Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Малка утопия

В деня на Съединението на България обмислях какъв е европейският залог, какъв е българският. Кой заслужава да вземе джакпота на 6 септември 2012 г.? Вече 127 години по-късно българите се борят за други неща.

В България има много квалифицирани кадри без работа. Ако един от 409 503 регистрирани в БТ лица активно търсещи работа, се откаже да харчи по 10 лева за всеки комплект от документи за кандидатстване за работа за около 30 свободни работни места, как да похарчи паричките за един от тези 30 комплекта документи за работа... Може да играе в игра на късмета, защото там вероятността да успее е горе-долу същата, ако вече 25 месеца не са го назначили на работа.

Денят на Съединението е подходящ за обединение на безработните. За едно обявено работно място в бюджетната сфера могат да се обединят да кандидатстват около 100 души. Резултатът за 99 кандидати ще е почти същият, ако не са пробвали късмета си. Тогава да вложи един такъв нашенец безработен сумичката за един комплект документи в една прогресивна игра на късмета. Тази вечер ще теглят тотото.

Ако наш човек спечели джакпот от 409 500 лева, може да осигури по един хляб на безработен, но това ще му излезе твърде скъпо и не е по европейски. Сега един от принципите на Съединена с Европейския съюз България е конкурентноспособността. Осигуряването на един хляб на безработен може да е трудно, защото безработните не са от една и съща област. Страничните наблюдатели съветват да се работи каквото и да е за преживяването, така и безработицата ще се понижи. Днес не ни сбира само хлябът. Обидно е за мнозина да им се дава хляб на готово, за други това е само възможност да се разплачат отново, защото им решават проблема за един ден. Джакпотът от тотото не може да реши проблемите на икономическата криза у нас.

Преди мен работниците от всички страни са се обединили. Сега е нужно да се обединят от всички страни безработните. Сега конституционното право на труд изглежда на сития като нещо естествено като въздуха, а на гладния и безработния – правото му на труд в спарен въздух му изглежда подигравка или нещо само по документи. Все търси причините извън себе си, че политически диктат му пречи на изява, че и да работи ще му дадат работа, за която не е учил или е учил да управлява, а те го унижават – така разсъждава един безработен с 6 месечна регистрация. Вече с 12 месечна регистрация вижда, че и за работа, където уж политическият диктат не е толкова важен, не го викат. Тогава могат да го поканят да работи по 56 часа месечно за социална помощ от 43 лева и ще се смеси с тълпата, ще си изясни приоритетите. После му идва една незначителна печалба от игра на късмета, защото той е работил 6 месеца в полза на обществото и е получавал социална помощ съвсем несъразмерна за вложения от него труд. При 18 месечна регистрация в БТ все още не е подготвен да се справи с един джакпот, ами по-добре да стане личен асистент на инвалид. Не можело всеки да става помощник на човек с увреждане. Решенията се издават 40 дена след подаване на заявление, а изискванията и в тази система са пригодени към наши и ваши. Пробужда се социалното чувство на обединение на безработните едва към 24-ия месец, когато на безработния му излиза шанс да се включи в „Подкрепа на предприемчивите българи”.

За какъвто и да е малък бизнес на безработния са му нужни около 5 хиляди лева, а 17 000 се включват по тази програма - само 2500 фирми ще бъдат подпомогнати. То е поредната зависимост от ЕС и държавата.

Новият призив е за обединение в една автономна област на всички регистрирани в БТ безработни и право на присъединяване на другите обезкуражени да търсят работа в тази автономна област. Държавният бюджет ще се формира от първоначалните пари в Министерството на труда и социалната политика, предназначени за регистриране на лица активно търсещи работа и за подпомагане на тези безработни, които сами търсят помощ и играят по свирката на регламента.

В тази автономна област най-лесно ще се похарчат парите от джакпота, спечелен в Деня на Съединението. Може да важат всички закони като в България и Европейския съюз, но може и скоро да се организират избори. Няма все още джакпот, който да провери всички народни мъдрости: „Неволята учи”, „Който не работи, не трябва да яде”, „И царя трябва да учи занаят”, „За лудо работи, за лудо не стой”. Автономната област ще е там, където са най-много безработните. Като се пооправи с един джакпот, ще трябва пак да се играе и да се местят безработните да облагородяват и друга област.

Ще пропищят пенсионерите, че им е било добре с един безработен да се грижи за тях и да им прави компания, ще пропищят работниците, че им изчезнаха безработните да им готвят, чистят, пазаруват, да пишат стихове, разкази, романи, фейлетони. Може да решат, че и това е работа, представете си, литературна работа и тя да се нуждае от заплащане. За да я оценят, трябва да им изчезне от хоризонта, или някой да иска да им развали празника на Съединението.

Управляващите не се стряскат, защото могат да построят нови затвори до новите пътища и да поприберат около 10 % от безработните да им облагородят животеца. Имало работа за целия китайски народ. В каторгата може да измислят работа за 410 000 от българския народ, ама тук се разчита на остатъци от робска психика. Хората, които от месеци не получават заплати, те нямат ли социално право да се признаят за безработни? Може да желаят да се доберат до джакпота и да ги броят за безработни. Силно са представени малцинствата в една такава автономна област, а това подсказва до каква степен има дискриминация. Имотният човек трудно ще се пресели в автономната област, защото някога Съединението е взело две кръвни жертви – капитан Райчо и един бивш поборник, назначен да отговаря за пощата в Пловдив. Алеко Константинов е бил нереализиран по специалността си право, защото политическият диктат не му е давал да разпространява критическия си реализъм. Словото му оцеля. Съединистът Захари Стоянов лично е уволнявал Алеко Константинов. Сега и двамата са ни народни учители. Безкръвно обединение на безработните е невъзможно. Всеки безработен е обвързан с някого. Откъсването на безработния от естествената му среда може да увеличи работоспособността му, но ще разкрие тази адаптивност нагласата за диктат и робската психика.

През 1885 г. Конституцията на България е една от най-напредничавите. Малцина дръзнаха да осъществят Съединението, но народът беше готов за него. През 2012 г. българският министър-председател има един глас в ЕС, а такъв имат и министър-председателите на някогашните страни, подписали Берлинския договор. Ако джакпотът се падне на един управляващ, може да измисли нещо по-добро за нашата безработица. Първо ще го чуя, че испанците и гърците имали повече безработни от нас. Значи на един българин с джакпот на властта и парите му предстои да разрешава проблемите на европейската безработица.

Каквито и числа да се паднат тази вечер, да ни е честито Съединението на България, защото скоро ще плачем от радост да си честитим Съединението на европейската безработица за благото да обществото.

Надявам се джакпотът да се падне на достоен човек, в нашето общество е важно да се справи с един джакпот за благоденствие на личността и човечеството.

Мария Чулова

Пловдив

Европейски Съюз

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...