Отиди на
Форум "Наука"

Конференция „Бойни полета и масови гробове"


Recommended Posts

  • Администратор

Материала е част от 38-ми брой на сп. Българска Наука". В съдържанието на броя очаквайте подробни материали за военната археология.

III. Конференция „Бойни полета и масови гробове"

Бранденбургската държавна служба за опазване на паметниците на културата и Археологическия музей-членка, в сътрудничество с Археологическото дружество в Берлин и Бранденбург, ви канят

на Научна конференция на тема:

Бойни полета и масови гробове: интердисциплинарен анализ на находки, открити при археологически разкопки на театри на военните действия"

Тя ще се проведе от 21 до 24-ти ноември, 2011 г. в Археологическия музей в град Бранденбург, Германия

Археологията на бойните полета е сравнително млада академична дисциплина, която процъфтява в Германия през последните няколко години. Последните археологически и исторически изследвания на бойните полета са изиграли ключова роля в това развитие. Сред тях са проекти на Лютцен (Тридесетгодишната война), Kalkriese (битката в Тевтобургската гора), Harzhorn (римска нахлуване на изток от река Рейн) и в долината на р. Tollense (сражение от бронзовата епоха).

По-специално, търсенето на повече човешки останки по бойните полета обогатява науката с нови данни. Находките включват единични кости, цели или разчленени човешки останки в ями, както и единични и масови гробове. Наред с използването на традиционните археологически и антропологически методи, прилагането на техники от областта на естествените науки е задължително условие за анализ на този археологически материал. Интердисциплинарните изследвания на археологическия материал предоставят по-подробна информация за мъртвите и създават по-добри възможности за възстановяване на различни актове на насилие, проявени на бойните поля.

Началната точка на тази конференция е обсъждането на един масов гроб с около 120 войници от времето на Тридесетгодишната война (1618 – 1648 г.) на бойното поле при Wittstock (1636г. ), открит през пролетта на 2007 г. Огромният брой на погребаните в него войници е предизвикателство пред археолозите и физическите антрополози, които трябва да възстановят точно всички скелети и кости. За целта работна група, съставена от археолози, антрополози, палеопатолози, археометристи, историци, геолози, оръжейни експерти, съдебни патоанатоми, експерти в областта на балистиката и в балистичното защитно и нападателно въоръжение ще участват в анализа на тези изключителни находки. Интердисциплинарните изследвания реконструират събитията на бойното поле и разглеждат тази битка през очите на обикновените войници.

Археологическият музей в Бранденбург ще организира специална изложба на тема "1636 г. – тяхната последната битка”, която ще може да бъде посетена от септември 2011 г. до април 2012 г.

Каним учени от всички научни области, които изучават места, на които са се случили насилия, да представят своите изследвания (30 минути + дискусия). Темата на конференцията не е изключително ограничена до началото на модерния период, но може да включва други периоди и събития, също. Добре дошли са всякакви интердисциплинарни изследвания на военна тематика.

Конференцията ще се проведе в Археологическия музей на град Бранденбург. Работните езици ще бъдат английски и немски. Освен това, на нашите участвници ще бъде предложена екскурзия до бойното поле при Wittstock и посещение на Музея на Тридесетгодишната Война на 24/11/2011.

Крайният срок за обявяване на докладите е 12.10.2011 г.

Моля, изпращайте своите предложения, включително - заглавия и резюмета (около 250 думи).

За контакти:

Anja Grothe M.A.

Brandenburgisches Landesamt für Denkmalpflege und Archäologisches Landesmuseum

Wünsdorfer Platz 4-5

15806 Zossen

Brandenburg – Germany

fon +49 (0) 33702 – 7 18 25

mobil +49 (0) 172 – 395 85 21

Email: anja.grothe@bldam-brandenburg.de http://www.archaeologie-online.de/ http://bldam-brandenburg.de/

Предостави: Неделин Бояджиев

http://www.royalarmouries.org/

http://www.gla.ac.uk/

http://www.1636.de/

http://internationalroutier.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...