Отиди на
Форум "Наука"

За невярващите


Recommended Posts

  • Потребители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=380533

© struma.com

Българката Спаска Митрова, която живее в македонския град Гевгелия и е абсолвентка в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград, е била разделена от шестмесечната си дъщеря преди четири дни. Сънародничката ни е била отведена под конвой в затвора в Идризово, Скопие. 23-годишната Спаска е осъдена в Македония на три месеца затвор. Присъдата е произнесена след скандален бракоразводен процес, проведен в Гевгелия.

От месеци Спаска е съдебно преследвана заради това, че не е изпълнила решение на магистратите в Македония - не е осигурила достъп на бившия си сръбски съпруг до дъщеря им Сузана и не му е предоставила легло в стаята си в дома на нейните родители по време на свижданията с детето. Преследването на младата жена е започнало преди две години след направен от нея категоричен откъс да се отрече от българските си корени и от следването си в Благоевградския университет по специалността Английска филология.

Спаска Митрова е български гражданин с указ, издаден от вицепрезидента Ангел Марин. Преди дни срещу нея е влязла в сила присъда от три месеца „лишаване от свобода" и глоба от над 32 000 евро. Тежкото за Спаска наказание било наложено от съд в Македония по две дела, водени от нейния съпруг. Няколко пъти от началото на тази година Митрова е писала молби за съдействие срещу съдебния произвол до бившия министър-председател Сергей Станишев, както и до други институции в България, но жалбите й останали нечути.

Всички организации на ВМРО в страната са организирали подписка в защита на възпитаничката на Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград. Петиция в подкрепа на младото момиче е депозирала и неправителствената македонска организация "Братя българи, ние сме со вас", научи Дарик. В документа се настоява българското правителство да предприеме действия по освобождаването на Спаска, която е несправедливо осъдена.

Петицията е адресирана до министъра без портфейл Божидар Димитров, до президента Георги Първанов, Министерския съвет, до омбудсмана Гиньо Ганев и до други институции в България. "Спаска Митрова е била подложена на съдебен произвол, само защото е българка. Такива като нея наши сънародници са много в Македония", се казва в разпространената чрез медиите петиция.

Спаска Митрова е с туморни образования на гърдите, а семейството й е в тежко материално положение, съобщиха за Дарик нейни колеги от ЮЗУ в Благоевград.

Още информация:

http://www.novinar.net/?act=news&act1=...ql=MzAxMzszNA==

http://news.ibox.bg/opinion/id_1074619181

http://www.google.bg/search?client=firefox...%B5%D0%BD%D0%B5

http://www.struma.bg/cgi-bin/archive.cgi?y...e&article=0

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...