Отиди на
Форум "Наука"

"Класната стая на бъдещето" вече работи и у нас


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В около десетина училища в страната вече действа т.нар. "класна стая на бъдещето". Проектът включва възможността учениците да използват компютърни таблети, които са с лиценз от образователното министерство (МОМН).

На таблетите е качено учебно съдържание от предучилищната възраст, от целия начален етап на образованието, както и електронните уроци до 12-и клас от националния образователен портал.

Това съобщава Александър Ангелов, маркетинг мениджър в "Сирма медия" (създала тази концепция), на първия у нас международен панаир за фирми от образователната индустрия.

НАционалният образователен портал http://start.e-edu.bg/ е собственост на МОМН, богат е на ресурси и позволява в бъдеще на него да бъдат публикувани неограничен брой уроци в електронен вариант, обяснява още Ангелов. По думите му, в портала сега са качени 2000 електронни уроци от 3-ти до 12-и клас.

Към проекта е включен и софтуер за управление на класната стая, за да може ако е необходимо, учителят да прехвърли учебен материал от един компютър на т.нар. "умна дъска". Тази дъска се поставя върху бялата дъска в класната стая и работи с проектор. Един екземпляр струва около 1000 лева, но прави чудеса в класната стая, а цената на целия проект е 15 хил. лева, уточнява експертът.

Ученическите лаптопи имат достъп до интернет, което позволява на учениците да използват разнообразни допълнителни източници в рамките на учебния процес. Същевременно учителят може да контролира достъпа до определи сайтове, както и да вижда във всеки един момент екрана на всеки от учениците и да изключва различни програми дистанционно.

По думите на Ангелов, засега училищата си купуват софтуера и таблетите за "класната стая на бъдещето" от своите делегирани бюджети, тъй като няма централизирана поръчка. "Сирма медия" организира и курсове за обучения на учители, които да могат да работят по проекта. Смята се, че той може да разшири значително възможностите за интерактивно обучение и ще спести много разходи на училищата.

Това ще олекоти тежките раници на учениците и разходите на родителите по смяна на учебниците всяка година, както и въглеродния им отпечатък.

Ако пилотният проект е успешен, през 2012 г. "класната стая на бъдещето" ще бъде внедрена в още 60 учебни заведения в страната.

Засега новият тип кабинети действат в пет града - Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и София. Към момента проектът работи и в българското училище в град Никозия, Кипър.

http://bg.time.mk/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...