Отиди на
Форум "Наука"

Византийский толковый словарь


Recommended Posts

  • Потребители

Византийский толковый словарь

Пощенските разходи са доста високи, тъй че повечето предполагам няма да имат възможността да се сдобият с него, макар че доста понятия отнасящи се до Византия са свързани и с нашата история. Пък и да се появят няколко бройки на нашия пазар, те ще са в някоя от софийските книжарници. Тъй че представянето в темата по-скоро е покрай протичащите по разни места международни конгреси за Византия и тук да се появи нещичко за някожашната ни съседка.

Средновековието има за свое формално начало краят на Западната Римска империя и за свой формален завършек краят на Източната Римска империя, която днес е известна под името Византия. През този хилядолетен период Западът и Изтокът на Европа не само са влезли в общение помежду си и са се опознали, но благодарение на мисионерската дейност на Византия те били обединени и от една обща вяра. Империята обаче е мост не само между териториите, а и между епохите. Оцеляла от варварските нашествия, империята успяла да съхрани и много от културните и научни достижения на античния свят и да успее да ги предаде на Запад преди и тя самата да загине. Това обяснява и защо макар отдавна да е изчезнала от политическата карта на света империята продължава да привлича интереса на много хора. За тези, които пък са от източната част на Европа интересът е още по-голям заради значителните културни, икономически и политически връзки на предците им с Византия и разбира се най-вече заради общата православна вяра.

Но интересът на един широк кръг от хора интересуващи се от Византийската империя се оказа препречен от съществуването на понятия и термини, които обаче не са разпространени в днешния свят, но изобилстват в публикуваната литература. И често се случваше, различни хора да питат за смисъла на някоя дума на форума „Византийская держава”. Но отговорите само увеличиха броя на въпросите и се наложи да се помисли за създаването на терминологичен речник.

Като всеки терминологичен речник и този не е революция в дадена област на познанието, а само отразява съществуващите дефиниции във вида, в който са се утвърдили в научната литература. За изготвянето на речник със задоволителен брой понятия разбира се някои от тях са съставени и дефинирани специално за него, поради липсата на такива, които да подхождат по обем и достъпност на езика и на предназначението му. Изготвянето на справочника на руски език също налага свои специфики, които затрудняват използването на подобни образци издадени на други езици. Единият основен проблем е, че речникът трябва да изяснява понятията във вида, в който са използвани в публикациите на руски език до момента на излизане на настоящия справочник. Вторият основен проблем в тази насока е, че тези, които ползват руски език заради общата православна вяра и културно-политическите връзки от миналото се нуждаят и от допълнителен обем информация свързана с православието и различни обекти намиращи се на територията на страните им. Наред с това информацията трябва да е синхронизирана и хармонизирана, тъй като в някои случаи в литературата се срещат разминавания в данните (напр. при датирането на нечие управление).

Сега, когато „Византийският речник” вече е факт, той със своите повече от 4000 статии, кратки хронологична и библиографска справка предлаганият речник ще бъде полезен за един широк кръг от ползватели интересуващи се от Византийската империя.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...