Отиди на
Форум "Наука"

Създаването на народите


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Тук искам в по общата проблематика да разгледаме въпроса за генезиса на народите.

Някога в много далечното минало на света не е съществувал нито един народ. Хората са били обединени в групи, но между тях не е имало чувството че са с нещо по различно от другите такива групи. Първоначално групите се отграничили една от друга посредством езика. Но после... Твърди се че религията, бита, обичаите имат голямо значение. Според мен това не е така, преди създаването на големите световни религии които враждуват помежду си религиозно хората са били много по толерантни. Имали са много богове и това че един се кланя на слънцето, а друг на луната не е било повод да се избиват. Битът и обичаите също са били без значение. Казано е още тогава-когато си в рим се дръж като римляните. Сред каквито живееш такъв бит ще имаш, но това отново не е повод за геноцид и войни.

За мен племената, народите и нациите са преди всичко политически творения. Видно е например че със сформирането на племената имаме една твърде разклонена система. Всички са траки, но сред тях имаме много племена. Едно от тях са койлалетите, а самите те се делят на мало и велико койлалети. Сигурно и великокойлалетите се делят на 2-3 клона и така нататък. Това често води до отграничаването на някой племена. Днес например сме склонни да поставяме даките отделно от останалите траки, а дантелитите и дарданите са полу траки полу илири.

Пример за това как от един народ, с един език, едни обичаи и т.н. се раждат няколко държави и нации виждаме във случая със сърбите. Те идват на балканите като един народ и остават дълго време в сянка изживявайки спокойно всички стадии на еволюция. Тук те създават няколко политически образования. Първоначално племенни съюзи, после прото държави и накрая държави. Един народ с няколко държави Рашка, Босна, Зета, Травуния, Захълмие.

Виждаме че различната политическа власт се оказва по важна от общия произход, език и обичаи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хмммм, колко интересна тема! Предполагам, че трябва да се търси дълбоко в праисторията - племето става народ. Родове, после племена, после народ - явна е тенденцията към уголемяване на числеността, оттам към усложняване на организацията в хода на цивилизационното развитие. Народът вече има стотици хиляди души население, общи обичаи, език, традиция, самосъзнание за общност, мотивация, граничеща със съвременния патриотизъм.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...