Отиди на
Форум "Наука"

Шведската империя, Мит или Реалност


Recommended Posts

  • Администратор

ПЪРВО МЯСТО в конкурса на „Българска Наука” за научна статия.

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12390

Цялата статия:

ШВЕДСКАТА ИМПЕРИЯ

Мит или Реалност

post-306-094884600 1284884736_thumb.jpg

Изготвил: Александър Стоянов

post-306-034126300 1284884759_thumb.jpg

Карта 1.Шведската монархия в своя териториален зенит (1658г.)

post-306-060716900 1284884741_thumb.jpg

Карта 2. Народите под властта на Швеция през XVII век.

post-306-050085100 1284884745_thumb.jpg

Карта 3. Северна Европа на прага на Великата Северна Война – 1700г.; Подчертаните държави са в съюз срещу Швеция.

УВОД

ЗА ИМПЕРИИТЕ

В Историографията няма ясно изразена дефиниция за това какво е „империя”. Според някой учени, империя е всяка държава, управлявана от Император, според други – многонационална държава, в която един народ управлява останалите. Съществуват и допълнителни уточнения – съсредоточаване на властта в ръцете на един човек, идеята за експанзия и постоянното териториално разширение, идеята за налагане на директна или косвена хегемония над съседните народи и държави. Истината е, че всяка епоха създава различен модел за това как трябва да изглежда една империя. Най-общо, за империите в Старият Свят, можем да разграничим четири периода – Античен ( Персийска, Македонска, Римска), Средновековен (Византийска, Свещена Империя, Арабска Империя), Нова ( Османска, Хабсбургска, Руска), Съвременна ( Великобритания, отново Русия, Австро-Унгария). Всяка една от тези държава притежава свои специфични характеристики, които я отличават в по-малка или по-голяма степен от останалите.

Всяка епоха предлага своите критерии, за това коя държава е империя и коя не е. Истината е, че съвременниците на съответният период рядко схващат държави, чийто владетел не носи титлата „император” като империи. За това има немалко примери. Днес историографията говори за Португалска Империя или Испанска Империя, но реално нито една от двете няма реални претенции да бъде такава. Важна роля в самоопределянето на една държава като империя има схващането за властта в съответната епоха. Приблизително до края на XVIIIв., властта се приема като нещо повече или по-малко свещено, дадено от Бога. Поредицата от революции в периода 1642 – 1789г. малко или много променят тази представа, но пръв Наполеон, с обявяването на Френската Империя и ликвидирането в последствие на Свещената Римска Империя, разрушава двуполюсният имперски модел, който се налага в Християнският свят още от края на IVв. И продължава до началото на XIXв.

С оглед на многообразието от аспекти и критерии, които историографията предлага, за да докаже дали една държава е империя или не, аз като историк ще си позволя да разгледам настоящият проблем според критерии, които ще посоча лично, без изцяло да се съобразявам с наложените от един или друг изследовател дефиниции и принципи

Според моята скромна оценка, за да може една държава да бъде наречена империя, тя трябва да отговаря на следният минимум критерии: многонационалност, съсредоточаване на властта в ръцете на монарха ( без това да изключва предаването на част от владетелските функции на подчинени на монарха институции-бел.авт.), наличието на идеи за експанзия и доминация като част от държавната доктрина, владеенето на определена територия, надвишаваща етническите граници на управляващият народ (Например Франция през XVIIв. няма как да бъде Империя, тъй като всички земи които владее са населени основно с французи –бел.авт.), армия, която да адекватно отговаря на амбициите и претенциите за имперска власт и не на последно място, монархът да носи или да претендира за императорската титла.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...