Отиди на
Форум "Наука"

Идва ли ерата на концепцията "без излишни слоеве"?


Recommended Posts

  • Потребители

Ето в тази новина:

http://www.appleinsider.com/articles/10/04/08/apples_iphone_4_sdk_license_bans_flash_java_mono_apps.html

се обяснява, че компанията Apple забранява използването на междинни среди за програмиране в новата операционна система в техния хит продукт iPhone.

Обяснение за това ограничение е, че разработчиците ползващи дадена междинна среда за програмиране няма да могат да подновят продукта си непосредствено след излизаното на новата версия, защото ще трябва да чакат първо update-та на средата в която разработват. Освен това междинните средства за разработка нямало начин да постигнат iPhone-стандартите.

Горните обяснения някак ми звучат (а и не само на мен) сравнително нелепо. Дали това е комерсиален ход на Apple, или пък поддържането на една нова (всъщност добре забравена) стратегия? Всъщност кой забравяна нещо, което някак може да му доведе до повече разработчици?

Излишните слоеве в програмирането водят до употребата на абстрактни модели, а конкретно в случая iPhone е едно реално изделие. Утвърдилата се практика за програмиране - да работи на всякави платформи в случая не важи, защото платформата е една. Така забранявайки междинните среди на програмиране се премахва едно потенциално опасно (защото е само адаптирано за iPhone, но не и специално разработено за него) развалящо ефективността, а и заемащо ненужна памет програмен слой.

Интересното е, че подобна стратегия "to remove the extra layers between different parts of an OS" е приета в една малка (и не можеща да е голяма, тъй като се разработва от един единствен човек) операционна система MenuetOS. Дали това е бъдеща концепция или просто един експеримент?

П.П. Всъщност не всичко което прави Apple може да се разглежда еднозначно. Така например същият iPhone използва еднозадачен режим на изпълнение - това е една твърде допотопна технология. Е да, ама в новата версия на iPhone ще се появи и многозадачен режим, т.е. въведението е било само временно. Може и същото да е с междинните слоеве - те ще бъдат забранени сега, но вероятно в бъдеще, при наложени строги изисквания, то те ще бъдат допуснати отново...

Между другото това, което прави Apple трябва да се взима насериозно. Така например, още от 80-те години с появата на Макинтош компютрите се въвежда употребата на графичен потребителски интерфейс (доста преди Windows) и ... текстовият (хардуерен) режим бива изцяло премахнат! Дори и сегашните x86 PC-та имат такъв текстов режим, който се появяват при стартиране на компютъра, но той на практика вече много рядко се използва.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...