Отиди на
Форум "Наука"

IT олимпиада, организирана от Comptel


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Интересна олимпиада, посветена на четири езика за програмиране...

Вижте сайта, кандидатствайте и спечелете наградите! Успех!

http://www.jobtiger.bg/info/jobs/JobTiger/IT-Olympics/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това не е точно олимпиада, а по-скоро интервю за работа, реализирано по атрактивен начин (в което няма нищо лошо, разбира се). Иначе IT фирмите в България (а вероятно и в световен мащаб) срещат огромни трудности за набирането на качествени и достатъчно на брой IT специалисти, въпреки относително високите заплати, които предлагат. Причината е горе-долу ясна: IT специалистите са млади хора, които почти винаги са много добре английския - така те много лесно отиват да работят в чужбина и тук остава почти нищо.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Държа да подчертая, че изказвам лично мнение, формирано от горчив опит.

Преди много години (когато бях с една степен по-наивен) редовно се явявах на "интервюта" и конкурси за работа. :head_hurts_kr:

Мога да изброя поне пет. При всички имаше "външен инвеститор". Получавах кокретно задание и от мен се искаше да го изпълня в някакъв срок (обикновенно в рамките на седем календарни дни). Организаторите на "конкурсите" изискваха пълна техническа документация, завършен дистрибутив и т.н..

Нали съм си глупавичък с огромно удоволствие изпълнявах всичко, което се искаше от мен. То не бяха папки, то не бяха дискове, че и дизайн, че и тестови резултати и т.н.. :post-20645-1121105496:

Много по-късно научих за една интересна схема (това, след като колеги от Русия ме запознаха с т.н. "черни списъци").

Имената на петтимата "представители на водещи компании", бяха в тези списъци. Софтуерът, който бях направил за тях се продава и днес. Цените са от 36.50 до 420.00 USD. От други колеги (които в момента се грижат за моите продажби) получих информация, колко са спечелили гадовете за тези години. Сумите не бяха никак малки. Държа да подчертая, че във всички случаи ставаше дума за ЧУЖДЕНЦИ, ползващи "престижни" агенции за наемане на работна ръка!

Защо пиша всичко това ли ...

Ами защото като чуя думи от рода на "конкурс", "инвеститор", "задание", "голяма заплата", "бонуси", "работа в екип", "висока квалификация" и пр. ми иде да изпозастрелям всички наред. :hmmm:

Освен това на два пъти се сблъсках с уникално нагли "работодатели", но вече имах едно наум.

Сега работя само и единствено за себе си.

Който иска знае как да ме намери (особенно тези в чужбина). А не се натискам. Те са мили и любезни и някак необяснимо ме "заобичаха". Да, но аз пък не мога да забравя едни други мили и любезни млади хора с костюми и скъпи часовници.

Та съветът ми е:

Внимавайте и ако питате мен, по добре им теглете една майна.

Ако ви накарат да показвате какво знаете и можете без да сте подписали договор, регламентиращ собствеността, върху продукта на вашия труд, теглете им една майна.

Ако и дума не отварят за "условия за конфеденциалност", но ви вадят душата - теглете им една майна.

Ако са прекалено "лъскави" - бягайте колкото може по-бързо (или им предстои фалит или са мошенници, но и в двата случая сте се прецакали). Незабавно им теглете една майна (но ... наум). Ако не друго има фукари, които си умират да ви почерпят, а това не е чак толкова зле.

Ако ви искат "сертификати" и други простотии - теглете им една майна.

Ако са публикували обявите си за раборта в internet и ползват фирма-посредник - теглете им една майна.

Ако имат human resource, a не личен състав - теглете им една майна (и вижте съотношението мъже-жени).

Ако искат от вас CV на english - теглете им една майна (аз много обичам да псувам на китайски).

Проверете внимателно бъдещите си работодатели. Вижте ги колко и за какво харчат. Ако ползват много лъскави автомобили (обикновенно купени на лизинг), имат слабост към скъпи клубове и ресторанти - теглете им една майна. Тези хора не знаят как се управляват пари.

И в заключение ...

НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ, НЯ НЯКОЙ КОЙТО ТВЪРДИ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОГРАМИРАТЕ И ОТ ДОМА СИ!

Ако ви искат в "офиса" в 9:00 и стриктно съблюдават работното ви време, то тези за нищо не стават.

ЗАПЛАЩАНЕТО В СЕРИОЗНИЯТ СОФТУЕРЕН БРАНШ Е НА ПРОГРАМЕН РЕД, ПО ДОСТА СЛОЖНА СХЕМА, А НЕ НА ЧАС!

НА ЧАС СЕ ПЛАЩА НА ЕДНА ДРУГА ПРОФЕСИЯ, НО И ТАМ ИМА УСЛОВНОСТИ!

И ако не искате да си имате вземане-даване с разни "пеперуди", по добре залегнете над книгите, инвестирайте в себе си, купете си един-два лиценза (най-важните за начало), свържете се с някоя от програмите за подкрепа на стартиращи разработчици и се захванете здраво за работа. Не се отчайвайте и ще видите, че ще успеете. А тези с конкурсите .... бе, а по-добре им теглете една майна, за да не си загубите времето и вярата в хората.

А, да ... и Бог да ви пази от жените. По гадна пасмина като работодатели от тях няма да намерите. Ако разберете, че ще сте подчинен на жена ... бягайте колкото ви държат краката и пътьом може да й теглите една майна. Дано не ви го броят за "сексуален тормоз". :tooth:

И все пак ...

Прекрасно се работи в малък колектив (до пет човека), съствен от специалисти, на възраст над 40 години. Сами разбирате, че става дума за мъже, а не за ... патки (примерно). В такъв колектив всеки стриктно изпълнява задачите си за деня. Нивото на самодисциплина е високо и хората поемат отговорност. Ефективността е невероятна. Резултатите зашеметяващи. Това е, ако сте решили да направите наистина нещо в IT-бранша. А дали ще работите в България или в Зимбабве, в конкретния случай няма никакво значение. А, "младите" ги видяхме какво надробиха за 20 години. Ако не греша и те дойдоха от "чужбина" и говорят "перфектен английски". Да, ама ама аз не си избирам заболекаря по това какъв английски говори. За вас не знам. Пък като се замисля, те младите "юпита" изгониха лекарите, сестрите, строителните ни инженери, IT-специалистите, военните ни експерти, геодезистите, пилотите, конструкторите ни и кого ли още не. :tooth:

За сведение: Във водещите заводи на AUDI работят само мъже над 40 години. Така е и с други печеливши компании. Да, ама там думата "дискриминация" се счита за мръсна дума.

. . .

Аз да попитам Microsoft колко платиха на Skype? Що например не вземат да платят тази сума за някой български "портал" (примерно). Ама то и там е един батак. Кой държи търговската марка ABV.BG, например? Аз взех та проверих. Опаааа ...

Не, че има някакво значение, ама все пак не е зле да се помисли преди да се прави едно или друго ...

Прибалтийските републики бяха поне петдесет години след нас. Да ама залегнаха здраво над assembler и Delphi и направиха луди пари, докато в България си деряхме гърлата и създавахме outsorsing компании (от които намазваха гърците).

Бе ... я по-добре да тегля на всичко една майна ... :tooth:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето един типичен пример за тотален абсурд, в подкрепа на гореизказана позиция:

ОБЯВА ЗА РАБОТА:

(цитирана е абсолютно дословно)

" ...

Easy Consult Ltd

Описание на длъжността

Ако имате желание да използвате придобитите си знания и да надградите техническите си уменията с научаването на последно поколение технологии в процеса на мигриране към нова софтуерна система, ние имаме подходящата позиция:

Програмист - Delphi

Изисквания:

- 1+ години опит с Delphi

- Професионални умения за работа с Java, JSP и SQL

- Добър практически опит в проектирането и работата с бази данни

- Умение за работа в екип и справяне с напрежение

- Владеене на английски език на работно ниво

Предимство ще представлява опитът с:

- MS SQL Server 2000/2005

- Ajax, JasperReports/BirtReports

Нашият клиент е компания с утвърдено име и традиции, която силно цени и мотивира своите служители.

Привилегии:

- Предизвикателна и динамична работна среда

- Установени вътрешни правила и екипна сигурност

- Възможност за техническо израстване

- Мотивиращо възнаграждение

Моля кандидатствайте с актуална автобиография чрез бутона „Кандидатствай по тази обява” или на email dimo.georgiev@easyconsultbg.com.

Всички кандидатури ще бъдат разгледани конфиденциално.

Работатана Easy Consult по подбор на персонал се основава на удостоверение № 792/23.08.2007 за извършване на посредническа дейност по информиране и наемане на работа, валидно до 23.08.2012 г. "

Защо горната обява граничи с абсурда?

Ако програмист е разработвал проект на Delphi, няма как да не е чувал за DataSnap. За тези, които имат отношение към работа с бази данни и internet приложения, термини като: WebSnap Data Module, DataSnap REST Application, SOAP Server Data Module и др. са до болка познати.

Не знам какви са тези и какво разработват, още по-малко знам какво знаят за Delphi (към момента хитът е Delphi XE, който наистина е невероятна среда за разработка). Все пак изискваните "професионални умения" будят леко недоумение, защото те са обвързани с един коренно различен стил на програмиране, който не е типичен за Delphi.

Но нека не бъдем дребнави ...

Да погледнем изискването за опит.

Една година или повече. Бедни ми Пачеко ... (както бе възкликнал някой) ...

Дори за експерти в програмирането, които имат зад гърба си солиден опит и поне два напълно завършени проекта Delphi e доста костелив орех. За разлика от C++ тук се изисква желязна дисциплина и изключително сериозни професионални познания (върви обяснявай на някой разликата между String, WideString, pChaр, pAnsiChar и Array Of Char, примерно).

Добре. И това някак ще го приема (в България Delphi е мръсна дума заради цената на лицензите и инертността). Толкова разбират хората. На всеки се случва. Пък и откъде да знаят, че са нужни минимум три години професионална работа с Delphi, за усвояване на основното ниво.

Виж обаче това за JasperReports/BirtReports направо ме срина. Тук челюста ми увисна и си остана така доста време.

Подобни изисквания биха били актуални преди пет и повече години. Съвременните технологии са доста различни.

Определено в този екип най-важно ще бъде справянето с напрежението ... :bigwink:

И как някой, написал подобна УРОДЩИНА ще извършва оценка на кандидатите за работа, питам?

Въз основа на ВОПЮЩАТА СИ НЕКОМПЕТЕНТНОСТ в една конкретна сфера, ще решава кой какво разбира?

Е, гати и начина за подбор на персонал. Това само в България може да се прочете ... или в някой сайт, за набиране на лапнишарани.

Определено си заслужават името "Easy Consult". Добре, че фирмата "EASY as ABC" не е решила да наема програмисти ... (EASY as ABC - в свободен превод "Прост като бобена чорба", макар да се знае, че бобената чорба е доста сложен продукт) :tooth:

А, да ... Не съм чувал за някой, който НАИСТИНА програмира на Delphi да не е чувал за Rapid SQL. Определено, критериите са претърпели сериозни изменения за последните часове ... :tooth:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С много заключения публикувани в пост номер 3 съм съгласен, но крайното отношение към присъствието на нежни същества в ИТ бранша не мога да съвсем да приема. :)

* * *

Работил съм с проджект мениджъри /шефове на проект/ - жени и мога с чиста съвест да кажа, че не съм имал проблеми.

Има дами в ИТ бранша /по конкретно в развойната му част/, които по качества не отстъпват и на най-добрите специалисти - мъже.

Жените имат едно много важно качество - не се отегчават толкова лесно, както някои мъже с които съм работил.

Аз с чиста съвест мога да кажа, че ровенето в разни маловажни подробности ме отегчава, докато дамите са склони да преследват до край разни дребни на пръв поглед проблеми и изключения, а това улеснява реализацията на проекта на по-късен етап.

Такива работи... :-))

Поздрави Б.Б.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...