Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители

Кучето ми е втори ден след операция поради тази болест - пиометра. Някой може ли да сподели опит свързан с това заболяване. Моята кучка не е раждала, но просто не можах да разпитам доктора за причините тъй като беше много натоварен. Тя е на 10 години и сега я пазим следоперативно. Просто се чудя какви биха могли да бъдат причините и дали лечението на кожния й проблем не доведе до този по - късно :post-20645-1121105496:

Стискайте палци на моята сладка Гея да й мине всичко и да не я боли вече коремчето!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Ами... то хич не е просто. Пиометрата е едно от най- често срещащите се гинекологични заболявания при кучките, но етиологията му хич не е проста. Ще се опитам на бързо да обясня. Значи, пиометрата е свързана с половия цикъл на кучката. По време на еструса се увеличава отделянето на 17-бета-естрадиол, които освен всички свои ефекти водят до отваряне цервикса, което спомага за проникване на микроорганизми ( E. coli, Staphyllococus и т.н. ), освен това се сензибилизира ( увеличава се чувствителността ) на матката към прогестерона, което е много важно. Следва диеструса, през който прогестерона е на високи нива, поради образуването на жълто тяло, именно той е основен виновник. Прогесерона спомага за активно секретиране на маточните жлези, затваря цервикса и понижава локалния имунитет на ендометриума ( слоят покриващ вътрешната повърхност на матката ). При създалите се условия проникналите микроорганизми имат благоприятна среда за развитие. Точно в тази фаза ( диеструс ) на половия цикъл се развива пиометрата. Най- често при кучки между 8 и 10 г., незаплождани- поради това, че те са имали повече цикли т.е. са били подложени по- често на неблагоприятни условия. В много справочници пише, че няма породна предразположеност, но не е съвсем така, при кучки от породи с по- къси полови цикли ( ротвайлер, немсака овчарка, санбернар ) има предразположение, точно защото матката по- често е подложена на прогестероновото влияние.

Ще и мине на Гея бързо. Правил съм овариохистеректомия ( отсраняване на матката с яйчниците - да ти кажа най- добрия метод за лечение на пиометра, а най- често и единствения възможен ) често и кучетата бързо се възстановяват и без никакви лоши последствия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

О благодаря ти много за изчерпателните данни. Трябва да спомена, че матката й беше в много лошо състояние - а общото й състояние беше уж добро, та хирурга дори не беше сигурен, че е в напреднал стадий. Баща ми беше против да я оперираме само месец и половина след предишната операция, но аз и доктора настояхме (по-скоро аз) и после доктора дойде докато чакахме отвън и ни показа ПОРАЖЕНИЕТО - матката й беше станала голяма колкото Бари...- кокер шпаниола и беше пълна с гной. Явно и температура е имала преди това и я е боляло, но секрет изтече само малко в деня преди да я заведа (добре че съм параноичка та я заведох навреме преди да стане беля). Сега е много по-добре отпреди операцията - мислехме си че не ще да ходи надалече на разходка щото била вече стара, а то от болестта ще да е било. Утре ще свалям конците пак аз, вече имам пълната ауторизация на лекуващия лекар след като видя че добре съм се справила предишния път и няма да я упояват пак :) Трябва да кажа, че симптомите протекоха много странно и много хора могат да се заблудят и да не си заведат кучето на доктор (аз все пак съм параноичка и за най-малкото тичам или викам у дома) - уж ленива (ама нали са жеги) уж яде малко (ма тя не яде много като е топло и е разгонена), уж не й се ходи надалече на разходка (ама нали скоро ще стане на 10 години, старичка била) и така щяхме да я изпуснем... За това при таквизи уж не съвсем необичайни симптоми (дори носа и не беше сух и топъл а е имала температура) на кучка на тая възраст и изобщо ако има някакви дори леки промени в поведението по време на разгонване и около него да се бяга веднага при хирург. То кучето се облекчава на другия ден след операцията и сякаш се подмладява!

За това стопани на женски кучки - бъдете нащтрек !(и най-важното освободете се от параноята, че кучето на 9,10,11 години е старо за операция и ако някой лекар ви го внушава СМЕНЕТЕ го - по-опасно е заболяването в случая)Дори лекаря който идва у дома и не е хирург препоръча операция и каза "има някои щури стопани (имаше пред вид баща ми) на които им угаждам и го лекувам с антибиотици ама те са с кучки за разплод - а Гея тъй или иначе няма да ражда а хирурга ви е най-добрия, който познавам "-демек и той ни стимулира да идем да я оперираме, макар да е имал опит и с друг вид лечение. Много хора ужасно се страхуват да заведат кучето си да го оперират (то и аз, макар, че хирурга ни никога не ни е подвел откакто го познаваме) и аз за туй малко дразня самия лекар - викам му ама тя ще се събуди ли, ама дали ще оживее - чак ми се скара човека, че говоря само глупости пред кучето (докато влиза под упойка вече)... Гея чак носа й посивя от инфекцията и й протече очето а си мислехме, че е от наново появяващата се кожна инфекция (която тъй и още не се е появила)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...
  • Потребител

Добър ден!Преди 5 дена оперираха нашия самоед след установена пиометра.още на третия ден възстанови жизнеността си,хапва,пие вода даже доста.Единственото,което ни притеснява е,че все още продължава да кърви по малко,когато уринира.Ветеринарката каза,че засега е нормално,но все пак бих искала да се допитам и тук.Бяхме на преглед вчера,погледнаха Мери и казаха,че всичко върви в норма,но ако някой може да даде мнение,ще бъда благодарна! 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...