Отиди на
Форум "Наука"

Св. Харалампи 10. ІІ


Recommended Posts

  • Потребители

Свети Харалампи

10.ІІ

Силата на природата още в древността е всявала страх на хората. Тя е била загадка за тях. Поради това много от древните общества са я обожествявали. С развитието на древните цивилизации се появяват множество богове, които се явяват като покровители на една или друга природна сила. В повечето политеични религии в античността главните богове са олицетворявали слънцето. Такива са били египетския бог Ра, шумерския бог Шамаш или Уту и гръцкия бог Аполон, който е възприет и от римляните. Освен тях са съществували и такива, които са били покровители на някои природни явления. Например върховния гръцки бог Зевс е не случайно е бил наричан гръмотвержец, тъй като той е бил повелител на гръмотевиците и мълниите. Същото се отнаса и за главния римския бог Юпитер. И Зевс, и Юпитер са властелини на небесните стихии. Основен техен атрибут е светкавицата.

Природните стихии са всявали страх и ужас и сред ранните християни. Те също смятали, че природата има божествен произход и че сам господ-бог е нейния създател. Така християните възприели много от древните езически традиции на местното население.

С приемането на християнството от българите много от старите вярвания са се запазили. Обикновеното българско население приело християнските светци. То възприема и старите традиции наследени от предците. За народът светците не само покровители на природните стихии, но и повелители на различни болести. Някои от тях са покровители и на определени занаятчийски съсловия.

Един от тези светци е свети Харалампи. За него се знае малко. Той е живял през ІІ век. Св. Харалампи е заемал епископската катедра в гр. Магнезий, кой се е намирал в гръцката област Тесалия. Като много от раннохристиянските мъченици и той загива в името на вярата. Това ства през 198г. от н.е.

Според народното вярване св. Харалампи е покоровител на болестта чума. Тази болест в миналото често е вземало много жертви. Така че за да се предпази населението от страшната болест и да бъде омилостевен светията - българите са му отредили ден в своя традиционен календар. Денят на свети Харалампи е известен сред народа и като чуминден. Този празник в миналото е бил разпространен предимно в Северна и Източна България. Днес той е запазен в гр. Елена и неговата околоност.

Рано сунтринтта на Св. Харалампи жените измитат цялата къща и чак тогава започват да месят обедния хляб. Той има формата на питки. Те се намазват с каден в църквата мед и поръсват с орехи. Обредните питки се раздават за здраве на близки и на съседи.

Такива питки могат да се занесат и на семейство, което е в траур. Дом чийто семейство жалей не може да раздава обреден хляб на този празник, Това важи докато трае траура, а той е една година. След като бъде свален , тогава близките на починалия човек могат да раздават обредни питки за здраве.

На празника на свети Харалампи, който е наричан от народа и Харлаамби, жените не бива да работят, тъй като ако направят това може да влезе болест в този дом. На този ден хората не бива да споменават името на болестта чума. Вместо това са я наричали лелята, медена и други такива епитети с цел да бъде умилостивена болестта и да отмине даденото селище. А страхът на хората в миналото е бил основателен, защото често през средновековието в района на старата българска столица Търново са избухвали чумни епидемии. При тези епидемии жертвите не били само от обикиновеното българско население, но често от тази болест умирали и представители на средната и висша аристокрация. От тази болест не е бил отминат и българския владетелски дом. През 1237г. в българска столица Търново избухва чумна епидемия. Тогава умира българската царица Ана-Мария и едно от нейните деца.

Светеца покровител на болестта чума е повелител и на пчелите. За това пчеларите го смятат за техен закрилник. Това също не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни качества. Той е едно от основните лечебни средства в народната медицина. Така на обредния хляб се слага мед, а меда е продукт произведен от пчелите.

На днешния ден да празнуват всички, които носят имената Хараламби, Ламби и други.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...