Отиди на
Форум "Наука"

Откъде идва миризмата на старите книги? На какво миришат те?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Международен екип от химици описва уникалния аромат на старите книги. Това е сложна смес от миризливи летливи вещества, изпускани от различните материали, от които са направени книгите.- комбинация от тревисти нотки, намек за ванилия или бадем, кисело, прах, плесен и мухъл... По аромата им можем да научим много за тяхната възраст и за тяхното състояние.

Книгите са направени от органични материали: различни видове хартия, мастило, лепило, влакна, смоли... Тези материали реагират на светлината, топлината и влагата от околната среда, а също - и помежду си. При това, книгите изпускат летливи органични съставки.

Изследователите тествали 72 книги и открили 15 съставки, които се появяват отново и отново – ясен маркер за разрушаване: оцетна киселина, бензалдехид, бутанол, фурфурол, октанал, метоксифенилоксим и други вещества. Средата, в която се намира книгата, и материалите, които тя среща през дългия си живот, също оказват влияние върху аромата й. Затова в миризмата на много книги се усещат нотки на тютюнев дим (от цигари или пури), на кафе, на камфор, на готвено, на прах и т.н.

Миризмата на старите книги често е миризма на смърт.

Един от факторите, който ускорява смъртта на книгите, е киселинността на хартията. Колкото по-киселинна е една хартия, толкова повече се намалява продължителността на живота на дадена книга. Това обяснява защо изрезка от вестник, оставена между страниците на една книга създава грозно оранжево-кафяво петно ​​върху страниците на книгата. Но през миналите два века книгите са били отпечатвани и на кисела хартия. Тези книги остаряват бързо, а много по-стари книги все още са в добра форма, защото хартията, на която са отпечатани, е била много по-чиста.

Но как тези книги могат да бъдат запазени? И как човек ще знае как най-добре да съхранява дадена книга или документ, ако не знае от какво точно е съставена хартията?

Авторите на изследването разработват метод, при който специална апаратура „надушва" и анализира букета от летливи органични съставки, за да определи възрастта и състоянието на деградация на книги и документи. Според тях това ще помогне на библиотеки, музеи, архиви и галерии да съхраняват по-добре колекциите си. Новата методология се нарича "degradomics".

Защо книгите трябва да миришат добре? По същата причина, поради коятоприятният аромат на храната в чинията се добавя към удоволствието от хранененто. Приятният аромат на книгата увеличава удоволствието от четенето.

http://www.guardian....t/2012/may/01/1

http://www.quora.com...ive-smell-odour

http://www.abebooks....book-odor.shtml

Вижте и този филм!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...