Отиди на
Форум "Наука"

Защо надуват реакторите на “АЕЦ Козлодуй” със експериментално гориво ТВСА-ПЛЮС 104 %?


Recommended Posts

  • Потребител

Новото все още експериментално супер гориво с обогатен (вместо природен) уран горивни касети ТВСА-ПЛЮС с което се зареждат от няколко години реакторите ВВЕР-1000 във блокове 5 и 6 на “АЕЦ Козлодуй повишават нивото на мощност от от стандартните 100% на 104%.

Тези касети работят в тъй наречените "усъвършенствани цикли" с повишена топлинната мощност при който се постигат по-високи максимални дълбочини на изгаряне но и по-високи стойности на коефициентите на неравномерност на разпределение на мощността по касети и ТОЕ.

Издуването на реакторите ще се отрази катастрофално на предстоящите процедури по удължаване експлотационния срок блоковете в АЕЦ - Коалодуй.

Въпросните есперименталните горивни касети се използват опитно освен във АЕЦ – Козлодуй и в Калининската и Балаковска АЕЦ в Русия под контрола на ОАО “ТВЕЛ”, РНЦ “Курчатов институт” и ОАО “Концерн Энергоатом”

Новите касети ТВСА-ПЛЮС с удължен горивен стълб се различават от стандартните базови горивни касети ТВСА по следните параметри:

1.Повишено обогатяване на урана от 4.3% на 4.95%

2.Повишена маса на UO2, kg от 494.5 на 524.1

3.Продължителност на кампанията от 320 календарни денонощия при 104% (~333еф.ден./Nном=3000MW)

Супер касетите ТВСА-ПЛЮС първоначално се зареждаха за опитна експлоатаия с бланкети (природен уран в удължените участъци 10cm под и 5cm над базовата активна зона.

От 2012г. в АЕЦ - Козлодуй ще започне експериментална експлоатация на на супер касети с гориво с удължен горивен стълб без бланкети с природен уран и таблетки с външен диаметър 7.6 и диаметър на централния отвор на горивната таблетка 1.2mm. в 18м. цикъл.

Нерешени въпроси със горивни касети ТВСА - ПЛЮС са:

- липса на опит към момента въвеждането им в експлоатационния

- през преходните кампании в активната зона ще работят едновременно стандартни КНИ и такива с променена геометрия за което все още няма опит от сравнението на прогнозните

- НФ пресмятания с данни от експлоатацията на зона с различна височина на горивото.

Очевидно е, че касетите ще работят в цикъл 5х310 еф.ден. със зареждане на 36 свежи касети ТВСА-ПЛЮС със следните параметри:

-обогатяване до 4.95%

-маса на UO2 524.1kg

- таблетка 7.6 х 1.2mm

- височина на горивния стълб – 368cm.

В този цикъл се очаква достигане дълбочина на изгаряне 68MWd/kgU по касети и над 75MWd/kgU в ТОЕ .

От неутронно-физична гледна точка за такива големи дълбочини на изгаряне няма достатъчен експлоатационен опит и следреакторни изследвания за доказване на поведението на горивните таблетки и обвивки на ТОЕ.

Освен това при цикъл 5х310еф.ден. се постигат по-високи стойности на коефициентите на неравномерност на разпределение на мощността по ТОЕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Не е ясно само какви са оценките и забележките за плана за експлоатация на 5-ти и 6-ти блок през следващите няколко години, където се очаква да работят по графика за ПГР на 5-ти блок в средата на м. април, а на 6-ти блок в средата на м. септември, като през тази година продължителността на кампаниите на номинални параметри би трябвало да бъде ~320 еф.ден. и ПГР 45 дни, но сроковете за ПГР неминуемо ще бъдат съкратени на максимум 35 клендарни дни...

Не виждам, как ПГР ще се вмести във 35 календарни дни при условие, че заради касетите с обогатен уран трябва да се подменят генераторите на 5 и 6 блокове, понеже както се знае сегашните генератори на ток прегряват от мощността 104% над номиналната порди липсата на спойки със сребърен припой при колекторите, а за целта трябва да се подмени и подемният кран и т.н.

Според мен не са реалистични дори 45 календарни дни за ПГР (планово-годишен ремонт). Ако се вместят, ще бъде чудо невиждано.

20090913210813__7001652.jpeg

Редактирано от АспарухIYI
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...