Отиди на
Форум "Наука"

Югославия окончателно отива в историята


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

С официалното закриване на интернет домейна .yu от днес Югославия вече престава да съществува и във виртуалното пространство.

Уеб-сайтовете, използващи домейна .yu, който принадлежеше на бившата Съюзна република Югославия, не са достъпни от 30 септември - нещо като символичен край на просъществувалата 90-години идея на югославизма и на разпадането на югофедерацията, започнало през юни 1991 г. с отделянето на Словения и достигнало кулминация през миналата година с отцепването на Косово.

Организацията ICANN, която се грижи за интернет адресирането, взе решението за закриване на въпросния домейн още през 2006 г., след като съюзът между Сърбия и Черна гора - последният остатък от бивша Югославия, се разпадна окончателно. Според организацията, националните домейни .rs (на Сърбия) и .me (на Черна гора) са най-адекватното решение в случая, тъй като Югославия фактически престана да съществува. Избирането на нов национален домейн пък предизвика почти едногодишна дискусия в Сърбия, тъй като съкращението, което най-адекватно отразяваше името на страната .sr, се оказа вече заето от Суринам.

Въпреки че имаха две години, за да мигрират към новите домейни, не всички сайтове успяха да направят това и най-вероятно ICANN ще им даде допълнително време от няколко месеца. За това са помолили и от сръбския Национален регистър на интернет домейните. По неофициални изчисления, около 4 000 сайта все още не са мигрирали към новия домейн .rs.

Разширението .yu за първи път бе дадено на комунистическа Югославия през 1989 г. и след отделянето на Словения остана за нея. През 1994 г. то бе върнато на Югославия, а Словения получи свой домейн .si. Името на държавата Югославия пък бе сменено на Сърбия и Черна гора през 2003 г.

Цветелина Манолова

вестник "Капитал"

http://capital.bg/showblog.php?storyid=792069

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...