Отиди на
Форум "Наука"

Етично ли е правата на етнически малцинства...


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.stranabg.com/blgariya-dlzhnik-n...tsinstvata.html

Този шантаж трябва да бъде спрян. възможно решение: хората на иредентически малцинства да подпишат документ за лоялност към омразена от тях страна в която живеят в името им и на потомците им.

За пример той посочи Румъния, Македония и Сърбия, където правата дори на малки малцинствени групи са защитени.

„В Сърбия тази възможност е дадена за българското малцинство, което е едно много малко малцинство", посочи Кънев.

Много са лошо информирани, тези хора от българския Хелзински Комитет. В Войводина малцинствата имат по-малко права отколкото през титовското време. Български език не е официален език на Войводина въпреки че българското малцинство там е старо, историческо. Има малко българи в сравнение с "рутенците" (руси, украинци) и словаците но и словаците, румънците и рутенците са много по-малко малцинство отколкото унгарското.

В Румъния етническите малцинства са третирани с дискриминация: унгарците и немците имат няколко часа "еженеделно" (всекиседмично) предаване по държавната телевизия (унгарците повече часа от немците) и другите стари малцинства имат само 1 или 1,5 часа (няколко минута за 3-4 от тях в всяка седмица). Циганите обаче които са 1,5-2 милиона по брож (унгарци 1,6-1,7 мил. а немци около 50.000!!!) ако за цигани се смята и тези с румънски, унгарски и турски майчин език имаха доскоро равно с другите малцинства освен унгарци и немци време за тв-предаване. Това положение е от времето когато унгарци и немци (и роми но те бяха съвсем пренебрегвани тогава) бяха най-многобройните малцинства в Румъния (през 1970ите години още имаха няколко стотина хиляди немци в Румъния). Сега обаче украинците и немците са с равен брой но очевидно не може да се даде на украинци (които са смятани за смъртни врагове в Румъния) равно време за тв-предаване с немци (тука има и опитване за лоби, за да видят немските посланици колкото много уважават румънският народ немците плюс страх за немци в Германия ако "емисията" по немски език би била "елиминирана" впоследствие на твърде намаленото брой на немците в Румъния след 1989 (по-точно след "продаването" им от Чаушеску)

Румъния не признава аромунското, "мегленоромунско" (магленовлашко защото в техния език те се самонаричат власи) и молдавското малцинства (сравнете с признаването на сръбско малцинство от църногорските власти). Хората които опитват да се обявяват за етнически моловани са ридикулизирани. Много смешно е че румънските "историци" твърдят че "румънците" в Бесарабия бяха русифицирани след 1812 но няма молдовани в независима Молдова които да се декларират за руси а само за молдовани (и малко от тях за румънци). Русификация или "молдовенизация"? Истината е че през 1812 само интелектуалният елит на Молдова (включително и Бесарабия) се смяташе за румънска, простите молдовани се смятаха за... молдовани. Този процес за доброволна румънизация и самоденационализация наложена чрез училища се дължа за смятането в низшия "стойност" на етнонима "молдованин" (който молдовският елит считаше за славянска дума, от украинска дума "молод" или в по-добър случай с неизвестна етимология) в сравнение с "румън" (от "романус"). За етимология на "молдова": Вълтава (Влтава) и Молдова се наричат Молдау на немски а Молдова е "Мултани" в чешки език и в миналото и в полски език-Мулдава=Влтава с албано-тракийска етимология, "дава"=град, Пловдив=Филипополис).

Няма автономия на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа в Сърбия и т.н.

Румънското и молдаското малцинства в Украйна имат право за обучени в румънски/молдавски език (има молдваски език, има хърватски, босненски и църногорски езици) в почти 90 селски училища но в Румания само в училище в Сучава)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

http://www.autogreen.ro/2010/03/28/romania-cumpara-securitate-nu-avioane-de-lupta/

Romania is buying security, not fighters.

"In vara anului 1940 am primit o lectie dura ce a culminat cu ruperea in bucati a Romaniei Mari. In numai cateva saptamani Basarabia, Bucovina de Nord, o parte din Transilvania si Cadrilaterul au fost pierdute. Romania a acceptat pretentiile teritoriale ale Rusiei si a cedat teriitorile din nord si est, finlandezii au refuzat acest lucru si au intrat in razboi cu Rusia.

Orice general evalueaza un eventual conflict militar, campaniile costisitoare fiind evitate de cel mai multe ori. Armata este un instrument de descurajare in cele mai multe cazuri iar consolidarea aliantei noastre cu SUA si cresterea puterii de aparare o necesitate."

Romanian blah blah

They might have bought security but they sure as hell didn't bought no Bukovina or Southern Dobruja. ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...