Отиди на
Форум "Наука"

История на Варна


Jochen Lutz

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!

Като човек, родом от Варна, а и запален по историята, се запалих по идеята да събера сведения за случилото се по тоя край на България. Нямам сериозни амбиции, свързани с нещо друго, освен с интерес, но наистина в момента издирвам всякакви достъпни източници, които биха могли да дадат някакви точни данни за историята на региона и по-специално античния Одесос и средновековна Варна. Ясно ми е, че от тези епохи не могат да се очакват кой знае какви извори, но и аз не съм кой знае колко запознат с тогавашните автори. Знам само, че издаващите в наши дни изопачават, променят и премълчават доста факти, като намесват или патриотизъм, или срам, а понякога дори акцентират твърде на нещо маловажно или измислено, а пропускат факти. Бих искал да събера информация за всички периоди от историята, започвайки от най-дълбока древност, ако ще кажете го от Сътворението, и стигайки до наши дни. В интерес на истината, за неолитните поселища намерих доста, а едва ли може да се открие нещо по-автентично и добро точно за това, както и за Новото време - всъщност прочетох доста ценни книги именно за периода след Освобождението. Но искрено моля по-запознатите от мен да препоръчат автори, описващи Античността и Средновековието, които да са съвременници или поне близки до тези времена и да дават независими и преки данни за земите покрай Черно море, Добруджа, а и самата Варна, което живо ме интересува. Ще съм благодарен на всеки, който сподели с мен интерести факти по въпроса или просто покаже начин да чета автентични текстове за същото, описващи освобедени от днешната гледна точка...

Благодаря предварително и ако някой има интересни идеи, да пише!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами информацията не е никак малко, дори бих казал е много, тъй че е трудно да се изброи всичко.

Известия на Народния музей - Варна броевете от 1908 до 1921г.

"Годишен отчет на Варненското археологическо дружество"] за периода 1908-1915г.

Всичко това може да се свали в нета от сайта на библиотеката - линковете са за там. Останалите броеве може да се разгледат вече в самата библиотека.

Вече като книги в библиотеката

За Варненската битка

Паметна битка на народите Бистра Цветкова

Варна 1444 - Сборник от изследвания и документи в чест на 525-та годишнина от битката край гр. Варна Колектив под редакцията на Дим. Ангелов, Ив. Дуйчев, полк. М. Михов, Бистра Цветкова

Пък като статии из разни списания или раздели от книги - бол. Най-лесно може да събереш данни от последните броеве на списанието на Варненкия музей.

И малко фотоалбуми за различните обекти. Но за Варна още няма христоматийна сбирка, като за някои други градове.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, вече казах, че за периода на 19ти и 20ти век съм намерил доста информация и изчетох доста книги - този период не ми е проблем, защото все пак можеш да намериш без съмнение достоверни данни. Но за периода преди Османската империя и Античния период след освоваването на Одесос трудно мога да открия някакви конкретни и достоверни данни, затова моля, който е наясно, да препоръча тогавашни хроникьори и историци, на които да мога да се доверя, и у които да пише нещо точно за имена, числа и прочие. Вероятно византийци, римляни, гърци, а по-късно и различни латини трябва да са споменавали и описвали това, просто не са ми известни, не съм тъй навътре с материала. Периода на гръцката колонизация от Милет, Елинският класицизъм, Римската епоха, Ранно-византийското управление, Войните с българската държава, превземането от Калоян, Добруджанското деспотство, войните на Венеция, Генуа и ромеите, Влашките войводи, превземането от османлиите и Кръстоносният поход за Варна - ето тези неща ме интересуват живо, а същевременно никъде не пише сигурни конкретни имена, бройки, описания и прочие, а на стари хронисти не съм попаднал в изобилие. Ако знаете такива, описващи тези периоди, кажете, моля ви! Инак за по-новите събития съм наясно, но старото винаги е проблем...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В списанията, които съм дал има много археологически статии, а също подборки от разни извори. Защото в самите извори, често откъсът за Варна е доста малък и е по-удобно, ако някъде са събрани повечко на едно място.

Ето напр. какво има в "Обиколката" на Ариан:

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/anticni/ArianObhodEvksPont.htm

от там до безлюдната местност Бизоне108 – шестдесет стадия. От Бизоне до Дионисопол109 осемдесет стадия; от там до Одесос110 – двеста; там има корабна спирка.

Превземането на Варна от Калоян го има в Историята на Хониат, като откъси от нея, вкл. с това има в ИБИ. В тази поредица още от началото има още неща за Варна и региона (примерно за Аспарух, че стигнал до там), но са все от по няколко изречения. Арх. статии също са важни, защото дават много информация, която допълва изворите и така за миналото на Варна може да се научи доста повече.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Тъй като направих малки промени в съдържанието на фотоалбумите, ето как изглежда сегашния вариант на променените:

Антична и средновековна крепост - северна крепостна стена и юго-източен участък от крепостната стена

Замъкът „Барут-хане” – архивни снимки и 3D реконструкция

Старата крепост „Ески кале” (разрушена 1828г.)

Новата крепост Йени кале”

По всичко личи обаче, че може би трябва освен албумите да се сложат и няколко статии с малко снимки и много текст. За съжаление галерийния формат има ограничения за текста и дори и така както са разделени на 4 се наложи да отпаднат част от надписите във връзка с изграждането на новата крепост "Йени кале". Тъй че по-натам във фотоалбумите ще се добавят само изображения, но за повече информация ще трябнат статии.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...