Отиди на
Форум "Наука"

Най-старата монета на света


Recommended Posts

  • Потребител

Тази древна монета е с надпис "Phaenos EMI Сема", която може да се преведе или като "Аз съм значка на Phanes" или "Аз съм знакът на светлината" или пък "Аз съм на гроба на светлината" или "Аз съм гроба на Phanes ". Едно предположение е, че Phanes е заможен търговец, но това е малко вероятно, тъйкато търговците нямат навика да се наричат с благородното прозвище "светъл", друго, че тази монета е свързана с Аполон-Phanes и благодарение на елени, с Артемида (сестра-близначка на бог на светлината Аполон-Phaneos). Въпреки, че само седем Phanes типа монети са открити също така е забележително, че 20% от всички ранни монети Електрум имат като символ лъв (символ на Артемида-Pontia Терон) и слънчевото светене (символ на Аполон-Phaneos).

Като алтернатива се посочва, че Phanes може би е Халикарнаския наемник на Амазис, споменат от Херодот, който е избягал в двора на Cambyses и става водач на нападението над Египет през 527 или 525 г. пр. Хр. Тогава Phanes вероятно е погребан жив от пясъчна буря, заедно с 50000 персийски войници, докато се опитва да завладее храма на Зевс-Амон в Египет. Този невероятен слух, само споменато от Херодот, наскоро беше доказано от разкопки. Фактът, че гръцката дума "Phanes" означава също, светлина (или лампа), а думата "Сема" означава също, гробница, прави тази монета противоречива.

Разбира се, както можем да се досетим последните 3 разчитания са абсурдни. Общата семантична база Знакът на Фаанос (или на Фаенос). Името се превежда със значението на светъл. От този древен езиков корен произлизат думите в гръцкия език като φαάντᾰτος -яркий, пресветъл; φαάντερος- най-светъл.

Изображението на елен, символ на Артемида(сестра-близнак), показва пряката връзка, че става дума за прозвище на Аполон, което царската особа Фаанос си присвоил или е бил удостоен, като бег за неговото благородство. Изхождайки от факта, че надписа е огледален, можем да разберем и неговата семантика като "знакът на знаците на Фаанос(Фаенос), тъй като е той е могъл да обозначава и дава своя знак върху всичко останало, до което е имал право.

Първите монети са правени от сплавта електрум - сребро, злато, мед.

post-6657-1272366374,3041_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...