Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Overview

За този клуб:

Не от всеки става добър готвач, но всеки може да сготви нещо невероятно вкусно!  https://samvkuhnyata.com/
  1. Какво ново в тази група
  2. Пробвай туй. Ако обичаш мак. Смлян.
  3. Тази година, няколко сутрини от немотия и мързел си правих юнашка попара: - Сух хляб и вино...
  4. Едната ми баба ми разказваше как е правила попара с кафе. Това не мисля, че е било много вкусно и здравословно, но очевидно затвърждава тезата, че има всякакви вкусове и предпочитания
  5. Понеже не винаги имаше мляко вкъщи в града,баба ми правеше попарата с чай. Изненадващо беше някак си вкусна или детските ми спомени ме подвеждат. Не си спомням какъв беше чаят. Най-вероятно не е бил истински чай,а от шипка или нещо подобно. Задължително със сирене. Без него не е вкусна. И захар. Сол надали е слагала.
  6. Като малък попарата беше една от любимите ми закуски, баба ми я правеше много по-различно от майка ми. В къщи попарата винаги беше в отделни купички, а на село баба ми правеше попарата в тенджера едновременно за няколко порции. На село имахме много животни и съответно имахме много мляко редовно правехме попара от топло прясно мляко или домашно кисело мляко. Попарата е нещо, което свързва много от нас с детските спомени. Класическата попара със сирене и масло наистина е най-разпространената, но интересно е колко различни варианти съществуват! Спомняте ли си как точно ви правеха попарата? Имаше ли някакви специални добавки или тайни съставки в семейството ви? Много съм любопитен да чуя за други вариации и истории
  7. За да ползвам еърфраер за кюфтета, дали да ги омеся като за скара или като за пържене?
  8. Три пъти да.Общо взето си припомням ястия ,които майка ми е готвила ,но когато попаднеш в кулинарен сайт ,няма ,как д ане пробваш и нещо ново.Като цяло на мен кулинарията ,ми е хоби вече ,открих и област в ,която съм много слаб тестените изделия ,всеки мой опит там е завършвал с гръмък провал.Но за манджи ,супи и запеканки смея ,да твърдя ,че съм на добро ниво вече.
  9. Стар унгарски виц. Руска рецепта: 1. Открадни 3 яйца. 2. Дявол да го вземе! Преди секунда още тук бяха!
  10. В нашето домакинство редовно ползваме Супичка.com. Добри са.
  11. Търся най-елемнтарната рецепта. Рецепти по-дълги от пет изречения не са за мен.
  12. 1. Да 2. Да 3. Да За нови рецепти проверявам 3-4 сайта и която най-ми допадне, има обяснени някои тънкости и т.н. приготвям нея. Случва се да взимам идеи от 2-3 места и да съчетавам. Ако има коментари под рецептите за мен е плюс, може да доуточнят нещо или рецептата да е пълен боклук, особенно за ястия които не са традиционни за България. И другото е разбира се клипове. За домашни мезета и кексчета ползвам само изпитани рецепти от един сайт. С мезетата не ми се експериментира че 1 месец сушене на колбас и да не става накрая не е много приятно. ПП: не само в гугъл, но и в ютуб търся.
  13. 1. Да 2. Да 3. Да Най ме вбесява когато /предимно жените/ казват, че сол и подправки по вкус или другият край /предимно мъже/, сякаш решават второстепенни уравнения 325.6 грама сол или 13 грама захар или 35 мл зехтин.....Знам, че повечето така готвят, но когато показваш на видео, рецепта да дават свясна информация....А не аптекарски или субективни мерки....
  14. Когато решите да готвите нещо, търсите ли рецепти в интернет и какво точно гледате в рецептата? Искате да си припомните как се готви конкретното ястие или търсите информация за продуктите? Или търсите нещо, което не сте готвили и искате да направите сами?
  15. Аз (все още) живея у градО, но от наше село по-убаво нема . Събуждат те птички вместо автомобили и дишаш планински въздух вместо смог. В един момент тези неща почват да имат значение.
  16. Според мен още се прави това онова не само по селата, а и по градовете Но въпреки всичко - добре, че е селото да зареди малко градЪ
  17. За този сезон правя мое си сирене, трушии, ябълков оцет, много сокове, плодово вино , сайдер, сладка , чушки. Тази година е по слабо, имам на разположение двор с дървета и храсти, където нещата на север трудно виреят. В БГ ми правят и имам <доставчик> , пращат всичко каквото се сетите 2 пъти годишно, имам вина, ракии, луканки, филета, сирена, асчак, компоти , разни консерви, мезета и т.н.т и т.н.т. При нас са малките <северни> балкани, но имам да изхранвам освен моите , още 8 човека.
  18. В Англия се продава българска "Апетитка",на която англичаните и казват анемумка. Така четат етикета на който пише "Аnemumka". Ха-ха... Ние от десетина години спряхме да правим зимнина,но се замисляме отново да продължим... Иначе суджуци всяка година сушим. Сега само чакаме времето да захладнее както си трябва...
  19. Тия чушцици колко добре изглеждат . Да ти е сладко!
  20. Аз като дете съм свикнал винаги сепрември и октомври да се прави сериозна подготовка за замината. Правят се компоти, сладка, лютеница, апетитка, различни видове "манджи" в буркани. След това се започва с туршиите, там те също бяха много видове, от обикновенна обща туршия в бидон, до пълнени камби и зелени динчета. Последните две бяха много вкусни, баба ми и дядо ми ги правиха по някаква невероятна рецепта и не съм ги опитвал с години. Лично аз последните години си правя само туршии и затварям люти чушки: сорови и пукани. Тази година направих най-малко от всякога и се дудя дали няма да стане тенденция и да се спре с традицията, но лично мен ме кефи да си се занимвам Ето и част от това, което сглобих събота и неделя: А вие правите ли си зимнина и ако не правите каква зимнима сте правили преди?
  21. UV разлага ядрото на бактериите нали това всеки знае. И в зависимост от мощността и честотата прониква до дадена дълбочина. Но ако месцето е заразено от сърцевината и от там почне да гние /например при суджучето остане въздух вътре/ тогава и цялата светлина гама не те спасява....Ще се омирише и хайде на боклука.....Само мършоядите могат да го консумират....
  22. Лампите чистят въздуха и повърхностите и просто намаляват вероятността за вторично замърсяване заради лоши хигиенни практики, но няма как да изчистят в дълбочина опаковано и замърсено или развалящо се месо. За консервиране, тоест за премахване на бактериите от месото се използват открай време сол и топлина. Солта обезводнява бактериите и ги убива, а топлината ги изпича. УВ лъчите принципно не проникват в дълбочина и затова за хората са вредни само за кожата.
  23. Ммммм... Не съм напълно убеден. Моите проучвания в тази сфера показват активно използване на бактерицидни лампи в цехове за преработка на месо, в хладилници за съхранение, в камери за зреене. Както писах в началото - при спазване на лична хигиена и санитарни норми - да. Обаче никой не ви дава такива гаранции за месото което купувате от магазина!
  24. Осоляването и термичната обработка са напълно достатъчни за избиване на бактериите. УВ лампите чистят само въздуха и обвивката и не проникват в месото.
  25.  

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.