Отиди на
Форум "Наука"

Същност На Домашното Насилие В/у Деца


Recommended Posts

  • Потребител

Насилието, това е поведение срещу личността, което причинява физическа, психическа и емоционална вреда, тревожност и потиснатост. Насилието често води до трайни и дори фатални последици за отделните жертви. Жертва на насилие може да стане всеки, но в рамките на взаимоотношенията между двата пола най-често това са жените. Въпреки че този проблем засяга предимно жените и младите момичета, много момчета, особено в юношеска възраст стават свидетели или дори жертви на такова насилие.

За да се разбере по-добре значението на думата насилие, следва да се сравни това социално явление с други, близки до него понятия. Такива са например: агресия, нараняване, нанасяне на вреда, унизяване, нанасяне на тормоз, изоставяне. Връзката между тези понятия и думата насилие може най-общо да се дефинира като нарушаване правата на личността, преминаване границите на личното пространство и ощетяване на личността по отношение на нейното психическо и физическо здраве. Следователно, всяко действие /поведение/, насочено срещу другия човек или собствената личност и предизвикващо физическо, психическо и емоционално страдание /болка, нараняване/ може да се нарече насилие.

Установено е, че навсякъде по света има хора, които упражняват насилие спрямо другите около тях. Установено е, че Балканите са мястото, където насилието е част от растежа на децата, т.е. то се явява като възпитателна мярка. Изследвания за разпространението на насилието като социален феномен са проведени и в България. По получените данни, а и наблюденията върху живота на съвременните българи показват, че доминиращо по размери и жестокост е домашното насилие. Необходимо е да се познават видовете насилие, за да сме наясно с реалната картина в нашето общество.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...