Отиди на
Форум "Наука"

Воден океан до квазар или черна дупка


Recommended Posts

  • Потребител

Астрономи откриха гигантски запаси вода до черна дупка

25.07.2011

Квазарът APM 08279+5255 е най-мощният източник на енергия във Вселената!

Астрономи откриха гигантски запаси вода до черна дупка

0000124778-article2.jpg

Изображение: NASA/ESA

Астрономи откриха най-големия и най-далечен досега океан във Вселената – запаси вода, които надвишават 140 трлн. пъти обемите на всички земни океани, около квазара APM 08279+5255, съобщава пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Квазарът APM 08279+5255, разположен на 12 млрд. светлинни години от Земята, е най-мощният източник на енергия във Вселената. Той излъчва 65 000 пъти по-силно, отколкото цялата ни Галактика. Огромната светимост възниква заради поглъщането на материя от свръхмасивна черна дупка, чиято маса е 20 млрд. пъти колкото тази на Слънцето.

Тъй като разстоянието до квазара е много голямо, сега той се наблюдава такъв, какъвто той е бил в ранните стадии от еволюцията на Вселената, когато нейната възраст е била около 1,6 млрд. години. Астрономите предполагат, че вода може да е съществувала дори в тази епоха, но досега не са я откривали.

Две независими групи астрономи, една под ръководството на Дариуш Лис от Калифорнийския технологичен институт, и втората начело с Мат Бредфорд от Лабораторията за реактивно движение, открили, че този квазар е заобиколен от облак, съдържащ водна пара.

"Пръстенът около квазара е уникален, тъй като в него има гигантска маса вода. Това още веднъж показва, че водата е била разпространена в цялата Вселена дори в такива ранни времена.", отбелязва Бредфорд, цитиран от РИА Новости.

Групата на Бредфорд провеждала наблюдения със спектрометъра Z-Spec на Калифорнийската субмилиметрова радиообсерватория и с интерферометъра PdBI (Plateau de Bure Interferometer) във Френските Алпи (групата на Лис).

Учените установили, че около квазара на стотици светлинни години се простира запълнена с газ област. Този газ постоянно е изложен на въздействието на рентгеновото и инфрачервеното излъчване на квазара. Макар че температурата му не надвишава минус 53 градуса по Целзий, а плътността му е около 300 трлн. пъти по-малка от плътността на земната атмосфера, този газ е от 10 до 100 пъти по-плътен от средния в галактиките, подобни на нашата.

Измерванията показали,че около квазара има толкова водна пара и други вещества, че от тях черната дупка може да нарасне шест пъти.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в Astrophysical Journal Letters.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...