Отиди на
Форум "Наука"

Битката за Арктика


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ранната есен на 2007 г. две мини подводници - Мир - 1 и Мир - 2 под ръководството на Артур Чилингаров ( същите подводници, които предложиха помоща си за търсене на черните кутии на френския еърбъс, на който загинаха 228 души и същите, които по настоящем са някъде из дълбините на Байкал) се гмурнаха към морското дъно на северния полюс. На 2 август 2007 г. след много опасности Мир - 1 чрез механизирана ръка заби руския флаг на дълбочина 4200 м, точно където се намира северния полюс. Въпреки че цялата тази експедиция беше финансирана от часни лица света видя в този акт руските претенции за териториите на Арктика.

Смята се, че точно в териториите на Арктика се намират около 1/4 от световните запаси на петрол и може би много полезни изкопаеми. Претенции там имат обаче и други четири държави освен Русия - САЩ, Канада, Дания и Норвегия. За да има претенции една държава да разшири морските си граници ( 370 км) то тя трябва да докаже, че океанското дъно и зад тези 370 км е континентално и произхожда от земята на която е нейната територия. Сега усилено се картографират териториите на Арктика и явно развръската предстои. Каква ли ще е тя?

post-331-1245089749_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, това всъщност е първото истинско достигане на северния полюс на планетата, досега бяха достигали само леда над него. Мисията беше доста опасна, подводниците са чакали да намерят пролука в движещия се лед и като са се спуснали през нея е трябвало да действат бързо и да се надяват, че тя няма да се затвори.

Незнам как точно трябва да докаже една страна, че дадена акватория и принадлежи, геологията би трябвало да има официално становище по въпроса дали дъното на Арктика е с континентален произход.

Това ми напомня за неотдавнашните спорове за статута на Каспийско море след като откриха, че в него има огромни залежи на нефт и газ. Спореше се дали е море или е езеро поради същата причина, ако е езеро държавите с излаз на него си го поделят, ако е море - само шелфа остава за тях, а вътрешността - международна зона.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Владеейки 50 % от бреговата линия на Северния Ледовит Океан, Русия де юре има право на доста сериозни претенции. Всъщност, основния опонент на Русия би следвало да е Канада, но в действителност САЩ и Норвегия вдигат на-много шум....Поне според мен, Русия няма да отстъпи от своите претенции и на сантиметър...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...