Отиди на
Форум "Наука"

hristo_serafimov

Потребител
 • Брой отговори

  344
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

hristo_serafimov last won the day on Септември 16

hristo_serafimov had the most liked content!

Репутация

158 Студент

1 Последовател

Всичко за hristo_serafimov

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Пловдив

Последни посетители

9482 прегледа на профила
 1. В момента всички ученици в 8-ми клас имат по 19-20 часа седмично само чужд език и след това доста часове и в следващите касове. Ако си вземеш учебници за 8,9,10,11 клас и започнеш да ги четеш ще добиеш "речник". За да си сигурен коя дума кога се употребява трябва да достигнеш ниво С1. А специфична употреба да изрази се изучава в ниво С2. Това е което съм чул оттук-оттам. Иначе ако искаш нещо без учебник си пускаш флми на тематика която те интересува и гледаш на английски по възможност с английски субтитри. Има доста научно-популярни филми които могат да ти помогнат. За мен самоцелното учене на език няма никакъв смисъл. След време, ако не го говориш и не общуваш с англоговорящи, ще забравиш доста неща. Трябва и практика за да може най-малкото да поддържаш и затвърждаваш това което си научил. Успех!
 2. Windows 10 - клавиатура Bulgarian (Phonetic Traditional) Използвано е, че няма букви с голям ер-малък (ь) и ударено и (ѝ). И двете се намират на латинското X. ѝ е с натиснат Shift, ь е без Shift ьѝьѝ Предполагам, че това го има и в по-ранните версии на Windows клавиатурата със същото име. Едит: сега видях, че тази информация я има и в Wiki-то - и главни могат да се пишат като се натисне CapsLock.
 3. Vorfax, разбирам раздразнението ти от изкуствено създадените митове. Не бива да се омаловажава фактът, че сме се занимавали с космически храни. Все пак тогава се заделяха пари за наука и се правеха опити и за това има и разработки. Дори и в БГ Уики не пише, че сме пионери или специалисти в храните в космоса. Споменато е само, че "България е третата страна след СССР и САЩ, която подготвя специална храна за своите космонавти." Единственото първо в случая е "За първи път самостоятелно отгледана зеленина в създадената от българските учени оранжерия опитва екипажът на станцията МИР" - пак от там. Т.е. наша е само оранжерията, но салатата са я яли други. А на въпроса ти защо в момента няма БГ храни в Космоса - много просто, защото освен Господ там няма други българи
 4. Хайде да не пишете само вие двамата да кажа какво съм прочел из нета за тези Коли. По време на олимпиадата в Пекин 2008, Кока-Кола пуска на пазара различни конфигурации от кенчета и бутилки за ценители на с имената на различни страни и съответните им езиците. Първия надпис в темата, от това което видях, е от Етиопия. Там си имат собствена писменост Amharic (няма я в гугъл транслейт :)), на която е изписан надписа.
 5. Интересна материя е травматологията... Скоро бях чел едни виртуални лекции по травматология в моториски форум. Да, правилно съм го написал. Лекциите са от специлист по травматология и до колкото си спомням това с издърпването на главата назад не се препоръчваше много-много, защото презумпцията е, че вратните прешлени са счупени и такова извиване на главата назад води до трайна инвалидизация. Ето линк за всички които се интересуват. ЛИНК
 6. Ето защо има бум на умните телефони Не е защото хората четат повече
 7. През почивните дни по центъра на Пловдив има осезаемо повече групи чужденци отколково са били други години. Заговорих се с едни забрадени и се оказа, че са от Турция. Останах изненадан. Бяхме свикнали ние да ходим в Турция на екскурзии, но ето, че и те започнаха да идват у нас Малко след това екскурзоводка обясняваше нещо на групичка туристи на иврит (поне така мисля). Често се чува и френска реч... Развитие има. Да видим какво ще стане 2019-та
 8. Не само не дават да се снима много-много, ами не дават и да се влиза вътре. Преди 2-3 месеца аз и група приятели се бяхме наканили да разгледаме базиликата, но както ни каза пазача през заключената ограда, тя била отворена само месец след откриването и след това я затворили за посещения. Хвала за такива туристически атракции!
 9. Скуби, благодаря ти за информацията! Жалко! Красива птица беше. Проблема на сайта не е от паднал стълб според мен. Ще пиша на мацката да видим какво ще каже тя. Дано гнездото не остане празно тази година и да оправят проблема със сайта.
 10. Интересна тема Докато нямаш изгорели пиксели няма проблем значи.
 11. За ловния сокол съм си запазил линк към един сайт, на който имаше уебкамера и от март нататък следях от верме на време развитието на 2-те малки. Беше много интересно и разтоварващо. Предполагам ще е инртересно и за вас. ЛИНК За съжаление в момента камерата не работи. Писах няколко мейла до администраторите на различни сайтове, но още нямам отговор защо камерата не работи. Надявам се напролет пак да заработи и да следя отново развитието на новото поколение
 12. Второто е. Спрели са менюто с java скрипт. Докато се зарежда страницата обаче можеш да вдигнеш менюто. Други варианти са да гледаш HTML-a директно или да дръпнеш снимката в нов таб на броузъра. Там няма скрипт.
 13. Не знам какво са направили, но най-вероятно е съвсем в начален етап. Тествах го с изречение от сайта, който е посочен в материала за тестове - http://offline-translator.com/ Избрах изреченията отгоре над тестовото поле: Translate between English, French, German, Spanish, Italian, Bulgarian and Turkish! Offline translation! No internet connection required, save on data roaming! Резултата от превода (след исвестно изчакване) беше: Преведете между английски език, френски, немски, испански, италиански, български и турски! Офлайн превод! Никаква интернет-връзка изиска пазете данните, които скитат,! Гугъл го преведе така: Превод от и на английски, френски, немски, испански, италиански, български и турски език! Offline превод! Не се изисква интернет връзка, освен за роуминг на данни! Хубаво е да се работи в тази насока. Надявам се по-нататък да изкарат нещо по-читаво.
 14. Такова - няма толкова универсална дума с толкова много приложения в разговорния език. Прост пример: Днес направо ми се такова таковата.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...