Отиди на
Форум "Наука"

Генетика


moica

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте.Имам нужда от помощ.

кръстосваме грах и при това наблюдаваме голям брой свойства боя на цвета,височина на растението,боя на шушулките.Наблюдаваме общо 11 свойства.V P поколение започва от две напълно хомозиготни растения, при които всички характеристики са различни (един има червени цветя, други бели, един е с ниско стъбло, други висши ;...). Колко растения в F2 поколения ще има изразени доминантни свойства? Предполагаме да се всички свойства наследяват напълно независимо,така че техните локуси да лежат на различни хромозоми,които да са достатъчно далеч да между тях с значителна вероятност протече кръстосване.

Благодаря за отговора Ви предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители
...кръстосваме грах и при това наблюдаваме голям брой свойства боя на цвета,височина на растението,боя на шушулките.Наблюдаваме общо 11 свойства...Предполагаме да се всички свойства наследяват напълно независимо,така че техните локуси да лежат на различни хромозоми...

Няма начин - грахът има 14 хромозоми - следователно - седем групи на скаченост; значи - няма как 11 алтернативни двойки признаци (ако правилно съм разбрал - точно това се визира в задачата) да са всичките в различни групи на скаченост.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Ако проследяваш 11 признака, както си го описал/а , разбирам че тръгваш от 22 типа растения. Кръстосваш по 2 с ясноотграничаващи се белези. Ако белезите са алтернативни и няма влияние между доминантния и рецесивния алел (грахът е известен с това си свойство поне от учебниците по биология), то тези, които са хетерозиготни ще проявяват изцяло доминантния белег, не по-различно от хомозиготните по доминантния алел. При това положение в F2 би трябвало да ти се получат 3:1 доминантни към рецесивни по фенотип. За да стане с голяма точност обаче , трябва да използваш голям брой растения иначе случайността може да повлияе резултата ти и да доведе до силно отклонение. Мендел го е правил това с хиляди бройки , за да достигне по статистическия метод до отношението 3:1.... това е доста трудоемка работа, но щом ти се занимава, успех.

Идеята е, че винаги трябва да кръстосваш доминантни и рецесивни хомозиготни. След това да кръстосваш растенията от F1 помежду им. Ако кръстосаш хетерозиготен, който външно изглежда като доминантен с рецесивен, ще получиш разпадане 1:1 доминантни към рецесивни още в F1(това е т.нар. анализиращо кръстосване, при което използваш рецесивен индивид , за да провериш дали генома на доминантния по фенотип е хомо или хетерозиготен по доминантния алел). Ако омесиш статистиката на чистите доминантни+рецесивни и хетерозиготните доминантни+рецесивни далеч няма да стигнеш до вече известния резултат 3:1.

Редактирано от Мариса
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...