Венеция, но с търговска насоченост. Венеция заедно с някои други свободни градове са осъществявали търг. връзки между изтока и запада, която ще рече, че техния търг. потенциал е бил по-голям от този на Ханзата. Преди тази връзка е била осъществявана от Рим и Византия, а после от Португалия и Холандия, после от Англия. Сега вече има глобализация.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...