Отиди на
Форум "Наука"

"Червената книга" в България


Recommended Posts

  • Потребител

Интересува ме,дали са започнали съставянето на ново издание на "Червената книга" у нас,тъй като последното май беше преди около 20 години.Ако има по-ново издание,къде може да се намери,тъй като не съм забелязала по книжарниците такова нещо. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се, че ще има - аз бях технически сътрудник в БАН през 2004-2005, когато зоолозите и ботаниците там работеха по нея с много желание и усърдие. Не знам обаче дали проекта е завършен! Ще имам тази информация, когато батко ми се върне тия дни - понеже той е навътре с инфото по работата.. Не е толкова ресно да се състави списъка...и най-вече поради факта, че ежечасно се разрушават екосистеми примерно...

ето тук намерих линкче, олицетворяващо работата в процес http://209.85.129.104/search?q=cache:eavCn...;cd=8&gl=bg

Дано скоро я видим готова.

Което означава да стискаме палци на учените от Институтате по зоология и ботаника за успешна работа :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По последни данни, датирани някъде в далечната 2007 г. ...

Червената книга на България е списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, живеещи на територията на България. Излиза в два тома - през 1984 г. първи том, посветен на растенията, а през 1985 г., втори том, посветен на животните. Преди това в света вече са издадени няколко подобни книги.

Подготвя се второ издание на Червената книга на застрашените растителни и животински видове в България (информация към 2007 г.) То ще съдържа трети том, посветен на застрашените местообитания – много важен фактор за оцеляването на видовете. Описаните в книгата биологични видове са приоритетни за опазване в задължителния за България европейски проект Натура 2000.

До всяка илюстрация на животните в Червената книга има специален знак - лък със стрела, символизиращ състоянието на вида. За изчезналите видове той е черен, за застрашените - червен, а за редките - жълт. В Червената книга за животните са включени птици, бозайници, риби, влечугиземноводни.

Сегашното издание на Червената книга се изготвя според новите по-прецизни критерии за оценка на застрашеността на видовете, изработени от Международния съюз за защита на природата (UCN). Ръководител на авторския екип е акад. Васил Големански, директор на Института по зоология към БАН. Във второто издание намират място 285 вида животни, около 550 вида висши растения и 150 вида гъби, които получават различен статут – изчезнали, критично застрашени, уязвими и т.н. Второто издание на Червената книга на застрашената флора и фауна в България съдържа и трети том, посветен на застрашените местообитания – много важен фактор за оцеляването на видовете.

България е на първо място в Европа по разнообразие на животински видове. Местообитанията и естествената среда, необходими за съществуването на много от тях, са разположени в границите на трите национални парка "Пирин", "Рила" , "Централен Балкан" и съществуващите в страната резервати.

Новото издание на Червена книга на България включва три тома: том първи – растения и гъби, том втори – животни и том трети – местообитания.

В България са установени около 383 вида птици. Под защита са 327 от тях, а 100 са включени в Червената книга. Такива са черният щъркел, осоядът, скалният орел, ливадният дърдавец, горският бекас, гълъбът хралупар, белогърбият кълвач, черният кълвач, малкият креслив орел, соколът орко, големият ястреб, египетски лешояд, орел змияр, ловен сокол, степна ветрушка, червен ангъч и други. Девет вида птици са престанали да гнездят и са вписани в Червената книга като изчезнали. Шест от тях - розов пеликан, картал, сив жерав, средна бекасина и малка кукумявка вече не гнездят в страната в размножителния период. Други три вида – брадат лешояд, момин жерав и стрепет вече не гнездят в България, нито мигрират през нея.

В Червената книга на България са вписани 19 бозайника, като златката, вълкът, пъстрият пор, тюленът монах, кафявата мечка, видрата, дивата котка, някои видове прилепи и други. Понастоящем черноморският тюлен-монах се счита за изчезнал, макар че отделни екземпляри са били виждани за последен път през 1991 г. Други изчезнали бозайници са европейската норка, афалата и муткупът. През последните десетилетия са изчезнали и шест местни породи домашни животни – риломанастирска овца, местна клепоуха свиня, местна правоуха свиня, делиормански кон, камчийски кон и рилски кон.

Според екологичната организация Сдружение „Балкани", в началото на 21 век в района на Берковица са се появили следи от рис, смятан за изчезнал от територията на България в продължение на един век. Предполага се, че те са от екземпляри, преминали през границата със Сърбия. Според сдружението е възможно повторното заселване на рисове да бъде застрашено от евентуалното изграждане на ски комплекс в подножието на връх Ком, който е изключен от първоначалния проект на Натура 2000 след натиск от местния бизнес

В Червената книга са описани 2 земноводни (алпийски тритон и сирийска чесновница) и 13 влечуги. Защитени са вдлъбнаточел смок, смок мишкар, змиегущер, леопардов смок, сухоземна костенурка и други.

В Червената книга са вписани 2 кръглоустни и 22 костни риби. Застрашени от изчезване са див шаран, кавказко попче, деветиглена бодливка, дунавска минога, уклей, михалца, волжка бяла риба, келерово попче, щип и други. и

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ама още не са ги издали или? Понеже ако бяха издадени как пък го нямам...Т.е. брат ми непременно и веднага щеше да си го купи и да ми се похвали...

ех тоя рис, идея нямате колко вълнения носи едно съобщение за следи от рис сред тези момчета и момичета :bounce8: и се започва едно бясно търсене ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страхотно!!!Значи не съм пропуснала :wavetowel2:

От една страна нямам търпение да излязат и да хукна по балканите с тях,но от друга се притеснявам да видя колко организми са застрашени или направо изчезнали.Очаквам новото издание със смесени чувства :book::hmmm:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...