Отиди на
Форум "Наука"

Panzergrenadier

Потребител
  • Брой отговори

    799
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Panzergrenadier

  1. Колко хвалби за император Василий II в руския документален филм "Гибелта на империята - византийският урок". Гениален общественик, политик, финансист, религиозен деятел. Срам да ти стане, че е наричан от нас "българоубиец". Гледайте филма "Гибелта на империята" и преценете сами: http://vbox7.com/play:med2b7ea44
  2. Британската империя през 40-те години на 20-и век
  3. Последиците от Първата световна война, октомври 1917 г. : германците в Белгия, българите в Сърбия,турците в Армения .... и руснаците в Русия.
  4. Защо изобщо говорите за „революция”? Дори болшевиките в началния период говорят за „преврат”. Дори Ленин говори за „преврат” на заседание ВЦИК на 24 февруари 1918 г.: «Конечно, приятно и легко бывает говорить рабочим, крестьянам и солдатам, приятно и легко бывало наблюдать, как после Октябрьского переворота революция шла вперёд…» За „преврат” говори и Сталин ето тук: http://petrograd.biz/stalin/4-21.php По късно, в края на 30 те години на XX в. в СССР се налага термина „революция”.
  5. Всички идеологии имат еднакви цели. Риториката при всяка една от тях обаче е различна. Целите на всички режими и системи в историята са едни и същи. Съгласно мощта на държавата-метрополия, приела дадена идеология на държавно ниво, тя си поставя ограничени или/и глобални цели в следния смисъл: 1. Увеличаване на територията на метрополята за сметка на съседните народи. Експлоатация на техните природни и материални богатства. 2. Придобиване на колонии. Експлоатация на техните природни и материални богатства. 3. Доминиране на регионални и световни пазари. Увеличаване на икономическото влияние. 4. Доминираща роля във военни, политически и икономически съюзи с цел увеличаване на мощта богатството и благосъстояието на метрополията. Дали това се прави с аргументите на старите империи – за цивилизоване на аборигените и преподаване на християнските ценности, дали за предаване на властта от капиталистите на пролетариата и за построяване на светлия комунизъм, дали за усвояване на жизнено пространство за висшия ариец, на когото принадлежи бъдещето или борбата с тероризма и ислямския фундаментализъм за защита на ценностите на демокрацията и либерализма, за мен няма значение. Приложени на практика, разнообразните идеологеми се стремят в крайна сметка към едни и същи цели.
  6. Древният Левиатан се среща както в Стария, така и в Новия завет. Това еִלִוְיָתָן "извиваща се змия" на еврейски. В Книга на Йов 41 глава е описан и е наречен Цар (Йов 41:26). И по-нататък "яките му щитове – великолепие", "Който меч се допре о него, не удържа, не удържа ни копие, ни сулица, ни броня", "На земята няма подобен нему", "той е сътворен безстрашен" В окултизма това е Астралният агент, Астралната светлина, "Змията, която поглъща опашката си" , тоест силата се върти в кръг, постоянна е не се разпръсква и не се губи. Много по-късно Йоан Богослов директно отъждествява Левиатан (Дракона) със Сатаната, чийто цвят е червеният (Апокалипсис 12:3-17). Но това е много късно отъждествяване.
  7. Всички змейове и лами, които виждаме в иконостасите и стенописите в църквите не са символ на злото. Те са такива в християнски смисъл, да. Можем да намерим драконите във всички древни религии. Това са влечугови атавизми, които живеят в по-старите части на мозъците ни. Еволюцията не е изтрила тези стари схеми на поведение, а само ги е затрупала под купища нови ментални модификации. Боговете на по-късната еволюция на човешкото съзнание, подтискат драконите и титаните на по-ранното ментално състояние. Но има начини за събуждане на драконите от по-старите ни мозъци. Трябва просто мозъчните центрове на змийската сила да се активират. В източните култове освобождаването на змийската сила е пробуждането на Кундалини. Тези по-стари мозъчни центрове могат да се активират в състояние на силна възбуда или покой. Обществото и господстващите религии винаги са се стремяли да държат тази сила подтисната и да се ползват от нея само когато име е необходима.
  8. Размисли за някои прилики... и то не между идеологиите на нацизма и фашизма.... "Борбата срещу комунизма и демокрацията е борба за естественото развитие на човешката раса, борба за нормален човешки живот, борба за духовно извисяване. Комунизмът и демокрацията рушат начина ни на живот. Рушат духовната ни връзка с нашият Създател - справедливият Бог, рушат Неговото най-висше творение - човека направен по образ и подобие Божие, рушат връзката Бог - тяло - земя - вечна душа, Отец - Син и Свети Дух. Комунизмът и демокрацията носят смърт, война и разруха, морално и физическо разложение на човешката раса. Подменяйки духовно-човешкото с материалното и неговото най-зловещо изражение - парите и печалбата, се прекъсва връзката между хората и тогава човек за човека е вълк." Kristopher Adams, Washington DC
  9. Хубава работа, ама българска. Българска медия посочи, че терористът, е идентифициран като Мехди Гезали, но после се отхвърли. Както и да е приликата с терориста заснет от камерата на летището е поразителна. Мехди Гезали е бил задържан в Гуантанамо от 2002 до 2004 г., като преди това се е обучавал в мюсюлманско религиозно училище и в джамия във Великобритания. Той също така е пътувал до Саудитска Арабия, Афганистан и Пакистан. През 2004 г. от Гуантанамо той бе предаден на шведските власти с препоръка да остане зад решетките, но правителството на Швеция не е предявило обвинения срещу него, коментира израелското издание.
  10. Жертвите са били в България с цел хазартен туризъм. За 2009 г. оборотът от игрален туризъм по нашето Черноморие е над 30 млн. лева. От години граждани на Израел и мюсюлмански страни идват у нас на хазартен туризъм. "Близо 80% от туристите тук в момента са от Израел, затова имам предложение - българите да започнат да учат иврит - така ще се разбираме по-лесно", пошегува се израелският турист Шимон Перес. Съветът не е лишен от логика. Израелците бойкотират Турция като туристическа дестинация заради кризата в Ивицата Газа и обстрела на хуманитарната флотилия. През 2010 г. около 20 000 резервации са отменени и израелците могат да изберат нашите курорти. Лятото на 2010 г. Турция очаквала около 750 000 гости от еврейската държава. Част от отказалите се израелци са дошли у нас. "Безкрайно много ни обичат (израелците). Като държава, в която те са свикнали да почиват е нормално, по съвсем естествен начин, те ще предпочетат да дойдат тук, защото ние сме им позната дестинация", смята Десислава Евстатиева - маркетинг мениджър на хотел и казино.
  11. Германецът откъдето мине, независимо дали е нацист, социалдемократ или християндемократ налага немският модел на производствени и обществени отношения. Моделът на германеца, както и на руснака/славянина е отвъд формалния строй в който живее. Ако беше спечелил германеца, действително, щеше да промени етническия състав на новозавладените източни територии... Щеше да насели степите на Украйна с холандци, шведи, норвежци и германци. Те щяха да живеят по-добре от населението, което живее сега там. А иначе източният/съветският/руският модел в ГДР и изт. Европа видяхме до къде ни докара.
  12. В грешка си Невски. Видяхме колко струва "асимилационната" политика на СССР. Какво като Москва забрани говоренето на украински, беларуски и балтийските езици? Всякакви художествени произведения на тези езици не вървяха в Съюза. Цялата тази международна работническа солидарност, че "пролетариатът няма родина"... Пееха ли пееха "Интернационала".... И какво стана? Разселваше и разселваше Бащата на народите отделните нации в рамките на СССР с цел да обезличи кръвта, но какво стана? При либерализирането на системата при Горбачов, републиките веднага се надигнаха - искаха своя език, култура, идентичност и независимост, които бяха подтискани дълго време. Има по-важни неща от пролетарската солидарност, побратимяването и обезличаването, асимилирането на народите в СССР Невски, и това са законите на кръвта, кръвното родство. Един китаец можеш да му сложиш немско име, да го направиш немски гражданин и да го научиш да говори немски, но той никога няма да стане немец по кръв... И при първата възможност тази кръв ще се надигне и ще поиска своето, ще се разграничи от привидно "своята си социална среда" в която живее... Разпадането на многонационалния СССР е доказателство за това, както и провала Възродителния процес у нас.
  13. Като почетен гост на партийния конгрес в Нюрнберг 1933 г. е поканен вицесекретаря на фашистката партия – проф. Марпикати. Същият държи и кратка реч при откриването... И изпраща поздравите на Дуче. Какво по-голямо доказателство за връзката и родството между двата режима?
  14. Един пиян немец отрязал главата на Сталин.И седнал връз нея. И комуниста тихо промълви - в гъза съм ти, лаячо! За съжаление накрая Сталин седна на главите на половин Европа и така почти половин век. Открийте приликите и разликите между двете системи....
  15. В интерес на истината Хитлер отваря границите за еврейското население. От 1933 до 1939 г. Германия и Австрия са напуснали като бежанци 330 хил. евреи. Около 110 000 евреи емигрират в съседните страни. Нацисткото правителство поощрява миграцията, т. е. работи тя да се случи. Международната бежанска конференция в Евиан- Франция през 1938 г., инициирана от Рузвелт е именно във връзка с миграцията на евреи от Райха. Тя се опитва да разреши миграционния проблем, но не успява. Проблемът е и че огромно количество евреи остават в Райха. Те не са подозирали какво би могло да стане после. По късно във Ванзее знаем за идеите на Хайдрих за депортиране на евреи в Мадагаскар и зад Урал, но това няма как да се осъществи технически, не и по време на война, не и когато губиш войната. А колко евреи през това време умират - това може да се види в регистрите на лагерите – Книгите на смъртта, тези, които М. Горбачов разархивира и направи публично достояние. Тези регистри, както и други доказателства, донякъде повлияват за преоценка на еврейските жертви и подмяна на цифрите на мемориалните плочи в лагерите, но това е друга тема.
  16. Според теб е така, но според Директива № 21 Плана "Барбароса", Хитлер е мислел, че може да достигне до линията Волга-Архангелск и да направи заградителна бариера към Азиатска Русия. "Крайната цел на операцията се явява създаването на заградителна бариера против Азиатска Русия по общата линия Волга, Архангелск. По този начин, в случай на необходимост последния индустриален район, останал на руснаците в Урал, може да се парализира с помощта на авиацията."
  17. Разбери, че за намеренията на един политик не се съди по публичните му речи, а от протоколи, заповеди, наредби - тоест от документи, до голяма степен секретни, поверителни, пряко показващи хода на неговите минали, настоящи и бъдещи действия, затова и цитирам такива. А тълпата винаги е жертва на демагогията, на нея и трябват притчи, завоалирани с морални аргументи. И така не е само при тоталитаризма. Иначе речите на Хитлер от издателство "Жар птица" и аз ги имам, но не считам изобщо за нужно да ги цитирам, от там не можеш да разбереш за какво реално иде реч. За плановете на Хитлер на Изток, чети и "Моята борба" - Глава XIV Източна ориентация или източна политика: "Когато говорим за завоюване на нова земи в Европа, ние, разбира се, имаме предвид на първо място само Русия и онези държави в покрайнините й, които са й подчинени."
  18. Тоест, ти твърдиш, че цитатът, който ти приведох е фалшив, подправено твърдение на победителите след войната? Хайде да си говорим с документи. Цитираният от мен цитат е абзац от "Протокола Шмундт" (Schmundt-Mitschrift). Това е заседание на немския генералитет, проведено на 23 май 1939 г. Присъствали са Хитлер, Гьоринг, Редер, Браухич, Кайтел, Милх, Халдер и някои по-второстепенни генерали. Заседанието е протоколирано от оберстлейтенант Шмундт. На Нюрнбергския процес е представен като Dokument L-79. Това е оригиналният текст на пасажа на немски: ето и текстът на целия протокол: http://www.ns-archiv.de/krieg/1939/schmundt/23-05-1939-schmundt.php Текстът, който съм цитирал е в червено.
  19. Какви мирни инициативи бре колега... Целите на Хитлер - за усвояване на жизнено пространство на Изток не могат да се постигнат с мир. Това ако би се реализирало, би променило баланса на силите и би засегнало и увредило чуждите интереси както на изток, така и на запад. Хитлер нарежда да се извършват същите неща, които са правили и войниците на Цезар, Наполеон или червенодрешковците на крал Джордж III. Само че в индустриалната епоха. Успехът му като политик е, че твърде дълго е успявал да усвои нови територии, без да избухне военен конфликт... Но в един момент това вече става невъзможно... Из речта на Адолф Хитлер на 23 май 1939 г., произнесена пред германския генералитет няколко месеца преди началото на Втората световна война: „По-нататъшни успехи не могат да бъдат постигнати вече без проливане на кръв... Данциг (Гданск) не е обектът, за който става дума. Става въпрос за разширяване на жизненото пространство на Изток и осигуряване на изхранването... Т.е. отпада въпросът да опазваме Полша и остава решението при първа подходяща възможност да нападнем Полша... Тук право или неправда или договори не играят никаква роля...”
  20. За да стигнем до истината за Ленд-лиза, нека да видим първоизточниците. Иначе с пропагандни данни всеки може да борави. Такъв първоизточник е дневникът на ген.-полк. Николай Бирюков –„Танки-фронту!” http://militera.lib.ru/db/birukov_ni2/index.html Бирюков е бил заместник на командващия на бронетанковите войски на РККА през ВОВ. Той е отговарял пряко за дистрибуцията на танкове на фронта. При него е точната информация за танковете за СССР по Ленд-лиза през 1941 г. С какви собствени сили са разполагали болшевиките за защтата на Москва? Да видим какво казва ген.-полк. Бирюков,( и не само той ). Към ноември 1941 г. за защитата на Москва са били налице 670 съветски танка при формирането на новообразуваните Калинински, Западен и Югозападен фронтове. Само 205 от тези съветски танкове са били средни и тежки. Основните танкови сили са били на Западния фронт. С какви сили са се защитавали Калининския и Югозападния фронтове? Със смешни сили! На Калининския фронт има два танкови батальона (67 танка), а на Югозападния фронт две танкови бригади – 30 танка. Та според ген.-полк. Бирюков първите британски танкове – 20 на брой са доставени в танковата школа в Казан през 28 октомври 1941 г., докато други 120 са доставени в Архангелск. Курсовете за съветските танкисти на новата техника са започнали през ноември. На 26 ноември 1941 г. е първата среща на Източния фронт на Вермахта с британските танкове! 138-ми независим танков батальон (с 21 британски танка) участва в сражението при Волга канал през декември. На ген. Гудериан – командира на 2-ра танкова група пък е създала проблем през ранния декември 131-ва независима танкова бригада, екипирана с британски танкове, сражаваща се при Тула. Пътят на 2-ра танкова група на Гудериан е до гр. Тула, и след това - назад! До края на 1941 г. Британия е доставила на Сталин 466 танка от 750 договорени.
  21. Напразно е, децата предават революциите направени от техните бащи. За да се стигне до твърдението на Андропов - "Днешната младеж не познава обществото в което живее!". Децата на революционерите пък стигат до лозунга: "Так больше жить нельзя!" Напразни са ви революциите...
  22. Да обобщим: при капитализма има държавна децентрализация, но има централизация в една от формите на частна собственост - корпоративната. При соц-комунизмът - централизирана държавна власт. Приликите и отликите са очевидни. В идеята на темата влиза ли анализ на това, доколко ефективни и работещи са тези две форми на централизация?
  23. Най-лесният начин да се направи сравнителен анализ между двете системи /прилики и разлики/ е да се тръгне отзад напред, т.е. като се проследят мерките, предприети от съветските реформатори по време на перестройката. Реформата или по-точно резултатът от нея е онова което е ново, различно от статуквото преди нейното реализиране. В изследването на Майкъл Елмаз и Владимир Канторович “Разрушаването на съветската икономическа система”, се казва: "Единодушното мнение на всички беше, че главната причина за приближаващата се криза беше разлагането и дори – разпадането на механизмите на централната власт!“ Причината за промяна на статуквото и път към децентрализма е ревизията както на ръководната обществена роля на КПСС, така и съществуването на икономическата система, основана върху държавната, обществено-формирана собственост и единното планиране на стопанската дейност. Централизация-децентрализъм - ето една основна отлика между двете системи.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...