Отиди на
Форум "Наука"

Александър Батенберг остава княз на България


Recommended Posts

  • Модератор История

27 август 1886 г. е черна дата в българската история.На нея първия български княз Александър Батенберг абдикира под натиска на Русия.Няма спор че постъпката му е плод на слабост и слабохарактерност но нека си представим за момент че Батенберг не праща прословутата телеграма до Александър ІІІ /тази телеграма си плаче за специално изследване или поне отделна тема в този форум/.Той остава княз на България а единственият възможен избор за министър председател е човекът изнесъл тежеста на контрапреврата - Стефан Стамболов.Как би развила историята на България с тандем начело Батенберг - Стамболов?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ресавски, според мен Стамболов би имал още по-голямо влияние върху управлението. Той ще бъде вторият, а защо не и първият, човек в държавата. Но ми се струва, че ще се получи същото и с Фердинанд в скоро време - ще има противопоставяне Батенберг/Стамболов. При такъв вариант вероятно Стамболов би надделял, тъй като Александър I (по мое мнение) не е толкова твърд и коварен като Фердинанд. Какво би станало в отношенията с Русия? Нашият владетел не е харесван от Александър III, Стамболов пък води хладна политика към Руската империя - смятам, че страната щеше да се ориентира и обвърже по-силно със Запада. Поне това е моето мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Батенберг е нещо много по различно от Фердинанд.Не го забравяй.Не би влязал никога в конфликт със Стамболов ако той е лоялен спрямо него и води успешна политика.Няма никаква причина за конфликт.На първо време Стамболов би трябвало да решава две основни задачи:

- подобряване отношенията с Русия

- женитба на Батенберг и създаване на династия

Второто Стамболов успява да постигне с Фердинанд при далеч по неблагоприятна ситуация и няма причина да мислим че не би успял с Батенберг.А за отношенията с Русия дори гения на Стамболов не би успял да направи нищо докато на власт е Александър ІІІ мразещ фанатично първия си братовчед Александър Батенберг.Но все пак едва ли би си стигнало до скъсване на отношенията което до известна степен би било постижение.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Модератор История

Имайте предвид че чисто формално /от кумова срама дето се вика/ Русия осъжда преврата от 9 август.Самата телеграма според Димитър Маринов е един руски капан:имало е уверение от руска страна за Батенберг  че ще има положителен отговор от Петербург и текста е написан от руски дипломати.Батнеберг прави грешката на живота си като подписва телеграмата без да се съветва със Стамболов който щеше да види капана.Това между другото е много любопитна история :след цяла седмица безсъние след стъпването на Батенберг на българска територия при Русе смъртно уморен Стамболов се оттегля да спи като спи непробудно почти 14 часа.Според Димитър Маринов боязливият Батенберг на няколко пъти тръгва с намерение да събуди Стамболов преди да подпише телеграмата но все се отказва в последния момент.В крайна сметка телеграмата е пусната без знанието на Стамболов който дълги години след това не може да си прости наричания от него  "този мой проклет сън който погреба България.".Крайно драматична сцена останала почти неизвестна..

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...