Отиди на
Форум "Наука"

Училището убива креативността и мотивацията


Recommended Posts

  • Администратор

Лекцията на Кен Рибинсон за това как училището убива креативното мислене и мотивацията в учениците може да промени мисленето ви. Много е важно какво учат децата, как го учат и какъв стимул имат те. За мен най-важната стъпка е свободата на мисленето в създаването и променянето на самото знание, изкуство и въобще на мисленето.

Вижте видеото:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма нищо по-добро от читавото класическо образование. Господинът предлага всъщност да няма образование.

В най-добрите години на западната цивилизация образованието беше достатъчно креативно и без такива авангардизми...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доброто преподаване насърчава креативност. Говорил съм напълно критични неща за д-р Вачкова, моя някогашна учителка по история, но като педагог тя беше и е безпогрешна. Караше ни и да четем, и да си размърдваме малките сиви клетчици, и да внимаваме на какво да вярваме. Всъщност ни научи как да се учим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като гледам тоя панаир, който цари в образованието от 1980 г. насам, защото тогава се почнАха първите реформи и оттогава не са спрели, се сещам как родителите на Димитър Маринов целували буквара му, като донесъл първата похвала през 1850 - и някоя си в Лом, или за надписа:

"КНИГО, БЪДИ ЖИВА"

в българското бесарабско селско училище, които българския офроуд клуб засне преди година - две..

Креативност ли? Реформи ли? Айде стига глупости!!! Оказва се, че няма ли "Клас, стани!", няма ли портрети по стените, няма ли висока учителска заплата, няма образование. Няма ли онзи дух на дълбочина и цивилизованост, на класическо преподаване, който имаше някога, и е имало още повече по времето, когато дядовците ни са учили, върху който, да, може да се гради авангардно нещо, но само и единствено върху него, та няма ли го това - довиждане.

Програми, реформи, образованието рушало знанието, дрън-дрън ярина! Модернизми - празнословие с едно единствено съдържание - да рушим, да рушим, да оставяме руини от векове традиция и цивилизация.... :vertag:

Креативен ли беше Захари Стоянов и стотици като него, като изтърка цървулите от Медвен до Русе, само и само да учи! Сигурно Записките са лишени от креативност? Или въобще периодът от 1878 натам е лишен от креативност, че не дочака мистър английския либерал да му обясни, че чак сега, като спре да учи, ще става креативен?

Ама, че всят имаме!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...