Отиди на
Форум "Наука"
kramer

Интересни епизоди от Гражданската война на САЩ 1861-65 г.

Recommended Posts

Пускам темата, понеже търсих тема за тази война във форума, но не намерих.

Прави впечатление, че Северът е поддържан в международно отношение от Прусия и Русия, Конфедерацията съответно от Англия и Франция. В един от горещите епизоди от войната, по време на напредване на южняците на север, Русия праща две ескадри - едната в Ню Йорк, другата на западното крайбрежие във Сан Франциско, за да даде кураж на Линкълн.

Друг момент, хората с ирландско потекло, масово са на страната на Севера, бедни хора, на север около Бостън и т.н.т.

В един момент чета в интернет пространството за ирландската бригада на Кели от Мисури, сражаваща се на страната на Конфедерацията, и то при положение, че Англия яко подпира Юга.

Необяснимо. Пуснах подобен въпрос в друг един форум, ма го изкараха провокация и го изтриха. Иначе песента е здрава:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Интересно е да споменем и аболюционизма. Въстанието на Джон Браун 1859. Тоест подпалването на фитила на Гражданската война. Както се казва :)

Попадна ми един интересен филм - Santa Fe trail, от 1940 г. с Роналд Рейгън в ролята на младия лейтенат Джордж Армстронг Кастър и Ерол Флин в ролята на приятеля му Джеб Стюарт /събитията са преди войната тоест,  :) /.

 Същите през войната вече стават генерали и се бият един срещу друг - справка Гетисбърг.

 Та във филма младите лейтенати заедно трепат борците за равноправие на негрите през 1856-59, отначало в Канзас, после във Вирджиния.

А като почва Гражданската война, приятелите се бият един срещу друг - при Гетисбърг бригадата на Кастър се бие с южняшката кавалерия на Джеб Стюарт. Това са факти.

Та филмът не е лош, нищо, че има несъответтвие, Къстър завършава Уест Пойнт четири години след Стюарт, ма патриотизмът и единството трябва да се изтъкне :)

 

 

Редактирано от kramer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Песничката за ирландската бригада много радва.
Само че въпросната не е била бригада, а полк. И ако не се лъжа точно този (на Кели) първоначално е на страната на Севера, но в хода на войната се обръщат към Юга, щото били нещо недоволни от федералната власт. Иначе - да, болшинството от ирландските заселници и сформираните от тях милиции са в Севера и идеологически симпатизират на него, но е имало и известен брой шотландци и ирландци - протестанти, които са се инкорпорирали в обществото на Юга.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...