Отиди на
Форум "Наука"

Римските пътни станции Алусоре и Зирме в България


Recommended Posts

  • Потребител

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/03/06/rimskite-pytni-stancii-alusore-i-zirme-v-bylgariia.700109

Римска пътна станция Алусоре е една от многото разположени по протежението на Виа Милитарис на територията на България. В древността това римско укрепление е било разположено в землището на днешното село Бошуля. Предполага се, че името носи своето начало от личното име Босул. В народното творчество такова име е имал хайдутина Босул. Личното име означава радостен, приветлив, щастлив.

Какъв е произходът на латинското име Алусоре? Името на пътната станция изразява известни страни от провинциалния живот и действителност в Римската империя. То произлиза от изразът "Алус екс оре" и неговата контракция "Алус оре". Изразът и името са възстановени в резултат на направената аналогия с латинския израз "foetor ex ore".

Честото преминаване на римски граждани по Виа Милитарис е водело след себе си разбираемо отношение в разликите на метрополния и провинциален живот.

Разбираемо е споменаването на чесъна като символ на дълбокия провинциален живот и на селската идилия.

Пътна станция Zyrmae се намирала близо до днешното село Юнаците, известно по цял свят в археологията с обекта Плоската могила.

Името на пътната станция е истинско лингвистично предизвикателство и е изцяло свързано с топонимната пътна традиция в латинския език. То произлиза от латинската лексема syrmaticus, което означава " с труд влачещ нозе" -едно име в пълно съответсвие с изтощителните пътни преходи на римските граждани и римската пехота.

Автор: Д.Георгиев-Даков

Roman stations Alusore and Zyrmae at Via Militaris in Bulgaria

Можете да вземете отношение ако знаете нещо повече за тези пътни станции...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...