Отиди на
Форум "Наука"

Работата ни прави по-щастливи


Bridget

Recommended Posts

  • Потребител

Добре подбраната работа, която пасва на способностите и манталитета на човека, носи чувство на спокойствие и равновесие, а липсата на работа е толкова опасна, колкото изпушването на 400 цигари дневно, твърди Мансел Айлуърд, професор в Университета в Кардиф (Cardiff University), цитиран от BBC.

Особено опасна, според ученият, е липсата на работа за мъжа - безработните мъже 40 пъти по-често извършват самоубийства, отколкото работещите техни връстници, а също така по-често страдат от депресия, боледуват и умират на по-ранна възраст.

Айлуърд смята, че едно от задълженията на лекарите трябва да бъде да разясняват значението на работата за живота на пациентите, да им помагат при избора на професия и работно място, а не просто да изписват болнични листове.

Изследването на групата психолози начело с проф. Айлуърд показва, че хората стават по-щастливи и след спечелване на лотария или друга награда, но скоро нивото на щастие, което те изпитват спада до нивото преди печалбата. Докато при наличието на подходяща работа човек поддържа постоянно високо ниво на удовлетвореност, което се отразява и на здравословното му състояние.

Началниците също могат да допринасят за удовлетворението на своите служители, като намерят най-доброто място за всеки в колектива и това е свързано със съответното количество отговорности - "Хората се наслаждават на своята работа, когато притежават и определен контрол върху това, което правят. Някои не са удовлетворени от своята дейност, но в действителност те са заобиколени от колеги и усещат своя принос".

Ученият отбелязва и повишаването на опасността от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак при безработните.

Британските учени смятат, че съществува определен праг на щастие, след който човек не може да бъде по-щастлив, като цитират и друго изследване, проведено в САЩ, което показва, че хората получаващи повече от 16 000 долара месечно не стават по-щастливи, ако започнат да получават повече, а дори се наблюдава обратната тенденция.

"Нашата способност да се чувстваме щастливи е генетична и вроденото пределно ниво на щастие не може да се преодолее, както не е "възможно да станем по-високи", смята проф. Айлуърд. "Човек трябва са се стреми да поддържа това ниво с помощта на работата си, тесните връзки със семейството и наличието на духовни ценности".

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

За страни като нашата подобни съвети на лекарите трудно биха били полезни за пациентите.

Много голям фактор играе самата работа. Винаги парите играят роля до определен момент, след това те нямат значение. Защото и най-успелия човек може да бъде нещастен и това разбира се е последствие от еднообразния му живот. Но има професии, които постоянно се сблъскват с нови неща, виждат нови висини в науката, природата и т.н., което ги кара да се радват на това което правят, нали това е целта на човека постоянно да се развива. А за мен всеки може да бъде щастлив стига да знае какво да направи и как да го направи. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Добре подбраната работа, която пасва на способностите и манталитета на човека,
Лесно за казване, трудно за постигане.

Питам се колко са мераклиите да станат хамали, зидаро-мазачи, докери... ?!? И колко от тях не биха предпочели да са артисти, фотомодели, журналисти...?!? А как би съществувал нашия свят, ако всички мъже са футболисти, а всички жени манекенки. :w00t: Особено като дойде време да се погледне в чинията. :eat: Все някой трябва да меси хляба и да сее домати. ;)

Особено опасна, според ученият, е липсата на работа
:hmmm: В интерес на истината ми се струва, че пострадалите от хайлазлък са доста по-малко от пострадалите при трудови злополуки - при срутване на строежи (колко актуално), на минни галерии, експлозии на машини и агрегати, катастрофи (самолетни, морски, сухопътни, космически :crazy_pilot: ...
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...