Отиди на
Форум "Наука"

Търси се ДНК кодът на неандерталеца...


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Търси се ДНК кодът на неандерталеца

Екип от "Макс Планк" ще търси връзката между тях и хората

Автор: "Дневник"

25 юли, 16:52

Учените, които успяха преди време за пръв път да извлекат ДНК от кости на неандерталец, сега се захващат с още по-амбициозна задача. Те ще опитат да сглобят целия му генетичен код, съобщиха информационните агенции. Екип от Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, ще обедини усилията си с "454 лайф сайънсис" (454 Life Sciences) в Бранфорд, щата Кънектикът, за да опита да постигне целта си.

От особена важност в случая е новата технология на американската компания, която е в състояние въз основа на малки образци ДНК да възстанови големи елементи от структурата й. "Появата на 454 връзки ни дава възможност да дадем ход на проекта, който доскоро смятахме, че е невъзможен", казва Сванте Паабо, директор на департамента по еволюционна антропология към института "Макс Планк", цитиран от Ройтерс. Той всъщност е първият извлякъл ДНК от кост на неандерталец още през 1997 г.

Неандерталците са се появили за пръв път преди около 300 000 години и са обитавали Европа и Близкия и Средния изток допреди 30 хиляди години, когато са били изместени от кроманьонците, предшествениците на модерния човек. Целта на програмата е да установи със сигурност дали неандерталците са наши предци, или са задънен клон от еволюцията на хоминидите. Екипът на Паабо е успял да извлече ограничено количество ДНК от неандерталци, несъвпадащо с генните характеристики на модерните хора.

Толкова древни кости не съдържат много ДНК, казват учените. "Когато организмът умре, тъканите му биват нападнати от бактерии и гъби. Те просто унищожават голяма част от ДНК, а малкото останала е раздробена на части и химически променена по време на дългия период на фосилизиране", обясни институтът в специално изявление. "Това пък означава, че извлечената все пак ДНК е пълна със замърсявания от тези бактерии и гъби, както и от самите учени, които са открили и първоначално обработили находките." Едва 5 процента от откритата в останките ДНК всъщност е неандерталска, смята Майкъл Егхолм, вицепрезидент по молекулярна биология в "454". Извлечените елементи не са с дължина по-голяма от около 100 единици, пояснява в. "Ню Йорк таймс".

Първата цел на проекта е да постави в правилен ред 3-те милиарда единици неандерталска ДНК, съставляващи неандерталския геном. За да стане това факт, трябва да бъде прочетена 20 пъти повече ДНК, тъй като това е съотношението между неандерталската материя и замърсяванията в древните кости, посочват учените. Неколкократното разчитане на едни и същи образци пък е наложително, за да не бъдат допускани грешки. Съставянето на целия код зависи от това дали ще могат да бъдат извлечени достатъчно образци. Според Егхолм засега не липсва нито един елемент, всички хромозоми са на мястото си, остава само да бъдат подредени в правилния порядък.

Надеждите, че ДНК кодът на неандерталеца ще може да бъде разчетен и подреден, се крепят върху факта, че през последните 20 години екипът на Паабо разработи методи за максимално пречистване на древната ДНК. Когато към тези методи се прибави и технологията на "454 лайф сайънсис", разчитането на ДНК кода на неандерталеца вече не изглежда напълно невъзможно. Американската компания съобщи, че ще използва образци от няколко скелета на неандерталци, след което ще сравни резултатите с вече наличните кодове на шимпанзетата и хората. Фактът, че между двата вида има 35 млн. разлики, само повдига допълнителни въпроси, посочва президентът на "454" Джонатан Ротбърг. Декодирането на неандерталеца може да даде отговор на много от тях, смятат учените.

Учените се надяват, че разшифроването на ДНК кода на неандерталеца ще бъде безценно при възстановяването на ключови елементи от човешката еволюция и праистория. То би могло да изясни дали хората и неандерталците са се смесвали, дали прачовеците са имали някаква форма на реч, как е изглеждал мозъкът на неандерталеца, дали този вид е бил със светла или тъмна кожа, а дори и за общия брой на неандерталците на Земята. Символично донякъде проектът стартира точно 150 години след откриването на първите кости на неандерталци. Това става през 1856 г. в кариера в долината Неандер в Германия. В момента находката се пази в природонаучния музей в Бон.

Много антрополози поддържат тезата, че хората, дошли за пръв път в Европа преди около 45 000 години, и неандерталците са се смесвали, което е помогнало на пришълците да оцелеят в ледниковия период, приключил преди 35 000 години, и да се справят с местните болести. Човешкият геном съдържа някои архаични черти, навеждащи на мисълта за подобни смесвания - или с неандерталци, или с други прачовеци. Всъщност смесването на двата вида би било своеобразно завръщане към корените, тъй като предшествениците им са се разделили преди около 500 000 години. Обитаващият земите северно от Средиземно море Homo heidelbergensis еволюирал в неандерталец, а останалият в Африка негов събрат постепенно се развил до Homo sapiens.

Апартейд подменил келтските гени в ранна Англия с германски.

Система на расова сегрегация, наложена в ранна Англия от англосаксонските завоеватели, е стимулирала развитието на обществото на нашествениците за сметка на местните келтски племена, твърди ново изследване, цитирано от сп. "Ню сайънтист". Генетичен анализ на мъжкото население на днешна Централна Англия сочи, че неговият генетичен код съдържа между 50 и 100 процента Y хромозоми с германски произход, родствени на тази на хората от днешна Германия, Дания и Холандия.

Това обаче е изненадващо, тъй като според историците по-малко от 200 000 англи и сакси са се преселили през периода V-VII век в келтска Англия, населена от поне 2 млн. души. При равнопоставено положение на двата вида население днешните им наследници биха притежавали не повече от 10 процента от генетичния материал на нашествениците, твърдят учените.

В опит да изяснят аномалията Марк Томас и колегите му от лондонския "Юнивърсити колидж" представиха теорията, че завоевателите са наложили апартейдна социална структура, от която са се възползвали самите те и съответно техните гени. Доказателства за съществуващия апартейд могат да бъдат открити в правни текстове от VII век, т.нар. Закони от Айн. Те оценяват далеч по-скъпо живота на англите и саксите от този на келтите. В тези закони изрично е посочено, че при убийство на англосаксонец обезщетението за роднините му трябва да бъде пет пъти по-голямо от това в случай на убийство на келт.

В общества, толериращи социално и икономически една раса за сметка на друга, както е било в ранна Англия, смята Томас, доминиращата има повече деца с шанс да достигнат зряла възраст и така постепенно измества другата. Допълнително обезличаване на подчинената раса било постигнато със забрана на смесените бракове, твърди генетикът. Генетичното и културното поглъщане на келтите в Англия от англосаксонците било осъществено в рамките на няколко века и около 15 поколения.

Британските учени са поставили историческите данни в компютърен модел, който впоследствие е възпроизвел днешното генетично разположение на Англия, посочва "Ню сайънтист". Според Крис Тайлър-Смит, еволюционен генетик от института "Сенгър" в Кембридж, теорията показва, че генетиката може да допринесе много в полза на историята и археологията при разбирането на древните общества. Цялото изследване на екипа на Томас е публикувано в последния брой на Proceedings of the Royal Society.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Неадерталците са оцелели хиляди години повече от предполагаемото

Неандерталците са живели хиляди години по-дълго, отколкото предполагаха досега специалистите.

Клайв Финлисън и колегите му от Гибралтарски музей установиха, че групи неандерталци са живели в пещерата Горам 2000 години по-късно, отколкото е документирано в предишни изследвания. Според тях овъглени остатъци от огнища, намерени там, са на 28 000 години. Те може да са евенуално и само на 24 000 години. Неандерталците са били набити и мускулести ловци. Те са се появили в Европа и Азия преди повече от 200 000 години. След като преди 35 000 до 40 000 години в Европа се появява анатомично модерният човек, те изчезват. В горамската пещера неандерталците и модерният човек не са се срещнали. Разделят ги поне 5000 години.

Според Финлисън е възможно двете популации да са се засекли за известно време, но те не са живели на едно място, а са имали различни територии. Според Ерик Делсън от Американския музей по естествена история в Ню Йорк, данните за следи от неандерталци преди 28 000 години в пещерата Горам изглеждат неоспорими, но за по-скорошен период могат да бъдат оборени. Дори и в такъв случай, това е първото доказателство за съществуване на неандерталци в Европа в този период. Досега експертите определяха изчезването им най-късно преди 30 000 години.

Пол Мелърс от университета в Кембридж обаче мисли, че въглеродното датиране по-скоро говори за период преди 31 000 до 32 000 години. Според него има замърсяване с материали от по-късно време. Финлисън обаче настоява, че химическият анализ показва липса на замърсяване. Първите неандерталски предмети са намерени в пещерата Горам в Гибралтар преди повече от 50 години.

actualno.com

Четвъртък, 14.09.2006

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Гледах по дискавари един филм къдито разказваха за намерено дете което имало черти и на неандерталец и на съвременен човек и въз основа на това правеха предположение че неандерталците са са се смесили с останалите хора и в този смисъл не са изчезнали.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това все още не може да се докаже със сигурност. Установени са обаче два различни вида, единия от които постепенно е отмрял. Неандерталците все пак са по-различни, не може да се докаже обаче възможно ли е било да има хибриди между двата вида и ставало ли е това, може да са се възприемали като чужди същества и врагове.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Съмнявам се да са са се борели.Все пак броя на хората по това време е бил мизерен,а земята огромна.Имало е място за всички под слънцето.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То и сега има

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...