Отиди на
Форум "Наука"

Сътрудничество по европейски в SALTO-YOUTH


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Support, Advanced Learning and Training Opportunities или SALTO-YOUTH е система от осем ресурсни центъра за обучения и подпомагане на развитието на младежите в Европейския съюз (ЕС). Мрежата на SALTO-YOUTH е прикрепена към различни национални агенции и е част от стратегията за обучение на Европейската комисия в рамките на програмата "Младежта в действие" (2007-2013).

Една от основните дейности на центровете е да подбират и предоставят информация в различни професионални направления. Ресурсните центрове на мрежата се намират във Великобритания, Полша, Франция, Белгия, Швеция, Унгария, Словения и Германия. Всеки от тях отговаря за различен аспект от работата с младите хора. Офисът в Лондон например "отговаря" за културното разнообразие и се занимава с дейностите и приоритетите на ЕС, свързани с антидискриминационните политики и равните възможности. Клонът в Брюксел е специализиран в осигуряването на равноправен достъп до пазарите на труда.

Останалите офиси на SALTO-YOUTH са отдадени на каузата за осъществяване на по-добра комуникация между различните държави членки на ЕС и страните извън съюза. По-широкообхватни са клоновете в Швеция и Унгария. Този в Италия координира само територията на Средиземноморието, а този в Полша – страните от бившия Съветски съюз като Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна, Грузия и Кавказ.

Освен информация SALTO-YOUTH предоставя възможности за обучения и организира събития из цяла Европа. Голяма част от събитията са насочени към младите хора в помощ на тяхното професионално развитие. SALTO-YOUTH, в сътрудничество с различни частни и държавни организации, цели да събере на едно място будните млади хора, да ги запознае с експерти от всички сфери, да провокира политическа и социална активност и да мотивира у тях по-голяма обществена ангажираност. Профилирани обучения за младежи са например тренинги за организиране, планиране и реализиране на проекти, за усвояване на европейските граждански принципи и практики, за по-добро разбиране на европейската и световната политика.

Други събития са за повишаване квалификацията на професионални обучители и на специалистите, които работят с младежи. В SALTO-YOUTH пропагандират различните доброволчески програми на ЕС и тяхното развитие. Организират се и т.нар. контактни семинари – форуми, на които потенциални партньори от различни сфери могат да обменят контакти и опит и да обсъдят планове и възможности за бъдещо развитие.

SALTO-YOUTH и партньорите-домакини на събитията обикновено поемат част от разноските по пътуването и настаняването на одобрените кандидати за участие. В анонсите за отделните обучения задължително се посочва точно какъв процент от общата сума ще бъде поет и има ли допълнителни такси. За останалата част от разходите има възможност да се погрижат местните представители по програмата "Младежта в действие".

Офисът, към който е България заедно с останалите страни от Югоизточна Европа - членки на ЕС, е в Любляна, Словения. Връзка със SALTO-YOUTH в нашата страна е българският офис на програмата "Младежта в действие" - Национален център за европейски младежки програми и инициативи.

За да кандидатстват за участие в което и да е събитие на осемте ресурсни центъра и партньори в цяла Европа, българските младежи и специалисти могат да попълнят формулярите директно на сайта на SALTO-YOUTH. В случай, че кандидатите са много, а и от много страни, българският национален център избира най-подходящите и ги препоръчва по веригата нагоре. Крайното решение обаче задължително е на домакинитие.

Единственото условие е одобрените кандидати да внесат депозит от 50 лв. Това се прави, за да е сигурно, че участниците в събитията на организацията не пътуват с цел туризъм, и да се разчита на реални резултати и обратна връзка, казват от българския офис.

На своя уеб сайт SALTO-YOUTH осигурява инструменти, които са разработени спрямо нуждите на таргет групите на младежите и на специалистите. Те включват например календар на текущите и предстоящи събития, обвързани с дейността на организацията. Има и база данни с професионалните обучители. Тук пък има списъци с различните методи и цели на обученията.

Младежите, включили се в някое от обученията и дейностите на организацията могат да дадат обратна връзка и да споделят опита и впечатленията си с други потенциални кандидати тук.

Планираните до този момент събития в програмата на SALTO-YOUTH за тази година са предимно обучения за обучители. Три от тях ще се проведат в нашата страна. Два семинара за младежки лидери, мениджъри и търсещи кариерно развитие в сферата на работа с младежи ще се проведат в София през март. Кандидатстването по едното е приключило, но до крайния срок на второто остават няколко дни, в които желаещите могат да попълнят онлайн формулярите и да изпратят документи. Третото събитие у нас ще се проведе през май в Пловдив. То ще е посветено на обучението на млади хора в сферата на миграционните проблеми и работата с мигранти.

Други събития, по които могат да кандидатстват и българи

Competences for ALL! - обучение за оценка на компетенциите на млади хора в неравностойно положение или с ограничени възможности. Ще се проведе от 5 до 11 май 2011 г. в Антверпен, Белгия. Краен срок за кандидатстване: 31 януари.

European Citizenship Training Course: обучение за европейското гражданство и програмите на ЕС, насочени към младежта – Италия, от 11 до 17 април. Краен срок: 1 февруари.

Quality Management in Adult Education – международен семинар за качеството и различните форми на обучение. Събитието ще се проведе в Яш, Румъния между 2 и 7 май. Кандидатури се приемат най-късно до 1 февруари.

Tools for Youth Exchangesнасочено към работещите в системата за обмен на студенти и ученици в Европа. Ще се проведе в Исландия между 4 и 10 април. Последната дата за кандидатстване е 4 февруари.

Making Waves – обучение за трениране на влияние и разкриване на възможности чрез обмен на опит. Ще се проведе в град Арнхем, Холандия от 4 до 8 април 2011. Краен срок за кандидатстване: 13 февруари.

Interfaith Dialogue среща на възпитатели, учители и обучители, работещи с млади хора, за обсъждане на възможности за по-добър диалог между различните религии. Дати: 5 – 10 април, Манчестър, Великобритания. Краен срок за записване: 8 февруари.

Make your voice heard – семинар за млади хора и професионалисти в сферата работа с младежи. Ще се проведе в Тьонсберг, Норвегия от 11 до 15 април. Кандидатства се до 21 февруари.

Take Initiative! - обучение за инициативността и възможностите за активност, насочено към младите хора и специалистите в сферата на обучение на младите хора. Ще се проведе от 17 до 22 април в Люксембург, кандидатства се до 25 февруари.

Mind the Gap–Mind the Participation Culture! – семинар за различната социална ангажираност на младите хора в различните региони и при различни условия. Ще се проведе в Анталия, Турция от 9 до 15 април, краен срок за кандидатстване – 1 март 2011 г.

MENTORS UNIVERSEобучение за професионалните обучители и младежки лидери, конкретно в сферата на европейските доброволчески инициативи. Анталия, Турция от 24 до 30 април. Кандидатури се приемат до 4 март.

Education for Sustainable Development – обучение за възпитаване на по-голяма социална ангажираност и принципи за устойчиво развитие у младежите. Два семинара в Оулу, Финландия: между 23 и 27 май и 25 и 29 юли. Крайните срокове са съответно до 15 април и 10 юни.

Ангелина Генова

http://www.karieri.bg/karieri/suveti/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...