Отиди на
Форум "Наука"

Помощ


mcboy

Recommended Posts

  • Потребител

Трябва да напиша сравнения между Атина и Спарта ... по-точно религия,йерархия и социална структура.

Помагайте :please:

П.С - ще кажите защо не съм го написал ... защото сега съм 8 клас и съм по новата програма и след всякоя година връщаме учебниците на училището,а и сега правим преговор и това ни е за Д.Р и няма как да се сетя неща от 1-вите уроци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Атина е културен, политически и демократичен център, Спартанската култура е с милитаристична насоченост. Повече като остане малко време.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Спарта

http://www.dadalos-iizdvv.org/Demokratie/G...entwicklung.htm

:)

Отбележи си приликите и разликите. Започни с това, че в този период от древността в Гърция са се формирали градове-държави. Опиши накратко, че това са малки общности - град с прилежаща територия, който има пълна самостоятелност и самоуправление. Атина и Спарта са главните от тях. Опиши накратко историята на двата града и политическото им устройство, като го сравниши и посочиш прилики и разлики. Приликите са в размерите и в самостоятелността. Разликите - в културата и психологията. Едните са изискани, многостранно развити и с демократична насоченост. Спартанците са военни по дух. Конкретните неща ги виж в линковете.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
  • Глобален Модератор

http://bg.wikipedia.org/wiki/Древна_Гърция

Хм, не знам да са се кланяли на богове, различни от древногръцкя пантеон.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Спарта и Атина като държави претърпяват развитие в своята социална структура и държавна уредба. Затова обикновено когато се правят сравнения се има пред вид периода между Гръко-персийската и Пелопонеската война.

Религия: Атина и Спарта имат една и съща религия.

ПОЛИТИЧЕСКО УСТРОЙСТВО: Атина е робовладелска република с демократично управление. Спарта е също роболаделска държава, но с олигархично управление, като начело на държавата стоят двама царе (за разлика от двамата римските консули те не са демократично избираеми, а са представители на два знатни рода). Това не бива обаче да подвежда. Наистина в Атина един по-широг кръг лица са имали полит. права, но не всички. Докато пък спартанските жени са имали по-голяма роля в обществения живот отколкото в Атина. И в двете държави робите нямали полит. права.

ИКОНОМИКА: Търговията играела важна роля за просперитета и стопанската мощ на Атина, докато в Спарта на търговската дейност се гледало с неодобрение.

ВОЕННО ДЕЛО: Противно на общоприетото и двете държави проявявали интерес към армията си. Спарта се характеризира със суровото обучение на подлежащите на военна служба. Тъй като обаче спартанците (пълноправните граждани) били много малко (в епохата на упадък стигат до 700, но и иначе са били само няколко хиляди), а трябвало да потискат едно огромно множество роби, то лакадемонците избягвали войната. Атиняните за разлика от спартанците държали на развитието на науката и изкуствата, но покрай това се развила идеята за атинското архе, т.е. Атина да се превърне в център на елинска империя. Затова атиняните провеждали агресивна външна политика с цел подчинение на другите свободни гръцки държавици и в крайна сметка въвлекли Спарта в Пелопонеската война (спартанците се опитали да защитят съюзниците си, като същевременно били готови на големи компромиси за да запазят мира).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"През 8 - 6 в. пр.н.е. в обществото се оформят три основни класи: спартиати, периеки и илоти. Спартиатите са жители на Спарта - представители на господстващата военна върхушка.Те образуват т.н. спартански демос, включващ семействата им. Мъжете се занимават само с военно дело и не вземат участие в земеделието, занаятите и търговията. Периеките - (тези, които живеят наоколо) са вероятно потомци на предишните ахейски жители. След завземането на земите им, те се явяват като подчинени съюзници. Те запазват личната си свобода, но не се ползват с никакви политически права, плащат данъци и не могат да встъпват в брак със спартиатите. В ръцете на периеките са занаятите и търговията. Периеките участват и в бойните действия, но са в отделна група от спартиатите и ги използват като помощни отряди. Илотите са поробеното население в Месения. Те се занимават със земеделието, като се изхранват главно с него. В ежедневието илотите са под постоянно наблюдение и се отличават от всички с особеното си облекло. За да се предотвратят каквито и да е опити за възстание, всяка година държавата прилага предпазни мерки, като спартиатите се пръскат из цялата страна и избиват най-смелите и енергичните сред илотите. Държавния строй в Спарта е пригоден за военизирана аристократична робовладелска държава. Начело на държавата стоят двама наследствени царе - базилевси или още наричани архигети. Произхождат от два аристократични рода - дорийски и ахейски. Втория орган на управление е герузията - съветът на старейшините. Той е съставен от 28 души - геронти. Висшата власт принадлежи на народното събрание - апела. В нея влизат всички спартиати навършили 30 години. Към Спарта със силата на оръжието се писъединяват и Елида, Сикион, Коринт, Егина, в съюза не влизат само Аргос и Ахея. По този начин през втората половина на 6 в. пр.н.е Спарта започва активно да се намесва и във вътрешните работи на Средна Гърция"

http://wapedia.mobi/bg/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0

има го в линковете, които са по-горе. Прочети ги, подчертай си каквото ти трябва по темата и го преразкажи накратко в това, което пишеш. Може и със свои думи. Не преписвай буквално.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...