Отиди на
Форум "Наука"
glishev

The Beauty of Maps/Красотата на картите

Recommended Posts

The Beauty of Maps в Замунда

Английски документален филм в четири части за красиви древни географски карти. Всеки мъж си остава малко нещо момче и просто не мога да си представя същество от мъжки пол, което да не обича картите, атласите и топографските скици. Вече изгледах първата част и съм в лек възторг. Става дума за Херифордската Mappa mundi, т. е. карта на света, изложена в катедралата в Херифорд, западна Англия. Картата е стенна, изрисувана е върху цяла волска кожа, размери 4х5 фута (120х150 см.), от началото на ХІV в. Самата катедрала е изключително красива, типичната величествена английска готика като в Дърам. За моя изненада, вътре има и олтар на св. Богородица, което, разбира се, е нещо като оазис в опразнената от Марииното присъствие северна вяра. Както и да е, първата част на филма включва много проницателен коментар за предназначението на картата - дълбоко религиозно, дълбоко духовно, може би донякъде като Вечния календар в нашите църкви. Защото старинната карта не е просто схема, а е imago mundi, образ на Мирозданието, опит за икона на Божието творение.

Вълнуващо беше. Тия дни ще изгледам останалите части, но първата свири на две тънки струни, които ме вълнуват - географията и вярата.

Попаднах на този филм случайно - ровичках из последните качени торенти. Честно казано, Замунда много би ми липсвала. Това си е нова Александрийска библиотека - майната му на порното и чалгата - там има невероятни книги и филми, които иначе трудно бих намерил. Моите възхищения за всички ъплоудъри и автори на субтитри, а най-вече за модераторите и администраторите. Ясно ми е, че Замунда се издържа с реклама на неща, които са ужас за благочестивите вярващи, но като попадна на някое съкровище, не мога да се сърдя. В крайна сметка всеки намира каквото търси.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...