Отиди на
Форум "Наука"

Какво ще надуваме?


Recommended Posts

  • Потребител

В момента, няма актуален балон за надуване. За да се подържа религиозната компонента в икономиката, трябва все пак нещо реално. Само с финансии не става. Ще се стигне до световен обществен нихилизъм. Има спешна нужда от нов балон, но засега освен земята, аз нищо не помирисвам. Какво мислите за близкото бъдеще?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всичко на финансовите пазари е въпрос на спекулация, така че спукан или не, балонът ще продължава да си седи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не бе, това е вече абсолютно ясно и на някоя бабичка от Нигер, т.е. ако бабичката е докопала някой долар, то да не си купи банан, а да го инвестира във финансова схема, не в някое производство. Между другото, това е и една от причините за кризата, че всички вече се научиха, как се печели и никой не му се бачка. Спуканият балон той си седи, обаче той не може да генерира процес и няма динамика. Процесът не е в балона, а в надуването му. Опитите да се конструира чисто виртуален балон, например дълговите инвестиции, въобще не сработи. Даже няма и класическо пукане. Значи според мен основна характеристика на работещ балон, осигуряващ стабилен и достатъчно траен процес на надуване, е да е на някаква реална основа - веществена форма, физични релации и ефекти, или в краен случай информационно-интелектуално производно. Я преди години какъв балон са надули на основата на един TCP-IP протокол и няколко алгоритми за компресия!

Начи, за туй се замислих от патриотична гледна точка, таковата - Ботев, Левски и Караджата. Левски си е друга работа, направо ми е кумир. По едно време даже бях станал левскар, запалянко де! То, като се замислиш и национално-освободителната борба си е балон и у нас се е пукнал с някакво селско възстание, когато Стамбулов взел да събира данъци. Затова и сега има толкова голяма собственост на земя в Добруджа, раздали са я на наши момчета - офицеря. Ама България е била във възход.

Сега като слушах, какви ги каканиже новият министър на икономиката, тоя със силикона на бърните. Щели сме да развиваме производства с висока принадена стойност, а финансовият пък ще внася тука въпросната бабичка от Нигер да бачка вместо за един долар, за два. Ясно е, че си нямат грам понятие от индустрия. Но от Политическата класа, това е максимумът който може да се очаква, може много по-лошо.

Та, мисълта ми е за формирането на балони във вида на идея. Ако се развие тука, като патриотичен и национално отговорен бизнес. Ние формираме балона във вид на интелектуален продукт, а вече другите да го надуват под формата на франчайз.

Затова питам!

По полека с откритите обиди към български национални герои.

Frujin Assen

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Стамболов е с О. Какво общо има между балоните в икономиката и националните герои?

Иначе това, което го предлагаш няма реализация в икономически аспект. Там се търси стока. Символите не са стока, сам пишеш, че нещо реално трябва да има. И не е задължително да има балон. Балон има, когато търсенето и предлагането стават спекулативни, а не реални.

Има обаче и друго - за да върви една икономика, трябва да има интегритет в обществото, а за това вече са си нужни символи.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ125 "Символите не са стока,"

Хич и не мисля така! Символите си имат всички необходими свойства на материята, спокойно може да ги разгледаме, като вид материя. Наченки по подобни размисли има у Чарлс Пърс и у Наум Хомский, макар ми се струва че Чомски хич и не е чел Пърс. Всъщност Пърс не може да се чете, или поне е много трудно. Освен разните други алгоритми на мисловния процес, май има и мислене по Пърс. В края на краищата и до ден днешен, никой не може да мисли така!

Наскоро реших да понауча малко руски. Тегаво върви, до сега със Сатем-езици не съм се занимавал. Та ето, какво намерих у Пушкин: "Продать не можно вдохновенье, но можно рукопись продать." Да, ама това е било така по негово време. Сега вдъхновението си е абсолютно стока, даже има и опити за регулация, АСТА си е точно това, например...

Извинения към Фружин Асен, ма дайте за "националните символи". Аз, бая си щъкам насам-натам, не че не съм българин, ама какво е Левски примерно за някой холандерец, дето може да се забримчи тука по бизнес дела примерно. А Левски си заслужава. Та значи, как да го направим всеобщ символ и за холандереца, да го "поевропейчим" Левски сиреч, като символ. Тука, значи дошъл някакъв си такъв, дето бил кмет на Маааастрит и вместо да се занимава с Левски се хванал да купува недвижимости на далавера, като във всяка далавера го изпързаляли и сега гледаме Шенгената през крив макарон и сме по-черни от дявола. Това е щото за европеидите, националните ни символи са някакви розички, шопска салата, шкембе, яко пиене по морето, ромски цигани и разбира се в близкото минало - недвижимости. Левски го няма никаде. Няма го, защото не е на сергията на пазара. Ха сега, разгледайте всичко това като стока. В Европа, спокойно може да се продаде и шопската салата и розичките и шкембето и ракията, разбира се и ромските цигани и накрая Левски! Опира само до маркетинг, PR, организация и инвестиции!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега Дянков като сложи ръка на "Сребърния фонд", набързо ще ни спадне вдъхновението, наречено рейтинг, макар че има резон донякъде в развързването на средства от фонда с цел инвестиции -

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...