Отиди на
Форум "Наука"

12 неща, които (не) знаем за най-важния орган в нашето тяло


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

12 неща, които (не) знаем за най-важния орган в нашето тяло

12-pravila-na_mozuka_prw%20-%20Copy.jpg

Д-р Джон Медина, молекулярен биолог, написал близо 10 книги на тема генетика на мозъка и психически разстройства, не изневерява на своя стил в предизвикателния бестселър „12-те правила на мозъка"(ИК „

Изток- Запад"). В интригуващото четиво авторът описва 12-те правила на мисленето, изразени като научни становища и допълнени с интересни идеи, лесни за изпълнение във всекидневния живот.

Често ли се опитвате да надхвърлите себе си като говорите едновременно по мобилните си телефони и шофирате – без да знаете, че мозъците ни на практика не могат да изпълняват повече от една задача едновременно, когато опре до внимание? Създавате ли си офисна среда с особено високо ниво на стрес, въпреки че стресираният мозък е значително по-малко продуктивен? Училищата и учебните часове проектирани ли са така, че повечето истинско учене трябва да се извършва вкъщи? Звучи ли ви познато? Всичко това щеше да е забавно, ако не беше толкова вредно!

Авторът Джон Медина ни помага да си отговорим на тези и много други въпроси и да излезем от омагьосания кръг, впримчил мозъците ни в своята хватка, в една от последните си книги „12-те правила на мозъка". За да се справим с тази задача, трябва да опознаем сивото си вещество, да го раздвижим и да си дадем сметка как функционира. Истината е, че нашият мозък се нуждае от всекидневни тренировки – по време на работа или в училище, за да бъде във форма. Как най-лесно можем да се справим с тази интригуваща задача, ни учи д-р Медина в „12-те правила на мозъка".

*

Мозъкът е удивително нещо! Той може и да не е толкова смайващ, но е не по-малко необикновен. Безусловно най-елегантната система за информационен трансфер на Земята, вашият мозък е напълно в състояние да възприема малките черни цвъчки върху този лист и да извлича смисъл от тях. За да извърши това чудо, вашият мозък изпраща заряди електричество, които преминават през стотици мили жици, съставени от мозъчни клетки – толкова малки, че хиляди от тях могат да се поберат в точката на края на това изречение. Вие извършвате това за по-малко време, отколкото ви трябва, за да мигнете. Всъщност току-що го направихте. Също толкова невероятен, като се има предвид интимната ни свързаност с него, е фактът, че повечето от нас нямат изобщо представа как работи мозъкът ни.

Джон Медина

Купи - http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=36150

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...