Отиди на
Форум "Наука"

Родителските кооперативи (частни детски ясли и градини)


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Какво мислите за родителските кооперативи като алтернатива на детските ясли и на детските градини?

Ето няколко статии по темата:

- Родителският кооператив е много повече от детската ясла/градина

http://www.estestveni-idei.com/prod/blog/kooperativ/

- Родителските кооперативи - една интересна алтернатива на детските градини

http://www.citykids....tskite-gradini/

- А вие бихте ли пратили четиригодишното си дете на училище?

http://www.segabg.co...e.php?id=626561

- Родителските кооперативи - алтернатива в отглеждането на деца

http://www.capital.b...tglejdaneto_na/

- Родителските кооперативи - смислена алтернатива извън закона

http://www.dnevnik.b...ernativa_izvun/

- Родителски кооперативи заменят яслите

http://www.temadaily...‚-яслите/

- Родителският кооператив - любов, грижа и споделяне (интервю)

http://www.az-jenata...a-i-spodelyane/

- Родителският кооператив - семейство, съставено от няколко семейства (интервю)

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_l.a_c.327_i.247681.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Както всяко нещо, и тази инициатива си има своите плюсове и минуси. Да видим какви биха могли да бъдат те...

1. Плюсове, положителни неща:

- Алтернатива както на детската ясла, така - и на детската градина. Една такава организация позволява децата да бъдат "гледани" чак до тяхната училищна възраст.

- Средата е близка до семейната. Роднините на децата могат да са заедно с тях в кооперативното детско заведение.

- Децата не са прекалено много, на всяко дете може да се обръща индивидуално внимание по всяко време.

- При достатъчен брой деца тази инициатива може да излезе по-евтино от посещаването на частна ясла или детска градина

- Постоянен родителски контрол върху методите на възпитание на децата, материалната база, условията, хигиената, храненето, дневния режим, физическата активност и учебния материал.

- Ако някой от коопериралите се родители има педагогическа правоспособност, може да се включи като учител в кооператива, особено - ако е безработен.

- Възможност за активно участие на родителите при избора на учители, възпитатели, психолози, логопеди, лекари и зъболекари, книги, учебници, учебни помагала...

- По-малък брой деца, отколкото - в яслите, в детските градини и подготвителните групи в училищата, следователно - по-малко вируси и бацили. Никой няма да води болното си дете, за да не се разболеят останалите деца.

- Това е една интересна възможност за родитеите, а също - и за бабите и дядовците, при наличие на желание от тяхна страна, да участват активно и да помагат в отглеждането на децата/внуците си.

- Ако се съберат достатъчно голям брой деца, и ако има спестени пари, има възможност някое семейство да прескочи плащането на една такса, ако са настъпили някакви временни финансови затруднения (примерно - смърт на баба или дядо).

- Родителите могат по-дълго време да бъдат с децата си.

- Може да се събере кооператив от родители, които са приятели, съученици, състуденти или колеги (и се познават от по-рано)

- Ако се съберат непознати семейства, това е възможност за нови познанства и приятелства между тях.

- Родителският кооператив е възможност да се събират по-често заедно приятелски семейства заедно с децата си.

- Получавате още едно семейство – сприятелявате се с децата, с родителите им, дори с бабите и дядовците им, с преподавателите и психолозите...

- Възможно е родителският кооператив да прерастне в частна детска градина, в начално, а после - в основно и средно училище. Така родителите ще могат да бъдат по-близо до децата си през цялото им детство.

2. Минуси, отрицателни неща:

- Възможна е моментна нестабилност на организацията – ако поради някаква сериозна причина едно или повече семейства се откажат в даден момент, финансовата тежест върху останалите може да стане непосилна. В такъв случай ще трябва да се търсят нови семейства за попълване на първоначалната бройка.

- Може да излезе значително по-скъпо от държавните ясли и детски градини.

- Нееднаквост на месечните разходи за семейството – няма как да се фиксира една постоянна месечна такса – тя ще варира всеки месец, в зависимост от възникналите разходи

- Понякога може да бъде много трудно да се намери добър възпитател, който да прегърне идеите и разбираниятана родителите от кооператива за отглеждане на децата, а също - философията и ценностите им.

- Трябва да се намери подходящо помещение с приемлива цена на наема, ако някое семейство не разполага с някакво подходящо помещение (апартамент или къща с двор)

- Няма възможност да се възстановява месечната такса, в случай, че нечие дете (или нечии деца) е било болно. Така реално дори и цял месец някое дете да не е посещавало общата ясла/градина, семейството му ще трябва да се включи в месечното покриване на общите разходи.

- Ако един родител не е готов да поеме своите отговорности и задължения, той не би могъл да бъде част от кооператива. Всеки един кооператив функционира спрямо това, доколко сдружените родители в него имат възможността да се включват във всяка една дейност.

- Родителският кооператив е възможност да се събират по-често заедно приятелски семейства заедно с децата си.

- Колкото и да са сходни идеите на сдружилите се родители за семейсното възпитание, те няма как да са съвсем еднакви във всички аспекти.

- Месечната парична сума, която родителите трябва да отделят, може да се окаже значително по-висока от таксите в държавните детски градини и да се доближава до таксите в частните детски градини. (100 - 500 лв на месец).

- Родителският кооператив не представя образователни услуги, както това прави частната детска градина, затова родителите в него не могат да разчитат на финансови печалби.

3. Как стоят нещата в общинските или частните детски градини и училища:

- Родителите не могат да избират нито местоположението, нито материалната база, нито учителите, нито учебната програма, нито пък - другите деца.

- Липсват достатъчно места и по тази причина в детските градини детските групи са твърде големи и е по-трудно да се обръща индивидуално внимание на всяко дете по всяко време.

- Общинските детски градини може да са центрове за социална дресировка, вместо - среда за креативно развитие на децата.

- Броят на учителите, възпитателите, психолозите, логопедите, лекарите и зъболекарите понякога може да не е достатъчен.

- Понякога средата е агресивна - изпълнена с физическо и/или вербално насилие, от страна и на децата, и на служителите в детската градина.

- Не всяко училище има възможността да осигури предучилищно обучение.

- В предучилищните групи на някои училища се обучават деца на различна възраст (4, 5 и 6 годишни).

- За съжаление, вместо да става все по-гъвкава, образователната ни система става все по-твърдоглаво неадекватна.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Някой от вас участва ли в родителски кооператив? А познавате ли някого, който е част от родителски кооператив?

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Сблъскваш се с проблема или просто пускаш тема? Разбира се, че не е нужно да оттоваряш..

Прочетох каквото си написал, но все още не съм чел линковете.

Отговарям непоследователно:

Не участваме и не познаваме /аз и жена ми/ някой който участва.

И мисля следното:

Що не се кооперираме няколко читави и не си направим държава? Заграждаме си някъде парцел и... Никви данъци, нищо...

Естествено че ще дойде по-скъпо, нали ясли и градини се дотират от държавата / общината? Излиза, че всички имаме право на тази грижа / услуга, но тя не достига до всички. Няма ясли и градини, но като население едва ли сме се увеличили. Е, аз не съм виновен, че направиха детските градини кръчми. Обаче аз и плащам данъци като другите работещи, че даже и доста повече от средностатистиески българин. Родителския кооператив предполага родителите на ротативен принцип да са възпитатели / бавачки и да готвят, нали? Какво правите в случай, че и двамата работите и то повечко часове в денонощието? Ето още един от многото примери, за това как нашата страна не е за работещи хора.

А след като членуващите в този кооператив не могат да се ползват от правата си, не би ли било редно да получават някакви средства от общината? Има ли въобще този кооператив някакъв статут? При нас по-скоро от грижа към човека /за безопасността на децата/ ще цъфнат ХЕИ, ДНСК, Икономическа полиция и кооператорите ще отнесат и глоба..

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Та - моето мнение е, че трябва да ги има, но и да им се полагат помощи или дотции от държавата..

Добра алтернатива са и за хора със свободни порфесии или почасова заетост. Със сигурност са по-добрия вариант от частни забавачници и детски градини, чиято месечна такса е колкото семестриална в западен университет.

Но ако сте от постоянно работешщите - борете си се за правата и по възможност без рушвети. Научете правилата, как се формира бал /трупат точки и се борете ако смятате че заслужавате или сте направили всичко каквото трябва. Ние не успяхме за ясли и използвахме баби от провинцията. За градина успяхме.

Не казвам да не подпомагате детските градини. Имам предвид рушвети да не се дават.

Когато детето е там, включвайте се в инициативи, събирайте пари и правете каквото трябва. Консумативи, играчки в някои случи може и техника...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами, пуснах темата, понеже смятам, че е актуална. По-скоро като информация, но бих се радвал да се получи плодотворна дискусия.

Ами, ако, както казваш, родителите са заети, не биха ли могли на тяхно място да се включат бабите и дядовците (ако са живи и здрави и не живеят далече)?

Аз все още не съм родител и не съм стигнал до проблемите на родителството. Не участвам в родителски кооператив и като специалист.

Просто самата тема ми е интересна. Тези родителски самоинициативи са интересни от гледна точка на това, че става дума за неформално и алтернативно (извъндържавно) образование и възпитание.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Зависи..

Принципно могат, но ако бабите и дядовците са в друго населено място? Провинцията примерно /в нашия случай нашите са на по 330 и 430 км/ и няма къде да се настанят ако жилището на работещите родители е малко?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нямам представа... Ще трябва да почакаме да се включи някой, който участва в такава родителска инициатива.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Не е за всеки, това искам да кажа. И не е справеливо, ако не получава нищо от държавата. Но пък е алтернатива.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И аз не съм чел линковете, но след като Историк иска дискусия ще се включа, щото такива теми живо ме интересуват. Не съм участвал (няма вече и как де ;)) и не познавам родители, които са или са искали подобно нещо. Но преди години съм гледал по ТВ за подобен 'кооператив'. Ще бъда кратък и ясен ;). Не подкрепям идеята, а д-вата да плаща (т.е. ние де) е абсурд! Нещо повече, ако някой реши да я прокара ще съм твърдо против! Само да вземем юридическия аспект (не дай Боже), ако се случи нещастие там. Като оставим другото, че за работа с деца от ясли до у-ще се учи поне 4 години, верно Нач. и детска педагогика учат и завършват тези, които не са се класирали за другото дето са искали (разбира се с редки изключения), но все пак са учили! Аз по принцип съм детишар и децата разбират тов, но никога не бих се заел да гледам и да се грижа за 'чужди' деца. Даже и сега, когато вече имам някакъв опит, да не говорим когато бях на 30-сет. Да мъж съм, ама във взаимоотношенията с децата това няма значение. Един пример. За разлика от у-щето в тези крехки ранни години децата трябва и да се възпитават поне в някои неща и форми на общуване например. Аз винаги (откакто дъщеря ми почна да расъждава малко повече от бебешки ;)) съм и повтарял " Никой не е казал, че трябва да бъде честно!", просто живота е такъв и реших от рано да я свикна с тази мисъл. От известо време нататък даже жена ми ми забрани (разбира се правех го тайно ;)), идеята е разб ира се не тя да не постъпва честно, а да не очаква винаги честно решение на проблемите (а какво значи честно?;)). Е няма начин това да го кажа на други деца защото......няма да е честно!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е , .то пък съвсем не е честно Държавата задължително да се загрижи и да обгрижва детето ти от 4г. , а скоро и по примера на някои европейски държави от 3г.

И да те задължава да лишаваш детето си от...детство.

Байгън от социален инжинеринг и моделиране на личността в невръстна възраст.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Аз за друго говорих, ама айде...

Ако има за едини да има и за други, като граждани да сме равни, не че съм крайно ляв.

Като е платено да е платено за всички! Не да има неща от рода "Полага ви се ама няма".. За който свари.

Аз не мисля да си наемам бавачка..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е , .то пък съвсем не е честно Държавата задължително да се загрижи и да обгрижва детето ти от 4г. , а скоро и по примера на някои европейски държави от 3г.

И да те задължава да лишаваш детето си от...детство.

Байгън от социален инжинеринг и моделиране на личността в невръстна възраст.

От 4-ри? Че и от 3? Хайде де! Вратички...моц (както казват чесите). Тиии за какво точно пледираш? Че общо взето болшинството в БГ поне се жалват не защо взимат децата, а защо няма места в детските градини. Няма да ти пиша, аз как се вредих!

Аз за друго говорих, ама айде...

Ако има за едини да има и за други, като граждани да сме равни, не че съм крайно ляв.

Като е платено да е платено за всички! Не да има неща от рода "Полага ви се ама няма".. За който свари.

Аз не мисля да си наемам бавачка..

Ми уточни се де! По принцип по твоята логика би трябвало д-вата даа плаща и за бавачка? Че таквиз....'структури' не са ли баш....бавачки, ама без тапии за таквиз?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...