Отиди на
Форум "Наука"

„Как работи умът” – любопитен въпрос с още по-любопитни отговори


Recommended Posts

  • Администратор

„Как работи умът” – любопитен въпрос с още по-любопитни отговори

post-1-057228200 1321904316_thumb.jpg

Как оптическите илюзии ни позволяват да надникнем в човешката душа? Защо се влюбваме? Как виждаме в три измерения? Отговорите на тези и още куп интригуващи въпроси, които си задаваме всекидневно, ни дава дръзкият и понякога дори скандален психолог Стивън Пинкър в зашеметяващия бестселър „Как работи умът” (ИК „Изток-Запад”).

<object width="398" height="374">

<param name="movie" value="http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf"></param>'>http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf"></param>

<param name="allowFullScreen" value="true" />

<param name="allowScriptAccess" value="always"/>

<param name="wmode" value="transparent"></param>

<param name="bgColor" value="#ffffff"></param>

<param name="flashvars" value="vu=http://video.ted.com/talk/stream/2005G/Blank/StevenPinker_2005G-320k.mp4&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/StevenPinker-2005G.embed_thumbnail.jpg&vw=384&vh=288&ap=0&ti=164&lang=bg&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=steven_pinker_on_language_and_thought;year=2005;theme=words_about_words;theme=how_the_mind_works;theme=evolution_s_genius;event=TEDGlobal+2005;tag=Culture;tag=Science;tag=language;tag=psychology;&preAdTag=tconf.ted/embed;tile=1;sz=512x288;" />

<embed src="http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf" pluginspace="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" bgColor="#ffffff" width="398" height="374" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" flashvars="vu=http://video.ted.com/talk/stream/2005G/Blank/StevenPinker_2005G-320k.mp4&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/StevenPinker-2005G.embed_thumbnail.jpg&vw=384&vh=288&ap=0&ti=164&lang=bg&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=steven_pinker_on_language_and_thought;year=2005;theme=words_about_words;theme=how_the_mind_works;theme=evolution_s_genius;event=TEDGlobal+2005;tag=Culture;tag=Science;tag=language;tag=psychology;&preAdTag=tconf.ted/embed;tile=1;sz=512x288;"></embed>

</object>

Пригответе се за едно едновременно забавно и впечатляващо информативно изследване на съвременната наука за мозъка. Изтъкнатият и международно акламиран учен-когнитивист Стивън Пинкър поддържа теорията, че Чарлз Дарвин (в съвкупност с хитроумни компютърни програми) е ключът към разбирането на самите нас. Пинкър успява да вмъкне уместно и „Стар Tрек", „Междузвездни войни", история, литература, У. К. Фийлдс, В. А. Моцарт, Мерилин Монро, сюрреализма, експерименталната психология и Мулей Исмаил Кръвожадния с неговите 888 деца в това особено увлекателно четиво.

„Как работи умът” е възторжено приет труд в целия свят; книга, която се нагърбва (при това успешно) да разнищи устройството на човешкия ум. Пинкър, автор на не по-малко любопитната „Езиковият инстинкт”, синтезира най-удовлетворителните обяснения на нашия умствен живот, предлагани от когнитивната наука, еволюционната биология и други области. Целта й е да разясни какво представлява умът, как се е развил той и как благодарение на него можем да виждаме, мислим, чувстваме, да се смеем, да общуваме, да намираме удоволствие в изкуството и да размишляваме над тайните на живота.

Накратко: „Как работи умът” е събитие, което спокойно може да бъде окачествено като истински и същевременно предизвикателен празник за мислещия човек!

*

„Как работи умът”е толкова грамотно и остроумно написана научна книга, че ще ви хареса да я четете не само заради стила на писане, но и заради научните тези, разработени в нея. The New York Times Book Review

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...