Отиди на
Форум "Наука"

hristo_serafimov

Потребител
 • Брой отговори

  343
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

154 Студент

1 Последовател

Всичко за hristo_serafimov

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Пловдив

Последни посетители

9389 прегледа на профила
 1. hristo_serafimov

  Как да пишем удареното и (ѝ

  Windows 10 - клавиатура Bulgarian (Phonetic Traditional) Използвано е, че няма букви с голям ер-малък (ь) и ударено и (ѝ). И двете се намират на латинското X. ѝ е с натиснат Shift, ь е без Shift ьѝьѝ Предполагам, че това го има и в по-ранните версии на Windows клавиатурата със същото име. Едит: сега видях, че тази информация я има и в Wiki-то - и главни могат да се пишат като се натисне CapsLock.
 2. Ето как става -
 3. Vorfax, разбирам раздразнението ти от изкуствено създадените митове. Не бива да се омаловажава фактът, че сме се занимавали с космически храни. Все пак тогава се заделяха пари за наука и се правеха опити и за това има и разработки. Дори и в БГ Уики не пише, че сме пионери или специалисти в храните в космоса. Споменато е само, че "България е третата страна след СССР и САЩ, която подготвя специална храна за своите космонавти." Единственото първо в случая е "За първи път самостоятелно отгледана зеленина в създадената от българските учени оранжерия опитва екипажът на станцията МИР" - пак от там. Т.е. наша е само оранжерията, но салатата са я яли други. А на въпроса ти защо в момента няма БГ храни в Космоса - много просто, защото освен Господ там няма други българи
 4. hristo_serafimov

  Познайте какъв е езикът

  Хайде да не пишете само вие двамата да кажа какво съм прочел из нета за тези Коли. По време на олимпиадата в Пекин 2008, Кока-Кола пуска на пазара различни конфигурации от кенчета и бутилки за ценители на с имената на различни страни и съответните им езиците. Първия надпис в темата, от това което видях, е от Етиопия. Там си имат собствена писменост Amharic (няма я в гугъл транслейт :)), на която е изписан надписа.
 5. Интересна материя е травматологията... Скоро бях чел едни виртуални лекции по травматология в моториски форум. Да, правилно съм го написал. Лекциите са от специлист по травматология и до колкото си спомням това с издърпването на главата назад не се препоръчваше много-много, защото презумпцията е, че вратните прешлени са счупени и такова извиване на главата назад води до трайна инвалидизация. Ето линк за всички които се интересуват. ЛИНК
 6. hristo_serafimov

  Защо прогресът на човечеството се е забавил?

  Ето защо има бум на умните телефони Не е защото хората четат повече
 7. През почивните дни по центъра на Пловдив има осезаемо повече групи чужденци отколково са били други години. Заговорих се с едни забрадени и се оказа, че са от Турция. Останах изненадан. Бяхме свикнали ние да ходим в Турция на екскурзии, но ето, че и те започнаха да идват у нас Малко след това екскурзоводка обясняваше нещо на групичка туристи на иврит (поне така мисля). Често се чува и френска реч... Развитие има. Да видим какво ще стане 2019-та
 8. Не само не дават да се снима много-много, ами не дават и да се влиза вътре. Преди 2-3 месеца аз и група приятели се бяхме наканили да разгледаме базиликата, но както ни каза пазача през заключената ограда, тя била отворена само месец след откриването и след това я затворили за посещения. Хвала за такива туристически атракции!
 9. hristo_serafimov

  Ловен сокол (Saker falcon)

  Скуби, благодаря ти за информацията! Жалко! Красива птица беше. Проблема на сайта не е от паднал стълб според мен. Ще пиша на мацката да видим какво ще каже тя. Дано гнездото не остане празно тази година и да оправят проблема със сайта.
 10. hristo_serafimov

  А във Вашите очи корабчета плуват ли?

  Интересна тема Докато нямаш изгорели пиксели няма проблем значи.
 11. hristo_serafimov

  Ловен сокол (Saker falcon)

  За ловния сокол съм си запазил линк към един сайт, на който имаше уебкамера и от март нататък следях от верме на време развитието на 2-те малки. Беше много интересно и разтоварващо. Предполагам ще е инртересно и за вас. ЛИНК За съжаление в момента камерата не работи. Писах няколко мейла до администраторите на различни сайтове, но още нямам отговор защо камерата не работи. Надявам се напролет пак да заработи и да следя отново развитието на новото поколение
 12. hristo_serafimov

  "Зелени" къщички

  Второто е. Спрели са менюто с java скрипт. Докато се зарежда страницата обаче можеш да вдигнеш менюто. Други варианти са да гледаш HTML-a директно или да дръпнеш снимката в нов таб на броузъра. Там няма скрипт.
 13. hristo_serafimov

  Правим двойник на Гугъл преводач

  Не знам какво са направили, но най-вероятно е съвсем в начален етап. Тествах го с изречение от сайта, който е посочен в материала за тестове - http://offline-translator.com/ Избрах изреченията отгоре над тестовото поле: Translate between English, French, German, Spanish, Italian, Bulgarian and Turkish! Offline translation! No internet connection required, save on data roaming! Резултата от превода (след исвестно изчакване) беше: Преведете между английски език, френски, немски, испански, италиански, български и турски! Офлайн превод! Никаква интернет-връзка изиска пазете данните, които скитат,! Гугъл го преведе така: Превод от и на английски, френски, немски, испански, италиански, български и турски език! Offline превод! Не се изисква интернет връзка, освен за роуминг на данни! Хубаво е да се работи в тази насока. Надявам се по-нататък да изкарат нещо по-читаво.
 14. hristo_serafimov

  Коя е най-хубавата българска дума?

  Такова - няма толкова универсална дума с толкова много приложения в разговорния език. Прост пример: Днес направо ми се такова таковата.
 15. hristo_serafimov

  Йонолет

  Тогава, може би единствения вариант е "вентилатора" да е външен, да се монтира отзад на кутията и да се използва само за подобряване потока през кутията. А озона наистина може да се окаже проблем. Доколкото прочетох из нета за озонатори видях, че се препоръчва включването им през определено време, за даден период - примерно 1/2 час работа и 3-4 часа почивка.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×