Отиди на
Форум "Наука"

Демографската ситуация в България


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В продължение на над 2 000 години, Китай е държавата с най-многобройното население на Земята.

Сегашният огромен брой на населението се дължи на неговия естествен прираст през втората половина на XX век.

Още през 50-те години на XX век се приема програма за ограничаване на раждаемостта.

От 1979 г., Китай следва политика на поощряване на семействата с едно дете, често пъти налагана със силови мерки.

Последиците от тази политика са: чувствително спадане на раждаемостта, създаването на поколение от разглезени единствени деца в семейството, промяна на йерархията на ценностите, разкъсване на връзката между поколенията. Съществува реална заплаха от демографска деформация на обществото, в бъдеще, когато броят на младите хора и на хората в трудоспособна възраст ще бъде недостатъчен, за да поемат те икономическия товар и грижата за поколението на пенсионерите.

---

Да видим, в сравнение с Китай, какви са демографските проблеми у нас...

Демографската ситуация в България, в момента, е кризисна. В момента, България е най-слабо населенета държава на Балканския полуострое и една от най-обезлюдените държави в Европа.

Демографските ни проблеми могат да се обобщят в следните направления:

- Бързо намаляване на населението на страната. През 1991 г., населението на страната е 8 975 000 д., през 2001 г. е 7 977 646 д., а в момента е спаднало на около 7 700 000 д.

- Застаряване на населението и намаляване на неговите възпроизводствени и трудови възможности. Лицата, навършили 90 години, се числят към дълголетниците. Мъжете живеят средно по 68 г., а жените - по 72 г. Средната възраст на населението у нас е 40 г. (А през 1960 г. е била 32 г.)

- Ограничаване на трудовите ресурси и увеличаване на броя на пенсионерите в България.

(Броят на пенсионерите в България през месец юни 2005 г. е 2 315 027, а броят на изплащаните пенсии – 2 762 443, т.е. 447 416 пенсионери получават повече от една пенсия. От тях, 409 203 получават социална пенсия за инвалидност като допълнителна пенсия. Приравнени на минималния размер за съответния вид са пенсиите на 531 449 пенсионери, а ограничени на максималния размер от 420.00 лв. са 23 512 пенсии. Броят на пенсионерите вдовци/вдовици, които получават добавка в размер 20 на сто от пенсията или сбора от пенсиите на починалия съпруг достигна 629 830, а средният размер на вдовишката добавка е 22.56 лв. Според отчетните данни, през месец юни 2005 г., един пенсионер е получил средно 138.10 лв.)

- Висока емиграция, водеща до обезлюдяването на големи теритоории в страната.

- Преразпределение и концентрация на населението в големите градове.

- Много са ниски доходите, сравнени с тези в развитите държави.

- През 1900 г., у нас, на 1000 мъже са се падали по 961 жени, през 1946 г. съотношението между двата пола се изравнява, а през 2001 г, на 1000 мъже са се падали по 1054 жени. В близките години, това може да доведе до нарушаване на равновесието във възпроизводството на населението.

- Сега, годишно се сключват около 35 000 брака, при 130 000 в началото на миналия век. През последните 15 години, нараства броят на разтрогнатите бракове с голяма продължителност, нараства и броят на семействата, които не са сключили брак. Това показва дълбоката криза в нашето общество.

- Влошава се образователната структура на населението. Голяма част от висшистите емигрират.

- Раждаемостта у нас намалява. В началото на миналия век са се раждали по 240 000 деца годишно, а сега се раждат по 65 000 деца/г.

Една немалка част от родените деца биват изоставяни от своите родители.

Решаването на тези проблеми може да се реши чрез спешни мерки, взети от правителството за насърчаване на раждаемостта, намаляване на безработицата, повишаване на реалните доходи на населението, задържане на децата в училище. Може би, негативните тенденции ще могат да бъдат забавени. Ако не се вземат спешни мерки, ще се влоши социално-икономическото развитие на страната.

---

Ето едно мнение на млада и самотна българска майка:

Проблемът с раждаемостта в България не е проблем, който стои от една- две години. Тенденцията към намаляване на раждаемостта е продължителен и логичен процес, породен не само от социално-икономическата картина.

Ниската раждаемост е въпрос, стоящ пред цяла Европа и Америка, т. е. пред Запада.

Какво кара хората да не създават голямо поколение?

На първо място стои липсата на условия за качествено отглеждане на децата. Както всички знаем, нашите наследници не се нуждаят само от храна, вода, дрехи и неща от първа необходимост. За един родител е важно детето му да получи обич, внимание, възпитание и образование. Това е важно и за самите деца, но в натовареното ежедневие, затрупано от папки, офиси, срещи ит. н. едва ни остава време да покрием тези необходимости.

Аз като майка държа детето ми да се радва на добро детство и да му се обръща необходимото внимание. Наистина, засега имам време и възможност да му давам необходимото,но едва ли след месец - два , когато започнат лекциите и когато ще ми се наложи и да работя ще имам това време. Въпросът е как да мисля за второ дете, когато едвам ще успявам да се грижа добре за първото?

Тук вече на преден план излиза и еманципацията. Това е въпрос, който повдигам в контекста на темата. Повечето жени в днешно време държат на своята независимос- духовна и материална. Те искат и им се налага да помагат финансово на семействата си. Не се чувствам уютно и няма да се чувствам достатъчно пълноценно ако не работя. Професията е територия за изява на способностите и на личността. Тя е попрището, в което не гледат на теб като на съпруга и майка, а като на личност. Патриархалното общество, което има дълбоки корени тук в България налага претопяването на личността на жената. Съвсем естествено е тя да иска да се измъкне от безличието.

Все още съществува полова дискриминация, която също е от основните фактори за ниска раждаемост.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Историк,и си прав и не си прав.

Намаляването на раждаемостта не е от сега а още от края на Бейби-бума след ВСВ.

Колкото до това че няма пари да се гледат деца,това е най разпространеното и най невярното обяснение.А какво да кажем за запада,какво и там ли живота е труден,та имат по малко деца?

До голяма степен нещата идват от разбитата морална система.Например днес да си гей звучи гордо.

За свободния секс какво да кажа?Най голямата гордост на един съвременен младеж е колко мацки е прекарал през леглото си.Не че това не го е имало и в миналото,но тогава е било запазена марка на малцина полови атлети.Днес това е издигнато в култ,ти трябва редовно да ,,оправяш,, готини мацки на принципа ,,чук и бег,, а ако си хванеш сериозно гадже ти вече не си модерен,не следваш ,,тренда,,.

Хората предпочитат кариерата пред децата.Колко мъже биха останали на по нископлатена,но пък спокойна работа за да имат време да създадат семейство.Неее такова нещо няма,отиваш първо в големия град ,после в чужбина и все бързай,все парите са малко,все още нещо трябва да се постигне.А кога ще си намериш жена и ще създадеш семейство не е важно.

Факт е че през последните години младите се задомяват на все по голяма възраст.

Айде да те питам и още нещо ,но държа да ми отговориш.

Защо се получава така че в бедните държави където хора в буквалния смисъл умират от глад раждаемостта е висока,а в богатите държави където хората живеят на светлинни години по добре раждаемостта е толкова ниска и отрицателна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А пък аз искам да ви кажа, че напоследък се забелязва една доста радостна тенденция по отношение на раждаемостта - увеличава се. Скоро (може би, преди месец) четох една статия в пловдивското приложение на "24 часа" относно това, че за месец юли има значително увеличение на живо родените деца в Пловдив и то българчета, не циганчета. Сега не мога да цитирам точно цифрите, но увеличението беше значително - около 1/2 повече от предходния месец. Споменаваше се, че нараства и броя на жените, за които това е второ дете. В тази връзка беше отбелязано, че има и нарастване на броя на сватбите, съгласно информация от ритуалните зали.

Дано това не са преувеличени статистически данни и тенденцията се запази. Дано положително влияние окаже и промяната в режима на майчинството - увеличените дни, през които майката има право да получава 90% от работната си заплата, а не само мизерните 160 лв., както и възможността да се върне след това на работа и да си наеме бавачка за детето, на която ще плаща държавата. Ако пък реши да отглежда детето си до 2 годишна възраст, ще получава 50% от заплата си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най голямата гордост на един съвременен младеж е колко мацки е прекарал през леглото си.Не че това не го е имало и в миналото,но тогава е било запазена марка на малцина полови атлети.Днес това е издигнато в култ,ти трябва редовно да ,,оправяш,, готини мацки на принципа ,,чук и бег,, а ако си хванеш сериозно гадже ти вече не си модерен,не следваш ,,тренда,,.

Много си прав ! Такива "не модерни" мъже се срещат много рядко. Нямаш представа колко приятно изненадана и щастлива се почувствах, когато моят приятел ми каза, че в очите ми вижда неродените си деца и няма търпение да се появят на бял свят. И най-странното е, че ние сме от така наречените "средно статистически" българи, тоест не разполагаме с кой знае какви средства, но на него това не му пречи ни най-малко да иска деца, а пък в никой случай не е безотговорен човек.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Защо се получава така, че в бедните държави, където хора в буквалния смисъл умират от глад, раждаемостта е висока, а в богатите държави, където хората живеят на светлинни години по-добре, раждаемостта е толкова ниска и отрицателна."

- Според мен, в богатите държави дистресът (непоносимото ниво на стреса) е по-висок, там хората имат все по-малко свободно време и все по-рядко мислят за секс.

В бедните държави хората правят повече секс, не са стресирани и обременени психически...

Верно, и там се борят за оцеляване, но... вероятно, смятат, че по-високата раждаемост би довела до повече работна ръка в домакинството или поне - ще има по-голяма вероятност някое от родените деца да оживее...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо се получава така че в бедните държави където хора в буквалния смисъл умират от глад раждаемостта е висока,а в богатите държави където хората живеят на светлинни години по добре раждаемостта е толкова ниска и отрицателна.

Според мен основния проблем в този случай е стресът. Колкото по-сложно е устроено едно общество, толкова по-висока е степента на стрес в членовете му. А стресът води до импотентност и стерилитет.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител
"Защо се получава така, че в бедните държави, където хора в буквалния смисъл умират от глад, раждаемостта е висока, а в богатите държави, където хората живеят на светлинни години по-добре, раждаемостта е толкова ниска и отрицателна."

Още две кратки:

- Заради по-високата грамотност

- Достъпа до контрацептиви

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...