Отиди на
Форум "Наука"

Може ли науката да ни направи по-добри хора?


Recommended Posts

  • Администратор

Често се питаме кое е добро и кое зло, кое е правилно и кое не е без да сме напълно сигурни в своите заключения. Освен това доскоро се смяташе, че науката не е способна да даде отговор на тези въпроси, но нашумелият автор Сам Харис опровергава това твърдение в своя провокативен бестселър „Моралният пейзаж" (ИК „

Изток-Запад"). Харис поддържа тезата, че науката не само може, но и трябва да се смята за авторитет по моралните въпроси, да оформя човешките ценности и да определя нашето благосъстояние.

moral_harris_cover.jpg

Дали ценностите и привичките на другите общества, които на пръв поглед ни се струват непонятни, са по-низши от нашите собствени? Чие е определението за „добър" или за „морален", по което трябва да се ръководим, когато даваме оценка или изказваме мнение за нечия постъпка? „Моралният пейзаж" ни показва, че – противно на общоприетото схващане – науката не само може да поставя подобни въпроси, но може и да им отговаря.

Сам Харис си поставя за цел да ни покаже, че въпросите, свързани с ценностите – с морала, със смисъла на нашия живот и на битието като цяло – всъщност са въпроси, засягащи благосъстоянието на съзнателните същества. По този начин, твърди Харис, ценностите се превъплъщават във факти, които подлежат на научен анализ, в набор от положителни и отрицателни социални емоции, от импулси за отмъщение и налагане на справедливост, от въздействие на конкретни закони и социални институции върху човешките отношения, от неврофизиологичните елементи на щастието и страданието и пр. Сензационната книга „Моралния пейзаж" е полемично и невероятно любопитно четиво, което се превърна в един от най-обсъжданите публицистични бестселъри на Запад и беше въпрос на време да се появи и у нас.

Харис е завършил философия в университета „Станфорд" и има докторска степен по невронаука от Калифорнийския университет. Автор е на няколко хитови книги и на редица статии в престижни медии като Нюзуик", „Тайм", „Сайънтифик Американ", „Нейчър", „Ролинг Стоун", „Ню Йорк Таймс", „Бостън Глоуб", „Атлантик" и много други. Харис е основател и изпълнителен директор на фондация „Разум", чиято основна цел е да разпространява научното знание и светските ценности в обществото.

*

Докато четете тази вълнуваща и дръзка книга, няма как да не усетите как земята, на която са стъпили всичките ви уж солидни възгледи, потръпва под краката ви. Разумът никога не е имал по-страстен защитник."

Иън Макюън, автор на „Изкупление" и „Дете във времето"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...