Отиди на
Форум "Наука"

Хърватското кралство след крал Томислав


Recommended Posts

  • Потребител

През 928 г. крал Томислав изчезва безследно . При неговите приемници централната власт отслабва . Възползвани от вътрешните междуособици , градовете по адриатическото крайбрежие , останали римски от времето на Великото преселение на народите , се обявяват за самостоятелни и търсят контакт с Венеция , която с това постига своето върховенство в Адриатика .Единствено Рагуза или Дубровник остава независим и чрез ловко лавиране между Великите сили - Венеция , а по-късно Австрия и Османската империя , успява да се запази като град република .

При крал Стефан Държислав (969 - 997 ) Византия присъжда върховенството над Далмация на Хърватия .През 994 Държислав признава византийския император за свой сюзерен . По това време се появява употребявания до днес хърватски държавен герб : шахматен щит .

В последващата епоха Хърватия все повече е притискана от Венеция на запад и от Унгария на изток . Византийската политика се съсредоточава върху отношенията с Венеция и отслабената от спорове за трона Хърватия е оставена на самата себе си . Византийският император Василий II предава управлението на Далмация , една бивша византийска тема , на Венеция . През май 1000 г. една венецианска флотилия побеждава Хърватска . Градовете Задар , Трогир и Сплит са поставени под венецианско управление , а с Дубровник е сключен договор. Крал Крешимир III се отказва от формално съществуващото задължение на Венеция да плаща данък , признава венецианския дож Петър Орсеоло за княз на Далмация и изпраща сина си като заложник .

Петър Крешимир , един от най-големите хърватски национални герои , разширява Хърватско по суша и море и се нарича ,, крал на Далмация " (1050 ) , което прави и неговият наследник Димитър Звонимир ( 1076 -1089 ) .

Обаче борбата за Далмация не приключва с това . Димитър Звонимир , последният крал от хърватски произход , нахлува в крайбрежието и столицата е преместена в Биоград на мору . След като Звонимир , който е женен за 1 унгарска принцеса , умира бездетен , Унгария предявява наследствени претенции към Хърватска . Със Стефан II Държислав , племенника на Крешимир II , който се възкачва на престола през 1089 г. за кратко време , изчезва родът на старите хърватски крале .

Познанията ми по немски уезик не са достатъчно широки , възможно е да съм допуснал грешки . статията е от тук : http://de.wikipedia.org/wiki/Kroatien_im_Mittelalter

Die Zeit nach Tomislav Поздрави .

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами по въпроса има доста в Дуклянския летопис - него го има и ЛИБИ, и на руски http://www.vostlit.info/Texts/rus6/Dukljanin/frametext.htm и на английски

http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd1.html

Тъй че има материал за сравнение на достъпен език.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...