Отиди на
Форум "Наука"

Славянската писменост не идва в България


Recommended Posts

  • Потребител

През 885 година учениците на Кирил и Методий идват в България. Тук те вече намират благоприятна почва за разпространение на славянската писменост. Нашата страна става втора родина за новата азбука.

Това се случва в действителност. Да си представим обаче алтернативен вариант - азбуката остава при моравците. Ще се спра на възможните, според мен, варианти:

1. Ако азбуката остане по Средния Дунав, България би попаднала под тотално византийско влияние и, нищо чудно, в скоро време да стане сателит, та дори и провинция на южния и съсед.

2. Борис I би се обърнал към Рим и така в страната щеше да попадне коренът на латинския език. Днес можехме да пишем на латиница и оконателно да се ориентираме към Запада.

3. България и Великоморавия биха си направили нещо като съюз, като е възможно и обединение между двете страни. Възможно е да се говореше в наши дни за "българо-моравска култура".

4. България да се върнеше към езичеството.

Първият вариант е вероятен, но се съмнявам княз Борис да се примири ей така с византийското влияние. При втория случай нещата са в по-голяма степен възможни - нашият владетел получава нещо, в сравнение с първия вариант. Третата възможност е вероятна също, защото България и Моравия имат интерес да се обединят срещу заплахата от юг и запад в лицето на немци и ромеи. Единственият проблем е борбата за контрол над славяните. Четвърта точка е с най-малки шансове, но... знае ли човек.

Какво мислите по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трудно е да се каже какво точно би станало, ако глаголицата не бе донесена в България.

Вероятно кирилицата нямаше да бъде създадена. Или - щеше, но не - у нас.

Старобългарският език как щеше да се развие също не е много ясно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според мен кирилицата в първоначалния си вид е просто гръцки унциал с още няколко знака за звуците, липсващи в гръцкия. Идеята за тия знаци идва с приемането на глаголицата.

Според мен ако глаголицата не беше стигнала до България, християнската вяра щеше да наложи на книжовниците от епохата на Борис и Симеон все пак да пишат с гръцки букви. Вероятно звукът "ш" щеше да бъде изписван с две сигми и прочие. Някаква местна адаптация на добре познатите и употребявани от дълго време гръцки букви. Тоест пак нещо като кирилица.

Сега, за мен остава въпросът за езика, на който щеше да се пише. Глаголицата не е само писменост, тя си идва и с разработения писмен език на Кирил и Методий. Без нея нямаше да го има и този език у нас. На какъв език щяха да пишат с гръцки букви нашите? Дали пак на славянски? Или на езика на прабългарите? Или на гръцки със славянски и прабългарски думи тук-там?

Смятам, ясно е, че в самата Моравия глаголицата няма бъдеще. Евентуално някакво в Хърватия.

Мога да допусна, че гръцките букви биха останали масово употребявани, че част от българската литература би се пишела направо на гръцки, а друга част, защо не, на езика на прабългарите. Подобни двуезичия в официалната книжнина са познати и другаде в Европа.

Не знам обаче какво щеше да стане със славянския. Показателно е, че за целия период преди 886 на Балканите няма нито един надпис на славянски език с гръцки букви - нито на българска, нито на византийска територия.

Сега си представете България по времето на цар Петър, но такава България, в която никога не са идвали Климент, Наум и Ангеларий.

Преслав може би е столица, но не се казва Преслав, защото името е славянско. Може би няма школа в Кутмичевица. А официалните надписи и литература са главно с гръцки букви и на гръцки език, както и още по времето на Омуртаг.

Може би се появяват преводи на библейски текстове и тук-там каменни надписи на езика на прабългарите, пак с гръцки букви и с множество гръцки калки и заемки. С времето повечето поданици на ПБЦ вероятно биха изгубили славянския език поради влиянието на гръцкия и на втория официален (пра)български. Вероятно двата века византийска власт биха ромеизирали българите много силно с намаляването на упатребата на (пра)българския и в резултат Второто българско царство би било още една "гръцка" държава, почти неразличима от Епир, Трапезунд или Никея. Кой знае дали нямаше да има владетели като "Кормисос II Асен", "Омуртаг II Тертер", "Андроник-Токту Сисман" или "Алексий Тервел".

Без развитието на славянския "старобългарски" влашката, сръбската и руската Църкви и езици също щяха да бъдат съвсем различни.

А под османска власт влиянието на Фенер би било още по-силно и кой знае каква би била съдбата ни днес... Полуелини. Езикът ни със сигурност би бил много по-различен и близостта ни с Гърция - много по-голяма.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В крайна сметка ние всичките писахме две и повече години по форуми и къде ли не, на български с латински букви (а по имели и повече), и намерихме начин да изписване всичко, така , че не ни се наложи да си сменяме езика заради тази писменост. Добре, че после измислиха кодировката на кирилица.

Та смятам без значение Кирилските букви, езикът ни, не би се променил, или би се променил съвсем нищожно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нещата в девети век не опират до промяна, а до създаване на определена практика и навици. Разликата е огромна.

Преди средата на девети век никой не е пишел нищо на славянски. Включително и в България. Ами без глаголическите кодекси на Кирило-Методиевите ученици? Какъв славянски писмен език?

Въпросът не опира до кирилицата, а до езика на кирилските и глаголическите кодекси, който тогава за първи път е ставал писмен.

Положението в девети век е несравнимо по-различно от това с двете години писане на латиница по форуми. В България минават двайсет и две години, сменя се цяло поколение между покръстването и идването на глаголическите кодекси. Ето над тези детайлчета е хубаво да се мисли преди да се обявява даден проблем за много, видите ли, прост.Тъй че тоя път Щърбов е задал хубава гатанка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето над тези детайлчета е хубаво да се мисли преди да се обявява даден проблем за много, видите ли, прост.Тъй че тоя път Щърбов е задал хубава гатанка.

Никога не съм целял да наранявам някой, както и правото му на свободно демократично мнение, и винаги уважавам последното. Както и на колегата, иначе не бих отговорил. Надявам се някога всички да почнат така да се отнасят към мнението на другите!

Това, което дадох е прост пример, което не означава, че и съждението е такова!

Подобно ситуация има и във Волжска България, сменя се писмеността без езика.

При нас може да е било изключение, не знам. Но споделям факти за вас, а не за мен, за да подпомогна правилното и разумно мислене в темата. И се надявам да достигне до разумно логично развитие.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво мислите по въпроса?

Mislime, deka shtehme da pisheme na shliokavica, kato brachata syrbi:)))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ей това "канство" България ме кефи кански :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ей това "канство" България ме кефи кански :biggrin:

Кан Борис и жена му - Канна Рачева с викове кански си сръбваха греяна ракия от медни канчета. :laugh:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...