Отиди на
Форум "Наука"

Фалиране на фирма


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Докато не се прекрати дружеството, нищо няма да се случи. Може да почнат съкращения, но то ще е ако намалее работата, не автоматично поради факта на несъстоятелността. Т.е. трудовите договори не е задължително да се прекратяват. Чл.123 урежда как трудовите договори преминават автоматично към други предприятия. След като правоприемството между старото и новото предприятие е приключено, то отношенията ще се уреждат с новото. То е в несъстоятелност, нали?

Какво ще стане с едно предприятие, което е обявено в несъстоятелност не се знае. Може да я оздравят, може да я ликвидират, то е цял процес. Докато трае гледането на делото а и след това, до приключване на производсвото по несъстоятелност, предприятието ще си работи (или не, но това не е функция на процеса по несъстоятелност, а на икономическото състояние на предприятието) може да има само един временен синдик, който да управлява заедно с ръководството (много грубо казано, де).

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Здравейте! Ще се радвам ако някой ми обясни какво ще се случи със работниците на една фирма обявила фалит, в случай, че те са в нея по чл.123 от КТ

Когато се задава правен казус се дава повече информация с конкретни факти (в смисъл не имена, градове и членове от закона, а какво е точно правоотношението, какво точно се е случило ...). В противен случай отговорите, които може да получиш може да се окажат твърде делеч от това което те интересува или пък дори да ги приемеш за верни, по-късно да се окаже, че всъщност са ти обяснявали друго.

Напр.: През 1986г. постъпих в завод като ... на постоянен тр. договор. През 1996г. Завода се сля с ЕООД"...." и аз продължих да работя за последното. На 21.05.2008г. за това ЕООД беше открито производство по несъстоятелност. На 22.05.2008г. АД"..." се сля с ЕООД"..." като погаси задълженията на последното. Ще ме съкратят ли?

Фалит или банкрут означават производтво по несъстоятелност на едно дружество. Производството се открива тогава, когато един търговец не може да си плаща задълженията или задълженията му са надхвърлили правата (икономистите наричат това - пасивите са по-големи от активите). Най-общо казано, това ще рече, че е въпрос на време работодателят да не може да изплаща никакви заплати.

Възможно е в хода на производството по несъстоягелност популярно казано предприятието да бъде спасено - напр. сато бъде изкупено от друго или чрез оздравяване да си стъпи на краката.

При преобразуване на търг. дружество - т.е. сливане, разделяне и т.н. трудовите правоотношения преминават към новия собственик така както са били. Той вече може да ги промени по общия ред. Това е полезно не само за работника, но и за работодателя - понякога чест от персонала може да е специализиран и всъщност това да е единствената полза от изкупуването.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...