Отиди на
Форум "Наука"

Кръстоносните походи - довели обедняването на Запада


Recommended Posts

  • Администратор

Доста се е писало за "Кръстоносните походи" и в нашият форум има също не малко информация за това...

Карти на "Кръстоносните походи"

Детски кръстоносен поход

Това е само част от писанията по темата във форума, но аз искам да засегна едно точно определено мнение за причините и най-вече последствията от тези движения през средновековието...

Тук ще изложа накратко позицията на Жак Льо Гоф, с която аз лично се съгласявам...първо се появява като..."Истинската Реконкиста се придружава от систематично заселване и усвояване на едни вече опустошени земи на всеки етап от завладяването. На испанците от Севера, на чужденците християни и най-вече на французите страната предлага изключителни удобства за заселване. По-късно френската колонизация на Южна Франция и на кралството на Двете Сицилии, както и германската колонизация на Прусия получават официалното название "кръстоносни походи"..."

Самият феномен, че употребата се разширява и самият термин се използва за отделни събития замесени в глобалната експанзия на Запада от средата на XI до края на XII век не трябва да ни заблуждава, че истинският кръстоносен поход е към Светите земи.

Те са кулминацията на експанзионистичното движение на средновековният християнски свят...той се ражда от вече пренаселеният запад и жаждата за материални богатства, земи и задморски владения става прекалено голяма. Трябва кръстоносните походи да завършат с пълен неуспех, за да покажат че този блян за богатства не е реален и обръщането към земеделието задоволява нуждите на запада и дори там има една голяма реформа в обработката на земя, като на 4 години се сменят културите и плуговете се усъвършенстват...

Кръстоносните походи не донасят нито търговския възход, породил се от предишните връзки с мюсюлманския свят и от вътрешното развитие на западната икономика, нито техническите постижения и стоки, дошли в Европа от други пътища, нито интелектуалните ценности, които се заимствани чрез центровете на преводаческата дейност и библиотеките в Гърция, Италия и Испания, където контактите били много по-тесни и допринасяли много, отколкото в Палестина. Ако говорим за някакво забогатяване на Запада, то такова има, но е от отдаване на кораби под наем и отпускане на заеми на кръстоносците, което довело до забогатяване на някои италиански градове...

Кръстоносните походи не допринасят за забогатяването на Запада от някакъв вит търговия или каквото и да е било друго, а напротив те допринасят за обедняването на Запада, в частност и рацарската класа; вместо да обединят духовно християнския свят, те силно подтикват и разпадат зараждащите се националистични стремежи...омразата между германци и французи (Втори кръстоносен поход описан от Йод дьо Дьой, монах от Сен Дени), между Ричард Лъвското сърце и Филип Август, изострянето на взаимоотношенията между латини и гърци завършващ в Четвъртият кръстоносен поход през 1204 г...

Финансирането на кръстоносните походи е причина или претекст за увеличение на папските данъци, практиката на идулгенциите и в крайна сметка военните ордени..., които се оказват неспособни да защитят Светите земи. Оттегляйки се на запад и отдавайки се на грабежи.

"И аз не виждам нищо друго, което християните да са познали благодарение на кръстоносните походи, освен може би прасковата."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не мога изцяло да се съглася с това. Жак Льо Гоф е голям ерудит, но изводите му не са последна инстанция за мен. Има походи и походи - вътрешните като Албигойския имат и позитивни последици (обединяването на Франция), и негативни (опустошаването на Тулуза). Външните походи - като тези към Светите земи, Реконкистата в Испания и тевтонският Drang nach Osten в Литва и Курландия също имат и негативни, и позитивни резултати. Облекчават демографското напрежение, отварят Запада към света, донасят нови стоки и блага на запад, увеличават паричното обращение и водят до усъвършенстване на корабоплаването, фортификационното и военното дело, създават първата концепция за военнополитически ангажимент далеч извън собствените граници и нещо като "протоколониализъм". Същевременно носят разруха и упадък на завоюваните райони. Кръстоносният феномен е толкова широкообхватен, че просто не може да се оценява еднозначно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...