Отиди на
Форум "Наука"

Ехуд Олмерт:”Израел се оттегля от Голанските възвишения”


Recommended Posts

  • Потребител

Al Jazeera.Израелският министър председател Ехуд Олмерт съобщи, че има готовност за оттегляне на Израел от Голанските възвишения и връщането им на Сирия, в замяна на мир от страна на Дамаск.

Бусайна Шаабан, министър на емиграционните работи, съобщи пред Ал Джазира в сряда, че предложението е отправено чрез министър-председателя на Турция, Реджеб Ердоган.В изявлението си тя каза още ,че “турският министър-председател е предал предложението на Ехуд Олмерт на сирийския президент Башар Ал-Асад, за готовността Израел да върне Голанските възвишения съгласно международните конвенции”.Ердоган се очаква да пристигне в Сирия в събота , за да обсъди предложението на Израел.

Както е известно Израел зае стратегически важните Голански възвишения от Сирия през 1967г. по време на Шестдневната война, и ги анексира през 1981г.

Майк Ханна, кореспондент на Ал Джазира в Йерусалим, обясни, че това е резултат от няколко месечни преговори между трите държави - Турция,Сирия и Израел.

golanme.gif

“Фактът, че Турция направи преговорите публични, може би отговаря и на интересите на Сирия.В последно време именно Сирия поиска публичност на подобни разговори.” -каза още Ханна.

Преговорите между Израел и Сирия бяха прекратени през 2000 г. последно, когато Израел за пореден път отказа да преговаря за Голан.Тогава Сирия обяви, че няма да седне на масата за преговори ,ако Израел не включи Голанските възвишения в разговорите.

Израел поиска в замяна на Голанските възвишения да запази малка ивица покрай Галилейско море, заради ресурсите на вода там, както и Сирия да прекрати подкрепата си за Хизбула и Хамас в Ливан.

В следващите дни се очаква развитие на положението.Всички световни медии са насочили вниманието си към преговорите.Остава да се види какъв обрат ще поемат те…

Линк към статията - моят блог

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Добра новина, но ми се струва, че вътрешни фактори в Израел ще попречат на споразумението. BTW какво и колко население имат Голанските възвишения?

Олмерт започна мирни преговори и с палестинците. А в началото беше много остър към съседите. Защо ми се струва, че иска да стабилизира отношенията със съседите, за да нападне Иран?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няма да има никакво споразумение да края на Света,всичко е моментна геполитическа игра,ако Сирия сега приеме и изостави Хамас и Хизбула,сега ще спечели ,част от Голан,но след 15-20год. самата тя ще бъде унищожена след унищожението на Хамас и Хизбула.

Това го казвам,не че не искам да има мир,но явно много хора не могат да разберат ,че между евреите и арабите /пък и с други народи няма да се задълбочавам /,има екзестенциални и фундаментални противоречия,които са неразрешими в духовен,политически ,икономически и въобще всякакъв план от живота.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Spirit -в Голян почти 80% са сирийци, има много сирийски друзи.

RIZAR - Видяхме как унищожиха Хизбула през 2006г. По-вероятно е ХАМАС да унищожат, за Сирия - ще видим.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Само един поглед на картата и за всеки непредубеден човек става ясно колко безумни са арабските претенции. За кого са жизнено е жизненоважен Голан? Относно Хамас и Хизбула усещам някакво възхищение или какво? Хамас показва пълна непригоднос да управлява народа си и може да съществува само ако воюва срещу някого(Израел, Ал Фатах или др.). Хизбула са същите измекяри. Изгодно им е да продължават конфликта до и да получават пари от Иран и други "миролюбци". Евреи и араби са един дол дренки, но малко математика показва, че Израел трябва да е ок. 600 хил. кв. км., ако се спази пропорцията територия- население при арабите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти бил ли си в Голан? Защото май не знаеш нищо за тази част на света. Голанските възвишения са най-важният водоизточник на Сирия, а вече и на Израел. Там живее предимно арабско население, като ООН неведнъж предупреждава Израел да не нарушава правата на тамошното население- като липса на училища, работа и т.н. Това ,че всички са един дол дренки не означава,че трябва да се откажат от домовете си. Все едно да кажа на мои приятели, чиито дядовци са воювали в Македония, че няма смисъл това,което са правели. Голан е ужасно важен за двете страни, затова и воюват, там почти не живеят евреи, освен заселените след 1967г. прочети където искаш- резолюции и подобни и се пообразовай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм бил в Голан и не оспорвам, че живеят сирийци. За Израел е много по- важен, това твърдя и ще се радвам да ме убедиш в обратното. Икономическото значение на македонските земи за България е спорно( за мен клони към 0) за разлика от Беломорието и Добруджа. Арабите имат достатъчно ресурси за разлика от Израел. Еврейската държава не може да съществува нормално без палестинските земи и Голан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, точно затова Израел иска да се договори със Сирия - целта е да се ползват от двете държави - водоизточниците на голан са важни и за двете страни, тъй като Сирия има недостиг на питейна вода. В момента целта е Израел да остави Голан на Сирия и да ползва вода също, а да си остави за себе си една ивица земя също с питейни ресурси малко на север от Голан. Но да видим преговорите какво ще доведат,може следващия министър на Израел да продължи политиката на Олмерт, което ще е добре.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Искрен мир между тях и взаимно зачитане може да им е от полза, но докато печелят време и хитруват няма как да се получи. Голан не е само източник на вода, но и стратегически елемент от израелската отбрана.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На сирийската също...Странно ми е защо винаги въпросът се разглежда от страна на победителят . Израел идва на чужда територия, взима земи и ги обявява за свои.Прави масови кланета на тези територии,обезлюдява райони с много чужди села и заселва свои и всичко това е демократично и справедливо. Дойде ли момента да се види арабската гледна точка вечесе появява двойният стандарт. Защото каквото и да си говорим Израел е напълно деспотично създадена държава. Остави настрана наложените от Великобритания и Франция режими в Близкия изток .Израел, символът на Ерец Исраел, светата земя е опорочена от нейните създатели. Едва ли Бен Гурион е искал това, което е сега Израел...

Редактирано от Syrian
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не трябва да забравяме, че Голанските възвишения наистина са важни и от военно-стратегическа гледна точка, а войната или поне враждата между арабите и евреите може би никога няма да изчезне, затова винаги в по-изгодна позиция за започване или продължаване на бойни действия ще бъде този който контролира тези възвишения.

Колкото до питейната вода - евреите отбиха тази от река Йордан и оставиха палестинците почти без вода, като дори кладенците в собствените си земи неможеха да ползват без разрешение. А сега когато евреите са в подобна ситуация вече излиза супер несправедливо...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да ги оставим без вода и ток еврите и да гледаме сейр, колко ще изкарат. Важното е да са квит с палестиците- всички пре***ни. И защо не може да има мир? Мир ще има когато и двете страни го поискат. Въпрос на време и интерес.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...